|

ГЕРБ и Патриотите искат промени в Конституцията, заради бандитската приватизация

С решението на Политическия съвет на управляващата коалиция преди седмица за първи път бе дадена зелена светлина за изпълнение на едно от основните искания на АТАКА и Волен Сидеров за ревизия на приватизационните сделки

По този начин ще отпадне давността за извършени престъпления по време на раздържавяването, реши работната група

Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе предложение за промяна в Конституцията, във връзка с решението на управляващата коалиция за отпадане на давността на престъпления, извършени по време на приватизацията. Това стана ясно на пресконференция на ГЕРБ във вторник. „Освен от двете управляващи формации, за промяна във върховния закон се е обявила и ДПС, а заявките на „Воля” за борба с порочните практики говори за подкрепа и в тази инициатива”, посочи народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова. Решаващият глас обаче имат БСП, което по думите на Атанасова е парадокс, защото техният лидер е пряк участник в приватизацията.

Управляващата партия обяви заключенията на работната група, която работеше по проекта за законови промени, за да бъдат разследвани най-скандалните приватизационни сделки в страната.

Инициирането на промени в основния закон става с подписите на поне 60 депутати. За директното им приемане обаче се искат поне 180 гласа „За“  или поне 160 „За“, за да се стигне до ново обсъждане на поправките.

С решението на Политическия съвет на управляващата коалиция за първи път бе дадена зелена светлина за изпълнение на едно от основните искания на АТАКА и Волен Сидеров за ревизия на приватизационните сделки по време на т. нар. преход. Още от създаването на партията твърдо се е обявявала за възмездие на бандитската приватизация като нееднократно от политическата формация са искали от ДАНС и съответните органи проверка на големите приватизационни сделки. Според ръководството на АТАКА тези сделки са нанесли огромни щети на държавата, а някой от тях са довели до лично облагодетелстване. С предложението за промяна на Конституцията се правят първите стъпки по пътя към ревизия на нечистите приватизационни сделки.