|

„Единна Русия“ работи с АТАКА за свалянето на санкциите по време на българското европредседателство

  • Партията на Путин готова да продължи АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“
  • Влиятелни депутати от управляващата партия в Русия заявиха пред Светлозар Лазаров, че са готови активно да работят за реализация на енергийните проекти

Светлозар Лазаров се срещна с Ирина Роднина, която е депутат от Държавната Дума и Съвета на федерацията, член на генералния съвет на партия „Единна Русия“

Енергийните проекти за изграждане на АЕЦ „Белене“ и на газопровода „Южен поток“ през България все още са във фокуса на голямата политика в Москва. Влиятелни депутати от консервативното крило в партията на президента Владимир Путин „Единна Русия“ са готови активно да работят за тяхното осъществяване.

Това заяви националния координатор на АТАКА Светлозар Лазаров, който води партийна делегация в Държавната дума на Русия преди дни.

Лазаров и шефът на международния отдел на партията Христо Маринов са провели работна среща със зам.-председателите на външната комисия на Думата Анатолий Карпов и Ирина Роднина, на което са присъствали и други депутати от консервативното крило в партията на Путин като Николай Валуев и Александър Василенко. Срещата е открил председателят на външната комисия на Думата Леонид Слуцки като в нея са участвали и депутати от други партии.

„В началото на разговора поздравих домакините ни в Думата от името на лидера на АТАКА Волен Сидеров. Обясних им, че той много съжалява, че не успя да пристигне лично в Москва заради неотложни политически ангажименти. Изтъкнах, че като председател на втората по големина парламентарна група, която подкрепя правителството, Сидеров трябва да бъде в София, защото сега нашият парламента разглежда най-важния закон за годината, а именно – бюджета на България, който е своеобразен вот на доверие към кабинета“, разказа Светлозар Лазаров.

Той е заявил пред депутатите от „Единна Русия“, че по време на започващото на 1 януари 2018 г. българско председателство на Европейския съюз АТАКА активно ще работи за сваляне на санкциите срещу Москва. „Нашите народи са свързани от историята, културата и религията, но погледът ни трябва да бъде към настоящето и бъдещето като поставим акцент върху развитието на двустранните търговско-икономически отношения“, сподели Лазаров пред своите домакини.

Депутатите от партията на Путин са поставили въпроса за бъдещето на енергийните проекти за АЕЦ „Белене“ и газопровода „Южен поток“. В отговор Лазаров е подчертал, че втората атомна централа и „Южен поток“ са стратегически за партията на Сидеров проекти, които освен за развитието на двустранните търговско-икономически отношения ще допринесат и за енергийната сигурност на България.

„Руските колеги благодариха за позицията на АТАКА и на лидера й Сидеров във връзка със свалянето на санкциите. По отношение на АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“ те се ангажираха да работят активно за реализацията на тези проекти, ако за това се постигне необходимата парламентарна подкрепа у нас“, обясни още Светлозар Лазаров. Освен това участниците и от двете страни са изразили желание да работят за възстановяване на фериботната връзка между България и Русия през Черно море.

Лазаров и водената от него делегация са участвали в съвещание в Обществената палата на Русия, посветено на възможностите и перспективите на народната дипломация в контекста на 140-годишнината от Освобождението на България.