|

Икономическият министър Емил Караниколов пред бТВ: Обществото трябва да знае как е вървял процесът на раздържавяване

По думите на министъра сделките, които подлежат на проверка, не са само на държавно ниво, а трябва да се проверят и тези в общините. „В агенцията за приватизацията има над 7000 сделки“, поясни Караниколов

За да преборим корупцията, трябва да си помагаме, подавайте сигнали!

Антон Хекимян

 

- По темата за приватизацията, г-н Караниколов, вие ръководехте Агенцията за приватизация, как ви се струва идеята на правителството да отпадне давността за престъпления по приватизационни сделки? Ще подкрепите ли идеите за промени с Конституцията, а именно – ревизия на концесиите, ревизия на масовата приватизация?

- Изключително важно е за обществото да се знае как е преминал процесът на раздържавяване. Това, което трябва да кажа е, че приватизацията е била необходим инструмент за преминаване от планова икономика към пазарна икономика. И това се е случило, има случаи, при които има и успешна приватизация, има дружества, които  към момента работят, изключително добре се развиват, разширяват своята дейност.

- Имаше теза, че се връща лентата назад за приватизацията, за да не се коментира кой по високите етажи е корумпиран.

- Проблемът с корупцията не е само в приватизацията. Проблемът с корупцията има много аспекти, аз ще ви дам един пример. Преди около 3 седмици по мой сигнал прокуратурата и ДАНС влязоха в Оперативна програма „Конкурентоспособност“ и беше извършено задържане на едно лице. Интересният факт е, че много фирми ни подаваха сигнал, но не искаха това да го направят писмено или не искаха да участват в последващи действия, при които да констатираме. Всички говорим за корупция, но за да я отстраним, трябва абсолютно всички да помагаме. Само една фирма от всички се съгласи да помогне и на нас, и на прокуратурата, да пусне официално сигнал и да участва в действие.

- Казвате сигнал, проверяван, задържан, какво се случи със сигнала и с човека?

- Прокуратурата и ДАНС свършиха работа, има задържан служител от Оперативната програма, който по някакъв начин е осъществявал въздействие в дейността.

- Какво точно е вършил?

- Искал е пари от фирми, като им обещавал, че те ще бъдат класирани в програмите. Но все пак нека съдът да го осъди.

- А имало ли е механизми, с които да въздейства върху това класиране?

- Вероятно е имало механизми, но това ще се уточни. Така или иначе, получихме сигнал, за което благодаря. В момента има втори сигнал, също е изпратен в ДАНС и прокуратурата – така се бори корупцията. Но трябва всички да помагаме.

- А втория сигнал какъв е?

- Пак за подобна схема с фондовете, които са за бизнеса. Бизнесът трябва да ги получава без да дава комисионна.

- Знаем, че нещата в България се случват с наши хора.

- Корупцията не е измислена в България. Корупция има навсякъде, има една голяма разлика обаче, че в другите страни, включително членки на Европейския съюз, на политическо ниво не се говори. Когато има нещо такова работи прокуратурата, съответно техните органи и се предприемат действия.

- Кой ще направи тази ревизия на прехода? Защо прокуратурата не я е направила преди това?

- Много сделки са проверявани, включително миналата година, пак имаше такава инициатива. Ние изпратихме страшно много сигнали, към момента обаче се констатира, че е изтекла давността и точно в момента искат да се въведе механизъм, въз основа на който тази давност да не изтича. Даже, може би в момента от това, което чувам, се говори вече за механизъм, за престъпление срещу финансовата система на държавата да няма давност. Това също е правилно.

Мисля, че всички ревизии, които могат, е добре да се извършат. Обществото трябва да знае как е вървял процесът на раздържавяване.

- Тези 5200 сделки или повече, могат ли да бъдат проверени?

- Над 7000 са сделките и все пак трябва да обърнем внимание, че има доста сделки на общините. Не са само на държавно ниво, може би, справката, която посочихте е пропуснала и сделките на общините.

Тежка задача. Досиетата в Агенцията за приватизация са над 7000. Това са сделки, а обемите като информация са изключително големи.

Но за мен ще има ефект, при всички положения ще излезе много информация. Трябва да се направи това, което германците направиха. Когато приключиха приватизацията анализираха какъв ресурс е изчерпан, направиха приключителен баланс. Тоест, виждат когато е започнал процесът на раздържавяване при тях какви са били стойностите на активите и в крайна сметка анализират при приключване какви са били приходите и ефектите от тази дейност.

- При нас какво ще отчетем – огромни минуси?

- Това трябва да го направи Агенцията за приватизация, но това ще се случи вече, когато има крайно решение, че се спира с този механизъм за раздържавяване. Говоря и за дружества, и за обособени части и за имоти.

- Пожелахте единно звено, което да отговаря за язовирите в държавата. Приключи ли вашата проверка, свързан с язовир „Чотурата“?

- Съжалявам за инцидента. Да, проверката приключи от  гледна точка на това, че имаме доклад, но прокуратурата продължава там проверката.

Веднага след инцидента се срещнахме с министъра на околната среда и водите. Там активно работят под нов закон за водите. А в Държавната агенция по метрология и технически надзор пък в момента подготвяме текстове, които ще влязат в закона за категоризация на язовирите.

Много областни управители казват така – за някои язовири няма пари, но за други язовири има пари, взимат се дивиденти и от ползването, отдаването под наем.

- Възможно ли е единна държавна структура да ги ръководи, независимо чия собственост са?

- За мен това е правилното решение.

- Кога ще се случи?

- Това трябва да стане в разговори с Национално сдружение на общините, защото повечето от язовирите са общински.

- В последното ви участие говорихме, че приватизацията трябва да бъде забранена. А сега говорим за промяна директно на Конституцията, свързана с давността.

- Както знаете, веднага след като го обявихме, ние качихме на страницата на Министерството на икономиката текст, с който се казва – „забранява се приватизацията“. За добро или за лошо се дадоха много коментари. Към момента, последният коментар и може би най-правилният – всички дружества държавни, мажоритарни пакети да влязат в т.нар. забранителен списък. И съответно да са забранени за приватизация. Ако някой реши или има някаква целесъобразност те да бъдат продадени, решението трябва да е на Народното събрание, след изменение на закон.

 

*Интервюто е от предаването „Тази сутрин“, излъчено по бТВ на 15 ноември 2017 г.