|

Лидерът на АТАКА: Трябва изцяло нова здравна система

Не може да има фирми-посреници, които да купуват лекарства. Трябва да е както преди - прави се списък на необходимите консумативи и държавата се грижи те да бъдат купени при най-добрите условия, категоричен бе патриотът

Здравеопазването беше грешно построено още по времето на Иван Костов. Медицинските услуги не са търговия, каза Волен Сидеров

Медицинските услуги не са търговия, те са конституционно право и задължение на държавата. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Според него трябва да се търси комбиниран модел за здравните заведения. „Ако някои са търговски дружества, то да има начин и държавата да ги контролира”, посочи националистът.

„Не може да има фирми-посреници, които да купуват лекарства. Трябва да е както преди – прави се списък на необходимите консумативи и държавата се грижи те да бъдат купени при най-добрите условия”, категоричен бе председателят на ПГ на Обединени патриоти и допълни, че „моделът е сбъркан”.

Патриотът припомни, че системата на здравеопазването беше грешно построена още по времето на Иван Костов, а болниците бяха превърнати в търговски дружества.

На въпрос за вакантният пост на здравен министър, Сидеров каза, че не са предлагали кандидат и не търсят такава квота. „Това министерство е грижа на ГЕРБ, те да намерят и да излъчат човека, който е най-добър за тази позиция и смятам, че ще го направят”, убеден е той.

„Министър Петров е много добър специалист, който наистина беше загрижен да направи нещо. В този случай няма законово нарушение, от морална и етична гледна точка прецени, че трябва да подаде оставка”, заяви председателят на АТАКА.

По думите му премиерът Бойко Борисов показа, че действа принципно. „Макар и да има само съмнение, приказки и слухове, предпочита да изчисти съмненията. Това е пример за управление, в което не се правят компромиси”, коментира Сидеров и допълни, че министърът трябва да  бъде добър специалист и мениджър. „Нека да оставим на премиерът да избере. Кандидатурата ще трябва да се гласува в пленарна зала, ще изкажем мнението си”, заключи националистът.