|

Националният координатор на АТАКА към кримския премиер: Ще работим за отмяна на санкциите срещу Русия

По време на председателството си на Европейския съюз през първата половина на 2018 г. България активно трябва да работи за свалянето на санкциите срещу Русия. За това призова националният координатор на ATAKA Светлозар Лазаров по време на работна среща с министър-председателя на Крим Сергей Аксьонов. Тя се проведе в рамките на конференцията „Крим в съвременния международен контекст. Приятели на Крим“, състояла се на 6 и 7 ноември в Ливадийския дворец в Ялта, разказа Лазаров.

Двамата с премиера Аксьонов са обсъждали още възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения между България и Крим, респективно между България и Русия. Аксьонов е изразил своите благодарности заради факта, че АТАКА е първата партия в Европа, признала резултатите от референдума през 2014 г., за което лидерът й Волен Сидеров е награден с почетен медал.

Атакистът е предал на кримския премиер специални поздрави от Волен Сидеров, по чието поръчение оглавява делегацията на АТАКА в Ялта. В нея е включен и шефът на международния отдел на партията Христо Маринов.

В ялтенския форум участват повече от 90 делегати от 30 държави, сред които и много действащи депутати от страни в Европейския съюз като Германия, Франция и Гърция. По време на конференцията е учредена международна асоциация „Приятели на Крим“, сред чиито основни цели е възстановяването на сътрудничеството между Русия и западните държави. Според руския външен министър Сергей Лавров организацията ще подобри взаимодействието на Крим със Западния свят.

По време на посещението си Лазаров и делегацията на АТАКА са имали и срещи с представителите на българската общност в Крим. Националният координатор на партията на Сидеров дари български учебници на ръководителя на национално-културната автономия на българите Иван Абажер, както и на преподаватели по български език в Националната руска телевизия в Крим „Русия сегодня“. Връчването на учебниците се е състояло по време на пресконференцията на българската делегация.