|

Опитват да отровят Добруджа с шистов газ

Протест срещу проучването и добива на синьо гориво в Добричко, октомври 2017 г.

Ще спрат ли добруджанци намерението на Сашо Дончев да добива газ в региона?

 

България има много лица пред света – древна история, култура и фолклор. Не на последно място – земеделие с една от най-плодородните земи в Европа. Качеството на продукцията е несравнимо с останалите лидери в добива на зърнени култури. Житницата на България, както е по-известна Добруджанската област. Какво ще се случи с нея, обаче, когато години наред напористи бизнесмени и различни фирми затягат обръча около житницата и оказват натиск за добив на газ, шистов газ?

Темата за добива на синьо гориво в Североизточна България стана особено чувствителна, след като през 2012 г. американската компания „Шеврон” обяви намеренията си да търси шистов газ чрез метода на хидравлично разбиване на скалните пластове. Година по-рано тя получи от правителството петгодишно разрешение да извърши за своя сметка и на свой риск търсене и проучване на нефт и природен газ в площта „Блок 1 Нови Пазар“, разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна.

Няколко години по-късно

призракът шистов газ отново наднича зад ъгъла.

Този път чрез фирмата „Русгеоком БГ”. Собственик на капитала се оказа дружеството „Ди Ди Мениджмънт”. Справка в търговския регистър показва, че в съвета на директоите там са известният бизнесмен Сашо Дончев и двамата му синове – Даниел Дончев и Георги Дончев, като в борда на директорите влиза и неговият брат – Пламен Дончев.

Екип на АЛФА ТВ и в. „Атака” отиде на място в Генерал Тошево. Именно в тази община инвестиционното намерение на фирмата „Русгеоком БГ” е върху площ от 219 дка да изгради 8 площадки с 41 сондажа за добив на газ. Срокът на концесията е 35 години.

Местните ни посрещат и ни отвеждат до добре познатото ни място – село Рогозина. Тук през 2014 г. Волен Сидеров обяви, че националистите от АТАКА са твърдо против добива от газови залежи, защото отравянето на този регион означава край на българското земеделие.

Площадки, подготвени за изграждане на инсталации за сондажи за газ в Добруджа

На територията от Русе до Силистра на дълбочина около 200 метра се намира огромен водоносен хоризонт – т. нар. Малм Валанж, който захранва всички населени места от Силистра до Русе и от Търговище до Варна. Подземните води на Добруджа са единственият източник на питейна и битова вода. От докладите за оценка на риска на фирмата инвеститор, обаче, не става ясно какъв е процентът на риск от замърсяване. Едно е ясно – промишленото количество газ за търговски цели не може да се получи с конвенционална технология, което означава, че ще се използва фракинг. Тук не става ясно кой ще следи опасните вещества в процеса на добиване, както и качеството на питейната вода. Ясно е, че от площадката в Рогозина ще преминава 70 км трасе с тръби, през които ще се пренася газта до националната мрежа. Инфраструктура, която ще осигури това трасе няма, а според закона,

опасни вещества не могат да се транспортират по пътища, които не са част от републиканската мрежа.

Според фирмата инвеститор такава мрежа ще бъде изградена с излизането на чакъл, за да се направят пътища направо през полето.

„Проведоха се осем обществени обсъждания на територията на Генерал Тошево и ние присъствахме на всички. И след всяко продължавахме все по-силно да се убеждаваме, че това не трябва да се случва при нас. Съществуват рискове, които те не могат да отрекат, но ги минимализират, за да кажат, че ще имат временно въздействие, ще бъде ограничено въздействието, няма да засегне населението – това не отговаря абсолютно на истината. Целият доклад е написан условно”, заяви пред камерата на АЛФА ТВ председателят на инициативния комитет в защита на Добруджа от добив на газ Атанас Атанасов.

Какъв е световният опит?

Тлеещо огнище след добив на шистов газ, САЩ

Екологична катастрофа в щата Калифорния, където има наличие на 12 млрд. литра замърсени води. Щатът Оклахома – силно увеличение на земетресенията, през 2014 г. – те са били 585, а само година по-късно надхвърлят 800. В тази връзка разполагането на 41 сондажа в Добруджа е изключително опасно, тъй като на една ръка разстояние е земетръсната зона на планината Вранча. В Европа Германското правителство забрани добива на шистов газ за срок от 5 години.

През 2012 г. по предложение на АТАКА Народното събрание прие безсрочна забрана за прилагането на технологията хидравлично разбиване, която се използва за търсенето и добива на шистов газ на територия на България и акваторията й в Черно море. Националистите проведоха обширна кампания и редица протести в Генерал Тошево и района.

5 години по-късно обаче фирмата „Русгеоком БГ” се опитва да заобиколи тази забрана. В доклада си инвеститорите описват, че хидравлично разбиване няма да има. Целите за количеството добив на газ на „Русгеоком БГ”, обаче, подсказват на специалистите, че то не може да бъде добито по конвенционален метод, а само чрез фракинг.

Какво предстои оттук нататък? На 17 декември жителите на Община Генерал Тошево ще упражнят правото си на вот, чрез местен референдум, на който ясно ще заявят, че не искат да се добива газ на територията на Добруджа.