|

Особености на западноевропейския хранителен расизъм

Цените и качеството на хранителните и нехранителни продукти в страните от Западна Европа се различават коренно, което се доказва от различни тестове, провеждани в редица държави от източната част на континента

Ако продукти с еднакво название и в еднаква опаковка на Запад и на Изток се различават по качество, това се нарича измама, заявяват лидерите на Вишеградската четворка

Наталия Янкова, Германия

 

По време на последната срещата на ЕС на високо ниво, държавните глави на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Чехия, Словакия) повдигнаха въпроса за различното качество на  хранителните продукти в зависимост от региона в Евросъюза.

Това не са първите оплаквания на ръководители на източноевропейските членове на ЕС за  различното съдържание на месо, мазнини или захар в продуктите. Резултатите от тестове, които продължават от дълго време, показват, че

доставчиците на храни за източноевропейските страни от ЕС продават продукти с по-ниско качество и на по-високи цени, отколкото на Запад.

Welt пише, че самият премиер на Словакия Роберт Фицо е видял, че опаковка омекотител с обем 990 мл в Австрия, на границата със Словакия, струва 1,99 евро, а същата в Словакия струва 2,29 евро. И това при положение, че в опаковката, продавана в Словакия има с 60 мл по-малко продукт.

Фицо обвинява, че не само омекотител, но и кафе, и други продукти потребителят в Словакия получава на същата цена, като в западните страни, но количеството е по-малко.

Доставчиците на продукти се оправдават за това по различни начини. Те главно  обвиняват източноевропейските страни за методите им на тестване, които уж са недостоверни. Производителите аргументират позицията си с това, че предлагат своята продукция в различни страни и с оглед „вкусовете” във всяка от тях.

Но защо тогава жителите на Братислава предпочитат храни, които се продават в Австрия, на границата със Словакия? Отговорът е очевиден – те са по-добри по съотношение цена/качество.

За пръв път страните от Вишеградската четворка  протестираха пред Брюксел за това през 2016 г. Но претенциите им бяха отхвърлени с формулировката: „докато на опаковката са указани правилно съставките, продавачът не нарушава правилата”.

Но четиримата държавни ръководители не приемат този отговор: „Ако продукти с еднакво название и в еднаква опаковка на Запад и на Изток се различават по качество, това се нарича измама. При това

продуктите не стават автоматично по-евтини”.

Лидерите на източноевропейските страни са възмутени от неравенството и настояват Брюксел да въведе нормативи за производителите

От тогава тази тема си остава една от главните във вътрешнополитическия дневен ред на Евросъюза. Източноевропейските страни са възмутени от това неравенство и настояват Брюксел да въведе някакви нормативи за производителите.

Представителят на Полша обяви този двоен стандарт за „хранителен расизъм”. Словашки дипломат от висок ранг на срещата на аграрните ведомства на страните от ЕС, която се проведе през септември, директно заяви: „Ние не сме граждани от втори сорт”. Виктор Орбан вече отдавна говори за двойни стандарти.

Медиите пишат, че

проблемът тук не е само в качеството на храните, но и в оскърбеното самолюбие на хората от източноевропейските страни.

Гражданите на страните от Вишеградската четворка са упреквани, че за тях главен мотив за влизане в ЕС е било желанието да се приобщят към благосъстоянието на процъфтяващото западноевропейско общество.

Сега медиите намират политически подтекст на тези искания на държавните ръководители от Вишеградската четворка. Излиза, че Роберт Фицо и неговият унгарски колега Виктор Орбан използвали скандала с храните за популистки цели.

Претенциите на източноевропейските страни се потвърждават от коментарите във форумите. Хората пишат, че като пътуват до Германия, носят обратно в Полша или Унгария храни от немски магазини именно по тази причина.

Но вече има някакво движение по въпроса. На последната среща в Брюксел по конфликта взе отношение и Меркел. Само че дали този въпрос ще дойде на дневен ред до края на мандата й? Меркел постоянно се включва към решаването на все нови и нови въпроси, а те все си стоят нерешени.

Като се има предвид, че искането на премиерите от Вишеградската четворка се разглежда от европейското началство като каприз и завист към западните европейци, едва ли в обозримо бъдеще ще бъдат направени някакви реални стъпки в тази насока. Но в ситуация, при която разговорите за излизане от ЕС от теоретични, преминаха в практичната плоскост, европейските бюрократи трябва да си спомнят, че в крилата фраза на Ювенал „Хляб и зрелища!” на първо място е именно хлябът.

 

Превод: Тихомир Тодоров