|

Патриотите във властта: Повече пари за заплати, пенсии и образование

Вършим това, което е възможно – стъпка по стъпка, коментира от трибуната Сидеров

Бюджет 2018 ще донесе повече блага за народа

От 460 на 510 лева се повишава минималната работна заплата, а от 2021 г. става 650 лв. Всички пенсии за стаж и възраст също ще бъдат увеличени с 3.9%. Това стана ясно след като беше приет държавният бюджет за 2018 г.

100 млн. лв. пък отиват за възнагражденията на военните. За модернизация на армията се дават допълнително 397 млн. лева, а за следващите три години вложенията в модернизация са общо 1.191 млрд. лв. Всички служители в МВР също ще получат обещаното увеличение на заплатите от догодина.

Повече блага за народа обещаха управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти. Данъците остават на същите равнища и няма да се увеличават през следваща година. „Това е осмият бюджет, който ГЕРБ внася в парламента и първият, който е наречен от т. нар. реформаторски блок и политически анализатори като „твърде социален”, заяви за в. „Атака” депутатът на патриотите Николай Александров.

Още 69 млн. лв. за иновативни проекти получават в сферата на науката. Образователното ведомство ще разполага с допълнителни 330 млн. лв., които са предвидени за заплати на учителите. Припомняме, че в програмата на управляващата коалиция ГЕРБ-Обединени патриоти е залегнало двойно увеличение на възнагражденията на преподавателите до края на 4-годишния мандат. Заделени са и средства, с които да се помогне да бъдат върнати в класните стаи отпадналите ученици.

Определя се минимален месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица в размер на 510 лв. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 300 лв. на 480 лв. Промяната се налага, за да могат земеделците при пенсиониране да получат по-високи пенсии. Запазва се размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица – 2600 лв.

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров защити бюджета и заяви, че националистите го подкрепят, защото е много по-добър от предходния.

„Управляващата коалиция се състои от нови партии. Нито ГЕРБ, нито партиите на патриотите съществуваха, когато беше осъществена приватизацията, някои наричат грабителска, или пък, когато беше наложен неолибералният модел, който доведе до сегашната мизерия за много българи”, каза от парламентарната трибуна патриотът. Той допълни, че управляващата коалиция върши това, което е възможно – стъпка по стъпка. „Това е начинът, по-който се прави политика”, категоричен бе той.

Сидеров заяви също, че само с действия може да се подобри животът на българите. Именно в тази посока работи управляващата коалиция, без излишно да се заиграва с празни лозунги, по подобие на опозицията.

 

Още 407 млн. лв. за здраве

От здравноосигурителни вноски сe очаква да постъпят 2 556.3 млн. лв., или с 276.6 млн. лв. повече от миналата година

Увеличението е основно за болнична помощ и лекарства

407 млн. лв. повече за здраве са предвидени в бюджета на Здравната каса за 2018 г. Очаква се приходите в системата да бъдат в размер на над 3.8 млрд. лв. Това стана ясно при дебатите и гласуването в парламента на бюджетната рамка за идната година.

През 2018 г. се увеличават средствата за здравноосигурителни плащания за първична и специализирана извънболнична медицинска помощ, медико-диагностична дейност, болнична медицинска помощ, дентална помощ и за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Резервът, включително за непредвидени и неотложни разходи, е три на сто от събраните приходи от здравноосигурителни вноски и трансферите за здравно осигуряване от други бюджети и е в размер на 114 554 300 лв.

От здравноосигурителни вноски сe очаква да постъпят 2 556.3 млн. лв., или с 276.6 млн. лв. повече от миналата година.