|

По инициатива на патриотите Започна възстановяването на войнишкия паметник пред НДК

Хиляди софиянци присъстваха на военен ритуал в памет на загиналите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска дивизия. Събитието се състоя миналата събота пред реставрираната скулптурна фигура на лъва пред Националния дворец на културата.

В началото бе извършена заупокойна молитва в памет на жертвите загинали във войните за освобождение. На церемонията присъства министърът на отбраната и вицепремиер от квотата на Обединени патриоти Красимир Каракачанов.

Лъвът е част от войнишкия паметник на Първи и Шести софийски полк, разрушен за построяването на монумента „1300 години България”, който бе демонтиран през юли тази година. Предстои да бъдат възстановени плочите с имената на загиналите войници. Войнишкият мемориал е създаден през 1934 г. и се е състоял от лъв в средата и три мемориални плочи с имената на загиналите военнослужещи в Първата и Втората световна война, както и в Балканската война. Каменният лъв се е издигал пред централната паметна плоча на мемориала до 1980 г. Проектът за възстановяване на военния паметник пред НДК предвижда да се постигне възможно най-близка прилика с оригиналния монумент. Досега лъвът се съхраняваше във Военноисторическия музей в София. Там са запазени и голяма част от металните табели с имената на загиналите воини.