|

Проф. Станилов: Ние сме в дълг към българите от Западните покрайнини

Откакто Обединени патриоти са във властта, откакто съществуват партии като АТАКА, ВМРО и НФСБ, има процес на повишено внимание към проблемите на диаспората ни по света, категоричен бе националистът

Призовавам всички политически сили в България да подкрепят нашите усилия за работа със сънародниците ни в чужбина, заяви от парламентарната трибуна атакистът

С декларация от парламентарната група на Обединени патриоти проф. Станислав Станилов отбеляза Деня на Западните български покрайнини в сряда. Той припомни тази тъмна страница от българската история и призова в този ден  да напомним на нашите сънародници извън пределите на страната, че не са забравени.Ето и част от словото на националиста:

,,През 1918 г.  сръбската армия окупира Западните покрайнини,  а не след дълго Ньойския договор предава тези територии на Сърбия. С решение на Народното събрание от 1922 г., 8 ноември се отбелязва като ден на внимание на българската нация към сънародниците ни от Западните покрайнини. Тогава, през 1918 г., те са били към 186 хил., а сега са приблизително 72 хил., т.е. те са се претопили през това  време сред сръбската нация. Те се денационализират и причината за този бърз процес е липсата на необходимото внимание от българска страна, българското общество, българската държава за приобщаването им и постоянната поддръжка на това приобщаване към българската етническа черга, както я наричат някои последователи. Ние се намираме в дълг към тези хора. Ние се намираме в дълг към българската диаспора във всички държави, която през последните години се увеличи значително във връзка с промените, които настъпиха. Ние имаме българска диаспора във всички съседни държави, като изключим Турция, където такава по принцип няма.

Какво може да се направи сега? Откакто Обединени патриоти са във властта, откакто съществуват партии като АТАКА, като ВМРО, като НФСБ, има един процес на повишено внимание към тези проблеми. Това внимание, което много рядко преди се процеждаше в големите медии, сега вече не е така, има и определен интерес от тези медии. От името на Обединени патриоти искам  да кажа, че ще продължим да работим в тази посока. Напоследък имаме успехи – за признаването на българите в Албания и подписването на  договора с Македония. Всичко това повишава градуса на внимание към тези българи. Призовавам всички парламентарни групи, всички политически сили в България да подкрепят нашите усилия за работа с българите в чужбина. Затова, разбира се, и най-вече в Западните покрайнини и в Македония се изискват определени средства, които държавата би трябвало да отделя. Изискват се и определени политики. Призовавам ви да си спомним за нашите сънародници, защото без нашето внимание те няма да просъществуват, а ние без тях сме едно празно място. Българите трябва да ги има. За да ги има българите, ние всички трябва да оказваме определена поддръжка към тях”.