|

САЩ от суперсила се превърна в тотално некадърна държава

Тази държава се оказа абсолютно неспособна да се противопостави на шепа хора, въоръжени с канцеларски ножове и неумеещи да управляват самолети, но които разрушиха Световния търговски център и дори част от Пентагона, пише в статия Робъртс

Некомпетентни ръководители, управляващи некомпетентни подчинени, искат война с Иран, Северна Корея, Русия, Китай – така няма как да победим, коментира Робъртс

Пол Крейг Робъртс

 

Аз поживях не малко през втората половина на 20 век и днес не мога да позная страната си. Живях  в една напълно компетентна страна, а сега виждам една некомпетентна държава.

Некомпетентни са всички. Полицаите са некомпетентни. Те стрелят в деца, баби, инвалиди, но при това твърдят, че са се страхували за живота си.

Външнополитическите полицаи на Вашингтон са некомпетентни.

Вашингтон отврати от себе си целия свят с безумните си и престъпни нападения срещу други страни. Днес САЩ и Израел са двете държави на земята, към които няма доверие и които се смятат за най-голямата заплаха за мира.

Военно-разузнавателният комплекс на САЩ е некомпетентен.

Силите за национална сигурност са некомпетентни дотолкова, че се оказаха неспособни да блокират най-унизителната атака срещу свръхдържава. Тази държава се оказа абсолютно неспособна да се противопостави на шепа хора, въоръжени с канцеларски ножове и неумеещи  да управляват самолети, но които  разрушиха Световния търговски център и дори част от Пентагона. Военната  промишленост на гигантска цена произведе F-35, а той изобщо не може да се мери нито с руските изтребители-бомбардировачи, нито дори с F-15 и F-16, които той трябва да замени.

Медиите са некомпетентни.

Аз не мога да намеря нито един точен материал, публикуван през 21 век в масмедиите. Може такъв и да има, но аз не се сещам за нищо.

Университетите са некомпетентни.

Вместо да наемат професори за обучение на студентите, университетите наемат администратори и управляващи. Вместо професори там седят президенти, вицепрезиденти,  вицеканцлери, ректори, вицеректори, помощник-ректори декани, заместник-декани, помощник-декани. Вместо преподаване на научни дисциплини, студентите ги учат на „чувствителност и внимателност”, а също така как да владеят речта. Университетите харчат до 75% от бюджетите си за администратори, чиито заплати надвишават всички мислими граници.

Държавните училища са станали некомпетентни

поради общонационалното стандартизирано тестиране.  Днес целта на образованието е да се мине някакъв тест. Акредитирането и заплатата на учителите зависят не от развитието на творческо и независимо мислене  у учениците (поне у тези, които са способни на това), а от уменията на учителите да организират учениците в стада и чрез тези стада да ги  прекарват през стандартизиран тест по метода на механичното запомняне. Може да се продължава безкрайно.

Вместо това ще ви разкажа една история за битова

ежедневна некомпетентност,

поради която повече от седмица аз не можах да напиша нищо.

Наскоро, тогава не бях в града, един оператор на някаква тежка машина, работеща на съседния строеж, дотам му стигнал умът да мине покрай електропроводите с вдигнато нагоре оборудване. Май че е било товароподемна машина. И той не просто къса жиците. Вместо това пречупва наполовина стълба, от който тези жици отиват до моята къща.  Идва компанията доставчик на електричество или, както подозирам, някакъв подизпълнител, аутсорсинг.  Той възстановява подаването на електричество до моята къща, но не проверява дали е включен неутралния проводник. Съответно, около една седмица, в къщата ми напрежението денонощно така е скачало, че в резултат на това са заминали всички предпазители, устройствата за защита от превишено напрежение, изключвателите и всичките електрически устройства. Знаейки, че ще се върна, те са проверили подаването на електричество и са открили, че такова няма. Отново идва електрическата компания и открива, че в къщата се подава електричество с високо напрежение, което е разрушило всичко в къщата.

И така. Имаме един ненормален, който управлява тежка техника, и който не разбира, че не може под линиите на електрозахранването  да се кара с вдигнато нагоре оборудване. Имаме електрокомпания  или неин аутсорсингов подизпълнител, които не разбират, че не може да  възстановиш  подаването на електричество, ако не си се убедил, че е включен неутралният кабел.

Като резултат цялото оборудване в къщата изгаря. Навсякъде има стъкла от гръмнали лампи. Става дума за хиляди долари.

Това е Америка днес. Некомпетентни ръководители, управляващи некомпетентни подчинени, искат война с Иран, Северна Корея, Русия, Китай. Отчитайки, че нивото на компетентност по целите в Съединените щати е достигнало извънредни навсякъде граници, аз ви гарантирам, че в тези войни ние няма да победим.

Превод: Тихомир Тодоров