|

Сидеров откри своя галерия

Изложбата „Художници без граници”, събираща български класици-модернисти, е първата експозиция в най-новата културна дестинация в София

Това е моето място да избягам от политиката, коментира лидерът на АТАКА

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров откри своя галерия. Тя се намира в центъра на столичната улица „Граф Игнатиев“ №31, а името й е „Стил”. Първата изложба е под наслов „Художници без граници“ и беше официално представена в сряда. Събитието бе уважено от редица интелектуалци, хора на изкуството, депутати от парламентарната група на Обединени патриоти и общественици.

Сидеров припомни, че сме имали изключителни автори, които се появяват след Първата световна война. Това е периодът, в който България е покрусена от загубите си, от Ньойския договор и в същото време започва подем на модерното изкуство. За съжаление, през 90-те години особено, по времето на бурния капитализъм, се получи парвенюшки интерес към изкуството. Български автори започнаха да бъдат изкупувани от новобогаташите и прибирани по разни „тайни места, заключвани под девет ключа”.

В експозицията са представени произведения на велики български класици-модернисти, които са известни на Запад, но не толкова у нас. Сред тях са картини на Жорж Папазов, Жул Паскин, Иван Милев и Борис Георгиев, рисунки на Златю Бояджиев, пейзаж на Никола Танев, непоказвана досега картина на Сирак Скитник, гипсова скулптура на Асен Пейков, както и ранна рисунка на Христо Явашев (Кристо). „Негови неща като рисунки, а не като пърформанси, много трудно могат да се намерят у нас“, заяви Сидеров. Той допълни, че „Жорж Папазов е българин, който до края на живота си остава такъв. Иска да подари картините си на България преди да почине. Но за съжаление, тогава някакъв комунистически тъпанар във властта е казал, че той е упадъчен художник и не можем да приемем неговите картини”.

„Картините трябва да са сред хората. Надявам се, че с тази галерия, която откриваме, ще дадем такъв стимул – да бъдат показвани нещата, които българските колекционери имат”, посочи Сидеров.

За много хора може би ще бъде изненада, но освен политик, журналист и поет, Волен Сидеров е и художник.  В галерията бяха показани фоторепродукции на негови картини от 70-те години. Пред гостите, националистът обясни, че е свързан с изкуството от ранна възраст и откриването на галерия за него е сбъдната мечта. „Идеята ни е да има едно място, в което да може не само да се разглежда изкуството, но и всеки един, който има дори скромни възможности да купи нещо от български класици”, обясни Сидеров пред събралите се гости.

Неговият съдружник Светлин Гугов, който е потомствено свързан с изкуството и Съюза на художниците, сподели, че в галерия „Стил” ще бъдат излагани творбите и на много млади и талантливи художници. Един от важните показатели ще бъде художествената стойност на техните произведения. „Галерия „Стил” няма да робува на имена, а на таланта на авторите”, посочи той.

В заключение Сидеров определи галерията като своето място за бягство от политиката. „Изкуството е начинът да се освободиш и смятам, че по този начин показвам други черти от себе си, освен като познатия ви вече политик”, коментира лидерът на АТАКА.

Подредбата на картините продължи до последния момент

Патрашкова прояви интерес към една от картините на Сидеров „Чиновник в асансьор”

Депутатката от АТАКА Миглена Александрова и съпругът й също присъстваха на откриването на галерия „Стил”

Пространството на галерията не успя да събере всички желаещи да се докоснат до изкуството на именитите български художници

Галерия „Стил” се намира на столичната ул. „Граф Игранатиев” №31