|

След въпрос на АТАКА Чужденци дължат 5 млн. лв. от глоби на КАТ

От началото на годината повече от 41 000 чужденци са извършили нарушения по пътищата у нас

От началото на годината повече от 41 000 чужденци са извършили нарушения по пътищата у нас. Сумата на наложените наказания с фиш е 5 107 415 лв. От тях обаче са платени само 212 185 лв., което се равнява на 4.5% от наложените глоби. Това показва справка на вътрешния министър Валентин Радев, представена в писмен отговор на въпрос, зададен от народния представител от Обединени патриоти Николай Александров.

В питането си атакистът отбелязва, че пътните полицаи срещат трудности с проверката  на коли с чужда регистрация.

Вътрешният министър уточнява, че от началото на годината до 30 октомври са спрени за проверка 5019 лица без постоянен адрес в България. 1169 от тях са наказани с наказателни постановления, а 3850 души с фишове.

Без да са спирани са наказани 36 217 чужденци с електронен фиш заради нарушения на скоростта, установени с автоматизирани технически средства. Така общата стойност на наложените глоби е над 5 млн. лв., но са платени едва 1801 фишове на стойност 212 185 лв.

Една от трудностите за събираемостта на глобите е, че част от тези нарушители са само транзитно преминаващи – един или два пъти годишно. Ще се търси решение на проблема в проектите на нови закони, които да заменят сегашния Закон за движение по пътищата, обещава Радев.