|

АТАКА-Варна изгори Ньойския договор

Тазгодишната възпоменателна проява бе под мотото „Никога вече власт, допускаща трагедии като Ньой!“

АТАКА–Варна изгори копие от позорния Ньойски договор. Националистите проведоха традиционното си траурно факелно шествие по случай годишнината от подписването на ощетяващия договор от Ньой.

На 27 ноември се навършиха 98 години от тази национална трагедия, в която милиони наши сънародници бяха насилствено откъснати от пределите на майка България, след което подложени на жестока асимилация и гонения.

Демонстрантите се събраха на Червения площад в морската ни столица, след което със запалени факли потеглиха към варненския мемориал на загиналите във войните за националното ни обединение. Там, по традиция, участниците запазиха минута мълчание в памет на жертвите и прокудените от Западните покрайнини, Македония, Беломорска Тракия и Северна Добруджа българи. Своеобразния траурен ритуал завърши с публичното изгаряне на копие от Ньойския договор с пламъка на догарящите факли, символизиращи националната съпротива на българина срещу тази грандиозна човешка неправда.

Тазгодишната възпоменателна проява бе под мотото „Никога вече власт, допускаща трагедии като Ньой!“. В тази връзка координаторът на АТАКА Станислав Темелков заяви: „Договорът от Ньой бе не просто поражение в една война, а национален позор в изключителни размери. Българският войник не губи битка, не предава бойно знаме, лее своята кръв за родината, а политическата класа оставя зад гърба му една тотално разгромена държава, не само във военно-политически, но и в морален аспект”.