|

Волен Сидеров пред бТВ: Имам принцип да се действа за хората, не да се говори

Благодарение на участието ни във властта, 800 000 пенсионери са с реално увеличение на пенсиите

Антон Хекимян

 

- Изчислихме с колегите, че повече от година не сте ни гостували.

- Гледам да не досаждам на хората, защото знаете, че те много не обичат политици, макар, че ги гледат в студията сутрин.

- Защото разчитат на политиците нещо да се промени.

- Приел съм принципа по-скоро да се действа, отколкото да се говори, защото много приказки сме слушали през годините. По-добре нещо да свършиш. В моя избирателен район специално съм направил няколко осезаеми неща – ремонт на пътен участък, помогнах на едно училище, сега правим школа за млади хора по родолюбие, неща, които могат да се усетят и хората да кажат – а, виж, този нещо прави.

- Как се чувствате вече реално във властта?

- Като човек, който може наистина да свърши нещо. Нещата, които изброявам в моя избирателен район не бяха възможни да ги направя, ако бях опозиция. Това е съществената разлика за мен.

- Можете ли да изброите колко човека от АТАКА реално са на ключови позиции във властта?

- Не мога да посоча партийни назначения от АТАКА. Имаме на няколко места зам.-министри, но те не са от АТАКА, не са партийни кадри. Предложени са като добри специалисти.

- Министърът на икономиката е от вашата квота?

- Да, така е. Предложен е от нас, но не е нито партиен кадър, нито е бил свързан с АТАКА преди това.

- Шумът около военните заводи и обвиненията за това, че той подвежда партията, която го е издигнала, премиерът Борисов, включително?

- Не, не смятам, че подвежда някого, справя се добре. Това е видно, особено при вниманието, което беше насочено към него, включително и с така пораздухани изкуствено скандали. Смятам, че е от успешните министри в кабинета.

- Сви ли се ентусиазмът на АТАКА? Виждаме ви в последните години много по-умиротворен, отколкото преди.

- Мисля, че е хубаво. Ако някой иска да не съм умиротворен, ще го разочаровам, защото моята позиция в момента е такава – аз съм представителят на Обединени патриоти в парламента. Аз съм този, който трябва да координира три различни партии и се изисква много балансираност и много такт.

- С Бойко Борисов явно си простихте, и с Валери Симеонов – всичко в името на кое?

- В името на това да си по-добър в обществената работа. Политиката я смятам за обществена работа. Да си по-добър, да си по-полезен, естествено, че трябва да загърбиш моменти. Има моменти на свръхемоция, на остри реакции, по-добре е да ги преодолееш и да действаш напред.

- Следили сте процесът с приватизацията в годините, възможна ли е ревизия или е поредната пушилка?

- Знам, че много от тези сделки са вече трансформирани, че е трудно да стигнеш до корена. Но все пак, смятам че е необходимо. Тази инициатива беше много точна, защото по-голямата част от българите искат това да стане.

- Хората искат да има справедливост, не само за приватизацията, а и за престъпленията, които се случват, и за нарушенията, ако щете по пътищата.

- Поне донякъде да има. Учудвам се на това, което БСП реши, че партията няма да подкрепи тази инициатива, т.е. не иска да се прочете страницата приватизация. Не знам защо БСП бяга от проверка на приватизацията.

- Може ли да се каже, че сте в златната прегръдка на Борисов?

- Този стремеж към образност е разбираем за публицистиката. Не съм в прегръдка. Ние сме в коалиционни отношения и смятам, че това не е грешка от страна на Обединени патриоти. Направих много усилия първо да направим коалицията „Обединени патриоти“. Смятам, че това беше правилно решение, освен че изборът на хората беше такъв, а и вършим полезни неща. Дори само последният факт, че над 800 000 български пенсионери получиха реално повишение на пенсиите си, е също благодарение на това, че патриотите са във властта.

- Колко време ще издържи този съюз между вас тримата в Обединени патриоти и между вас и Борисов?

- Аз се надявам да издържи пълен мандат. Такава е договореността между нас. Записана е в коалиционното споразумение. Смятам, че няма причини, казах го и на конгреса на ГЕРБ, че ако ние не се свалим, няма кой да ни свали.

- ДПС искат демонтаж на управлението. Приемате ли критиките от Мустафа Карадайъ и трябва ли да има демонтаж?

- Не, категорично не ги приемам, защото това са неверни твърдения. Нито една обструкция няма от европейските ни партньори за участието на патриотите във властта. Цветанов се върна и от Щатите – никакви обструкции затова, че ГЕРБ е в коалиция с патриотите. Така че приказките, които чуваме, са просто необходимостта ДПС да каже нещо срещу патриотите, защото за първи път не са балансьор. Това естествено, няма как да не предизвика неприятни усещания у тях и е логично да говорят такива неща, но те не са верни. Напротив, участието на патриотите във властта показва стабилност. Да, легитимира нашите партии, което вероятно не се харесва на ДПС, но това са фактите и ще ги легитимира още по-добре като представители на консервативната политическа среда и това ще стане по време на домакинството ни.

- Къде е онова бунтарското лице на АТАКА, къде отидоха онези митинги, дори вашата гръмкост в словата?

- Има ги във вашите архиви, ако искате покажете ги. Покажете какво съм говорил, за да видите, че това е така. Това може да потвърдите и с изказване на други политици, които сега повтарят моите думи. Вашите камери бяха на пълните площади, но след това в новините нямаше и грам картинка. Пред 15-20 хил. човека съм говорил на площада. Не е лошо да се покажат тези кадри.

- Мина ли това време, обаче, или отново можем да ви видим на площадите, да поведете хората с рупор в уста?

- Никога не е изключено да поведа хората, ако те искат. Поначало АТАКА беше създадена като партия за това, че голямо количество хора казаха –направи това, което говориш.

- Как приемате външната политика на Борисов?

- Тя е пример. В момента България е уникална като държава, защото е добре приета от различни посоки на света. В това отношение, без съмнение, заслугата на Борисов е основна. Той в момента провежда много балансирана и много добре премерена политика. Надявам се така да продължи, защото в момента България получава уникален шанс да има изгода.

- Иска ли ви се да имахте министерско кресло или пък да влезете в реалното управление, с реални правомощия?

- Не съм заявил такова желание. Смятах и сега съм убеден, че Каракачанов и Симеонов са си на мястото. Те са хора, които са по-полезни във функцията си на министри, отколкото аз. Всеки от нас е на точното място.

- Позицията на България към Ердоган след изказването му в Гърция за ревизия на Лозанския договор правилна ли беше и как трябва да реагираме в подобни провокативни ситуации?

- Точно по тази тема, би трябвало да потърсите Карадайъ, защото той съвсем наскоро от трибуната на парламента изрази възмущение по повод публичните мероприятия на патриотите, свързани с Ньойския договор. И категорично, и патетично дори, каза, че всякакво преразглеждане на договори е нередно. Надявам се, да бъде така принципен и последователен да вземе отношение и по изказването на Ердоган.

- Открихте изложба наскоро. По-често ви виждаме не толкова в политическите събития, колкото в личностното израстване и изграждане.

- Да, галерия. Аз съм колкото човек на политиката, толкова и на изкуството. И започвам да го припомням сега. С един приятел и съдружник направихме галерията, за да покажем, че изкуството е част от нашия живот.

- Как е наследникът?

- О, слава Богу, прекрасен е, развива се бързо, буйно. Интелигентно момче е. Сигурен съм, че ще стане много по-добър от мен, каквото и да избере като професия и развитие. И е наистина дар Божи. Мисля че това, което ми се случи е знак, че има надежда.

- Да очакваме ли още един наследник?

- Дай Боже, но не разчитайте за демографския въпрос на мен. Има и по-млади хора, включвайте се.

- На какво го учите? Четете ли му приказки?

- И приказки, и стихчета, които му измислям в крачка. Той много се заслушва и му е много интересно, защото едно е приказката, която я пише в книжката, друго е, когато импровизираш. Аз обичам да импровизирам и му говоря в рими. Много е забавно.

*Участие на Волен Сидеров в предаването „Тази сутрин“ по бТВ излъчено на 12 декември 2017 г.