|

Волен Сидеров пред Дарик: През 2018 г.- повече действия, по-малко думи

  • Балканите можем да бъдем християнската стена на ЕС срещу агресивния ислям
  • Трябва да има Европейска система за сигурност, която да обхваща само европейските държави без САЩ
  • 2017 за мен бе – избори, правителство, сватба

Начинът, по който беше проведена приватизацията и т.нар. преход бяха грешни, заяви лидерът на АТАКА

Кирил Вълчев

- Коя е думата на 2017 г., г-н Сидеров?

- В три ще я кажа – избори, правителство, сватба.

- Тази година беше метаморфоза като отношение към вас. Вие бяхте анатемосван, заплашван, включително със затвор ви плашеха. А сега сте обединител, говорител, оратор, един от основните на управляващата партия ГЕРБ.

- Животът е най-големият сценарист. Той предлага неща, които и най-талантливият романист не може да измисли. По-важното е, че това е движение напред. Много пъти ме питаха – как така, какво направихте, с кого се сдобрихте. Казвам на всички, че да стоиш на едно лошо отношение не е работа. Това е хабене на енергия и не е полезно.

- Кое е събитието на 2017 г., според вас?

- Това бяха изборите и за първи път съставяне на кабинет с патриотични формации – това, което направихме като коалиция Обединени патриоти. За първи път в българския парламент ДПС не е трета политическа сила и прословутият балансьор, а е групата на патриотите.

- На предстоящия вот на недоверие, посветен на корупцията, може ли да се очаква пропукване?

- Не, аз съм категорично убеден, че няма да успее този вот. Патриотите ще бъдем в защита на правителството и на коалицията, която направихме с ГЕРБ.

- Искахте преразглеждане на приватизационни сделки, дори анулиране. В това студио през 2013 г. казахте, че такава сделка за вас е БГА „Балкан“.

- Не само. Тя е най-фрапиращата, най-знаковата. Искал съм го и доста преди 2013 г.

- Сега искате ли го?

- Сега също и се зарадвах, че най-после ръководството на ГЕРБ израсна до истината на АТАКА.

- Вие искахте тези предприятия да се върнат на държавата.

- И това съм заявявал като възможности. Не знам доколко технически е възможно. Но, сега най-важното е прочитането на този период. Той ще доведе до извода, че начинът, по който беше проведена приватизацията и т.нар. преход бяха грешни. Това би трябвало да ни даде ум и разум за в бъдеще.

- През 2013 г., на въпрос трябва ли България да остане в ЕС и НАТО казахте – не. Бихте ли го повторили?

- Може би бих допълнил – не в този ЕС. За НАТО моята позиция е доста ясна и категорична, откакто съм в политиката. НАТО трябва да се преразгледа като военен блок. Трябва да има Европейска система за сигурност, която да обхваща само европейските държави. В нея да не присъстват САЩ и други, които не са европейски. Това е идея, която чувам сега от европейски лидери.

- Говорихте за Евразийски съюз, в който да не участва Англия, а да участва Русия. Продължавате ли да сте на тази позиция?

- Да, продължавам.

- Продължавате ли да настоявате, че Европа е съюз на християни и християнски ценности?

- Би трябвало да е така и държа на това, макар че то отпадна от проекта за конституция.

- Тази година в Германия признаха трети пол. Преди дни в Австрия узакониха еднополовите бракове. Трябва ли България да е съюзник, с управление, в което участва и АТАКА, с такива държави?

- Не, въобще няма такава логическа зависимост. Напротив, ще подчертая, че би трябвало да се приемат формации като Обединени патриоти като консервативната част от политическия спектър. Наименованието националисти, с което сега ДПС спекулира, слага негативен оттенък, тъй като под това наименование са били наричани различни.

По-скоро това е консервативното течение в политиката, което се противопоставя на неолиберализма и неща като трети пол. Правих специални предавания в нашата телевизия с шокиращи факти. Вече има не само трети, има шести, седми, осми… такива измислици. Всичко това е стара битка, Богоборческа битка. Но не трябва да се отчайваме. Докато човек си отстоява вижданията не е свършило.

- Държите ли още на позицията си – никога евро в България?

- Държа, че това трябва да се осмисли, да се разгледа много внимателно.

- Виждате ли бъдещето на България извън ЕС в този вид, в който е сега?

- Може би по-правилно е да се пита има ли бъдеще ЕС, докога ще го има. Ние, в който съюз сме влезли, той се е разпадал. Така, че ако по тази иронична логика вървим. Вече има знаци от най-високо ниво лидери в Брюксел, които казват – две части, две скорости, две територии – център и периферия. Това не е ли намек, че се търси намек по-богатите държави да си останат насаме, другите, ние периферията да си търсим сами колая. Ако това стане и се озовем пред такава ситуация, какво ще кажем тогава? Като в оная рап песен – копеле, какво стана? Защо не се подготвяме, защо не си мислим за алтернативи, защо не говорим поне?

- Каква алтернатива има България?

- Да имаме по-силна икономика, да върнем поне част от тези млади българи, които работят за чужда икономика. Да има къде да работят, да могат тук да си изхранват семействата и да получават заплащане, което е равностойно. Ако това не се случи, какво значи алтернатива, ние просто загасваме бавно.

- Приемаме, че се случи и какво прави България?

- Търгува, общува с когото си иска, а не с тези, които им посочат. Прави проекти, които са изгодни за България, а не да дойде тук сенатор и да каже – спирайте този проект. Големите ще се прегърнат, ние ще останем встрани. Това е, ако можем да го коригираме.

Тук ще кажа добри думи за сегашното управление, че в момента премиерът Борисов прави подобни стъпки. Т.е. стъпки в различни посоки с държави, към които преди това, като че ли беше немислимо да се говори.

- Подкрепяте ли разширяването на ЕС на Западните балкани?

- Трябва да имаме изисквания, както към Македония, така и към Сърбия. Българите, които живеят там, имат българско самосъзнание. Те все още не са пълноценни граждани. Но като цяло ние ще се развиваме по-добре, ако сме в по-единна среда. Македония и Сърбия са православни държави. Заедно с Гърция, Румъния и България в центъра, ние правим много сериозна православна общност.

- Това е възможна алтернатива на ЕС?

- Не само алтернатива, а и защита, имунна система срещу агресивния ислямски натиск отдолу.

- По въпроса за Русия, вие бяхте политикът с най-категорична позиция против санкциите. Настоявате ли сега, в правителството, България да заема ярки позиции против санкциите?

- Настоява се, и сега пак настоявам. Но ми обясняват по-неформално – „абе виж сега, като отидеш в Брюксел и кажеш, че си против, никой не ти взима предвид нещата или пък ти казват насаме в коридора, я ти много не искай такива работи, защото нали искаш проекти, искаш програми”.

- Вие как бихте се държал в такава ситуация?

- Вероятно ще отговаря не много дипломатично и те затова не ме изпращат в Брюксел.

- По време на председателството ще се виждате ли с европейските лидери, които толкова критикувате?

- Ако ме поканят, ще отида. Няма да откажа. Напротив, ще ми бъде интересно да разговарям, да се обърна към европейски фактори по определени въпроси. Каква трябва да бъде Европа, как да се пази от войните, които все още я застрашават; какво да направят по темите с тероризма, какво да направят с неравностойните доходи. Всички тези въпроси трябва да се поставят и да чуя какво ще ми кажат.

- Коя ще бъде думата на 2018 г.?

- Повече действия, по-малко думи.

 

*Участие на Волен Сидеров в предаването „Годината” по Дарик радио