|

Вход за бели забранен – Във Франция се заражда нов вид расизъм

Мюсюлмани, африканци и други етнически групи твърдят, че нямали представителство във властта

При закрити врати хора с азиатски и африкански корени се канят да обсъждат това, което те наричат „държавен расизъм”

Игор Гашков

Активисти от френския профсъюз SUD се готвят да проведат през декември специални образователни тренинги, на които входът за бели ще бъде забранен. При закрити врати хора с азиатски и африкански корени се канят да обсъждат това, което те наричат „държавен расизъм” във Франция – недостатъчното „расови” професионални кадри в различните сфери на дейност. Мероприятия, които изключват участието на бяло население се провеждат не за пръв път в Петата република. През пролетта на 2017 г. подобен скандал пламна покрай фестивала на афрофеминистки от групата Mwasi, а през 2016 г. – във връзка с учебните занятия в университета Париж- VIII. Оттогава в обществото няма единно мнение: допустими ли са ограничения по цвета на кожата, ако те не засягат предишните жертви на дискриминация, а етническото мнозинство.

Не сте желани

Националният въпрос във Франция е един от най-болезнените. Ненапразно в страната е забранено публикуването на етнически и расови статистики. Юридически не е възможно да се разбере колко хора с различен цвят на кожата живеят в държавата. Потомците, обаче, на дошлите от други континенти мигранти са сигурни, че те са много слабо представени във висшите слоеве на обществото. По време на семинарите, определени за 18 и 19 декември в Сен Дени, ще се обсъжда и тази тема. Бели няма да бъдат поканени на дискусията, тъй като „жертвите на расова дискриминация” предпочитат да обсъждат острите моменти в затворен кръг.

„Семинарът за не-бели” едва ли ще се размине без сериозен скандал. В програмата на мероприятията се споменава и анализ, и осъждане на „държавния расизъм”, който уж пречи  на хората родом от бившите колонии да заемат достойно място в обществото. Спорната формулировка са я забелязали от Министерството на образованието и са се обидили. Шефът на ведомството Жан-Мишел Бланке заяви, че ще даде под съд „антирасистите” за разпространяване на опорочаващи сведения. Перспективите на иска, обаче, са неясни, защото законите на Франция не предвиждат преследване за опорочаване на обществени организации.

Лидерът на партия „Национален фронт” Марин Льо Пен заяви:

„Ние сме шокирани: това е расизъм с обратен знак”

Допустимо ли е  да се слага надпис „вход за бели забранен”, макар и временно? Десните и националистите във Франция посрещнаха на нож новия завой в борбата с дискриминацията. „В основата си тази практика на „семинари на база не-смесване на расите” е груба форма на расизъм. Случващото ме шокира дълбоко като гражданин на Републиката. Нали нашият начин на управление не допуска да се правят разлики по расов признак”, заяви пред РИА Новости Ален Авело, шеф на асоциацията на служителите в образованието, които подкрепят дясната асоциация „Патриоти” на Флориан Филипо.

Ние сме шокирани! Да се вземат показателни мерки срещу организаторите на тези тренинги, написа в социалната мрежа Марин Льо Пен

Авело и колегите му преподаватели се присъединяват към възмущението на министъра на образованието. „Тези „семинари” са неконституционни и неприемливи, така е, г-н министър! Но твърдостта, за която вие говорите, иска нещо повече: отделянето на профсъюза SUD, който е отговорен за мероприятието и не уважава принципите на нашата република. Той трябва да бъде изваден извън нашите училища”, се казва в съвместното  заявление на група преподаватели начело с Аверо, известна като асоциация „Корени”.

На свой ред лидерът на „Национален фронт” Марин Льо Пен предлага решение в същия дух: да се вземат мерки срещу тези, които са разработили „антирасистките” тренинги „не за всички”. „Реакцията на министъра е спасителна, но тя трябва да е съпроводена от показателни санкции”, писа тя в социалната мрежа.

Към националистите неочаквано се присъедини и Лигата за борба с расизма и антисемитизма (LICRA). В заявление се казва, че  „семинарите за не-бели” внасят дух на разделение и отхвърляне на различния във френското общество.

Въпреки, че расовата сегрегация, провеждана в миналото от белите, сега се осъжда от цялото френско общество – от ултралевите до крайнодесните – сега същият подход, обърнат  наопъки предизвиква не отхвърляне, а спорове.

Африканците искат власт

За да разбере как самите потомци на мигранти се отнасят към програмата на антирасистите, РИА Новости иска коментар от асоциацията GRAN, която защитава чернокожото население в страната.  Хората с корени от Африка не осъждат новия поврат в борбата за техни права. Представителят на асоциацията Жоан Луи смята, че „няма право да съди хората, които искат да се срещнат, за да споделят опита си в строго определен кръг”. Според активиста, във френското общество доминира коренното население на страната, което буди възмущение у другите раси. „Да си спомним колко са много местата във властта – в Националната асамблея, в сената, в министерските кабинети, където няма никакво смесване – нито расово, нито джендърно. Представени са само от мъже, имащи сходен фенотип” – изказва доводите си Луи. Според него, белите са твърде много и в сферата на културата. „В операта  „Бастилия”, в „Комеди Франсез”, в театър „Одеон” – изброява той.

Същевременно властите на страната умуват как да забранят мероприятия, на които входът е забранен за бели. Така са направили те в началото на годината с фестивал, организиран от афрофеминистките от групата Mwasi. Чернокожите феминистки са искали да установят свой фейс-контрол – на мероприятията да идват само чернокожи, предимно жени. След дълги колебания кметът на Париж, социалистката Ан Идалго притиска „антирасистките” и затворените за бели срещи се провеждат извън пределите на общественото пространство – в частни апартаменти.

Превод: Тихомир Тодоров