|

Историческо решение – църквата ще стане „майка“ на македонската

2000 майки са се възползвали от програма за детегледачки

Историческа крачка беше направена в православния свят. През изминалата седмица Светият синод единодушно взе решение Българската православна църква (БПЦ) да стане „майка“ на Македонската църква (МПЦ) и да съдейства за установяването на каноническия й статут.

Светият синод определи Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви. За неин председател бе определен Старозагорският митрополит Киприан.

„Решението на Синода, с което тя отказа да признае едностранно МПЦ, е логично от гледна точка на каноничното право, църковното устройство и православното единство. Още повече, че БПЦ доста години е била в положението на МПЦ – от 1872 г до 1945 г. След учредяването на екзархията през 1872 г. Цариградската патриаршия обявява БПЦ за схизматична. И това се отрази много зле върху вътрешното й устройство до 1945 г. и върху нейния международен авторитет”, коментира пред ПИК богословът от АТАКА проф. Румен Ваташки.

Той припомни, че когато се създава Българската екзархия, територията на днешна Македония е принадлежала към нейния диоцез. Там е имало много наши свещеници и е нормално е БПЦ да бъде „майка“ на Македонската православна църква.

С решението на Синода БПЦ пое ангажимент да ходатайства за признаването на Македонската църква пред останалите Поместни църкви.

Междувременно Светият синод на МПЦ- Охридска архиепископия изрази благодарност на българския патриарх Неофит и на Светия синод на БПЦ за решението да приемат да бъдат Църква-Майка, съобщи БГНЕС.