|

Патриотите посякоха радикалния ислям

Промени в НК криминализират носенето на бурки, създаването на халифат и законите на шариата в България

Затвор от 1 до 5 години и глоба до 5000 лева заплашват всеки, който проповядва радикален ислям. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, внесени от Волен Сидеров и депутати от Обединени патриоти в сряда. Те бяха подкрепени от 88 депутати от ГЕРБ, Патриотите и 1 от БСП. Против гласуваха 22-ма от ДПС. А 50 от БСП и Воля се въздържаха, с което тихо подкрепиха протурската партия в парламента.

Под наименованието радикален ислям в НК се записва: идеология, която пропагандира някоя от следните идеи – създаване на ислямска държава (халифат); предимство на законите на шариата пред светските; насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение; насилие във вид на свещена война, джихад.

Санкцията ще важи и за лица, които проповядват и друга идеология, която използва верски убеждения за политически цели или пропагандира промяна в съществуващия конституционен и правов ред, гласят още промените.

Затвор от 1 до 4 години и глоба от 5 до 10 хиляди лева пък грози онези, които насилствено принуждават други да носят религиозно облекло, каквото са бурките например. Ако става въпрос за повече хора, лишаване от свобода може да бъде до 6 г.

От ДПС обявиха, че предлаганите промени в НК били ксенофобски.

„Предлаганите текстове нямат отношение към турската диаспора в България. От демокрацията насам ДПС изобщо не е в тази линия”, обърна се към тях депутатът от АТАКА проф. Станислав Станилов. Той обясни, че промените целят да предотвратят проявите на тероризъм, каквито имаше в Европа последните години. „Това, което става по улиците на Берлин, Лондон, Париж и други градове в Западна Европа искаме да го предвидим и да го спрем”, посочи националистът. По думите му с този законопроект се акцентира върху тероризма, който има такава характеристика, който дълбае в теорията, за да извади насилието на преден план и да го обяви за морално.

 

Сидеров: Противопоставяме се на тероризма, не на исляма

БСП и на ДПС да кажат искат ли да има прояви на радикален ислям и в България, защото ние ги виждаме в Европа, виждаме атентати, виждаме избиване на хора, нападения над жени и т.н. Виждаме маниаци, които казват, че го правят в името на исляма, в името на битка с неверниците, така, както те се изразяват.

Ние много ясно казваме, че не се противопоставяме на хората, изповядващи ислям, а тези, които искат да го превърнат в терористично действие. Защото, този който казва, че трябва да убие неверник, да се взриви и да убие или с камион да влезе в тълпа хора и да ги смачка, в името уж на религия, значи този човек трябва да бъде пресечен. Той трябва предварително да бъде разследван от службите и да не се позволяват подобни събития.

Това, което ние предлагаме дава възможност на Наказателния кодекс и на институциите, които работят по въпроса, да взимат мерки навреме, да не се влачим пак след събитията. Слава Богу, в България нямаме остри случаи на радикален ислям. Но нищо не гарантира, че не могат да се проявят. И затова трябва да сме подготвени. Виждаме, че в Европа това е много сериозен въпрос. И няма как, защото те го виждат и усещат на практика. Така, че аз мисля, че това е навременно, което се прие.