|

По инициатива на губернатор от АТАКА родни фирми търсиха нови пазари в Москва

На участниците бяха представени редица складови помещения, както и митническите процедури за внос на продукция

Компаниите проучват възможности за износ на продукция към Русия

Първите две фирми от Софийска област се възползваха от възможността за работно посещение в Центъра на промишлеността на Република България в Москва, което губернаторът от АТАКА Илиан Тодоров  се ангажира да организира по време на среща с бизнеса от региона, провела се през октомври.

Визитата беше част и от дейностите, които предвижда споразумението за сътрудничество между Областната администрация и Центъра на промишлеността. Тя цели да запознае компаниите с условията, които предлага Центърът, както и с регулациите за осъществяване на търговска дейност на територията на Руската федерация.

Компаниите, които първи изявиха желание за посещение, са най-големият картофопроизводител от Самоков  и компания, оперираща в сферата на хранително-вкусовата промишленост.

Представителите на бизнеса се срещнаха с Любомир Николов – директор на Центъра на промишлеността и с неговия заместник Цветозар Генчев. Те им представиха възможностите, които предлага Центърът за наемане на представителна, търговска и складова площ, за организиране на изложения и други събития.

Ръководството на Центъра на промишлеността на Република България в Москва беше организирало за бизнеса от Софийска област и посещение на „Фуд сити“ – най-голямото тържище за продажба на едро и дребно на всякакви видове стоки – плодове, зеленчуци, ядки, месо, риба, козметика и други стоки на селското стопанство, както и изделия на хранително-вкусовата и леката промишленост. Тържището е разположено на площ от 124 хектара, обслужва ежедневно над 2 000 товарни камиона и има стокооборот от над 2,5 млн. тона на годишна база. Специална зона във „Фуд сити“ е обособена за търговски представителства на отделните държави, където в началото на месец септември тази година беше открит и български павилион, който дава възможност на нашите производители и износители да представят продукцията си и да намерят подходящи търговски партньори на територията на Русия и страните от евразийското икономическо пространство.

В последните два дни от работната визита, представителите на бизнеса обмениха контакти и опит с компании, търсещи партньорство с българския бизнес. Делегацията от Софийска област посети Офисно-складов комплекс „Маркет торп“ в град Реутов, Московска област. Той е част от групата „Агри КО“ – компания, която предоставя складови помещения за съхранение на различни продукти на площ 12 000 кв. м.

Компаниите от Софийска област проведоха среща и обмениха идеи и с търговския директор на фирма „Бриг“ Олег Кустов. Компанията внася в Русия хранителни продукти от цял свят, сред които пресни и замразени плодове и зеленчуци, морски продукти и месо.

Домакините от Центъра на промишлеността организираха среща и с началника на отдел „Митническо оформяне на документи“ Антон Вилков, представител на най-голямото Бюро за митническо представителство на територията на Русия.

Участниците във визитата бяха единодушни, че посещението в Москва е изключително удовлетворяващо за тях и ще допринесе за нови бизнес възможности за компаниите им.

Посещението продължи от 23 до 26 ноември и имаше за цел да представи на бизнеса от Софийска област възможностите и условията за развитие на търговска дейности, които предлага Центърът на промишлеността ни в Москва, както и да благоприятства бизнес контактите и бъдещи партньорства между компаниите от двете страни.