|

През 2018 г. икономиките на ЕС и Китай се срещат в София

България ще бъде домакин на Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай догодина

Това ще даде възможност да напреднем по много проекти, което ще допринесе за конкурентоспособността и просперитета на региона, коментира премиерът Борисов

България ще бъде домакин на Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през 2018 г. Такава договореност беше постигната по време на пленарните разговори в рамките на Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която се провежда в Будапеща, съобщават от правителствената пресслужба.

„Признателен съм на премиера Ли Къцян, на мин.-председателя на Унгария Виктор Орбан, на всеки един от моите колеги за подкрепата им България да бъде домакин на следващата среща на върха по инициативата „16+1”, каза премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че годината, която започва, е знаменателна за страната ни предвид и първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Той припомни, че през 2018 г. България ще бъде домакин и на друга ключова проява в рамките на „16+1” – срещата в Пловдив на местните лидери. Важни събития ще бъдат организирани и по линия на Центъра за насърчаване на сътрудничеството между страните от ЦИЕ и Китай в селското стопанство в София. „През последните години сътрудничеството във формат „16+1“ се е развило значително в областта на политиката, икономиката и търговията, транспорта и логистиката, свързаността”, подчертаха Борисов и Орбан.

По думите на премиера инициативата „16+1“ с всички свои проекти ще допринесе не само за просперитета, но и за мира. „Имаме редкия шанс да съчетаем две огромни икономически сили – ЕС и Китай, със своите инициативи. Това ще даде възможност да напреднем по много проекти. Колкото повече проекти реализираме, толкова повече регионът ще бъде проспериращ и конкурентоспособен“, коментира българският министър-председател.