|

Проучване – 4 400 000 българи искат разследването на приватизацията

80% от българите подкрепят искането на ГЕРБ и Обединени патриоти да се ревизира раздържавяването на икономиката ни

80% от българите подкрепят искането на ГЕРБ и Обединени патриоти за разследване на приватизацията. Идеята среща неодобрение само сред 16% от анкетираните. Това показва изследване на „Галъп интернешънъл“. Сондажът е проведен между 20 и 22 ноември чрез телефонно интервю сред 802 пълнолетни българи.

„Проучването показа, че идеите за разследване на приватизацията се възприемат почти автоматично в българското общество със сериозно мнозинство от 80%”, това заяви за АЛФА ТВ изпълнителният директор на агенция „Галъп интернешънъл“  и политолог Първан Симеонов. По думите му българите приветстват и подкрепят всякакви идеи за разследване и вменяват корупцията като вина на целия, струва ми се политически елит.

„1% от извадката се равнява на около 55 000 души, защото в момента в България може би пребивават около 5.5 милиона пълнолетни граждани с постоянно местожителство в страната”, допълва политологът.

Припомняме, че парламентарната група на ГЕРБ подготвя предложение за промяна в Конституцията, във връзка с решението на управляващата коалиция за отпадане на давността на престъпления, извършени по време на приватизацията. Към момента има единствено БСП от парламентарно представените партии не са обявили дали ще подкрепят измененията. Тяхното решение е определящо, което по думите на Десислава Атанасова от ГЕРБ е парадокс, защото председателят на БСП е пряк участник в приватизацията.

Инициирането на промени в основния закон става с подписите на поне 60 депутати. За директното им приемане обаче се искат поне 180 гласа „За“  или поне 160 „За“, за да се стигне до ново обсъждане на поправките.

С решението на Политическия съвет на управляващата коалиция от преди няколко седмици за първи път бе дадена зелена светлина за изпълнение на едно от основните искания на АТАКА и Волен Сидеров за ревизия на приватизационните сделки по време на т. нар. преход. Още от създаването си партията твърдо се е обявявала за възмездие на бандитската приватизация като нееднократно от политическата формация са искали от ДАНС и съответните органи проверка на големите приватизационни сделки. Според ръководството на АТАКА тези сделки са нанесли огромни щети на държавата, а някои от тях са довели до лично облагодетелстване. С предложението за промяна на Конституцията се правят първите стъпки по пътя към ревизия на нечистите приватизационни сделки.