|

Светлозар Лазаров: Караниколов започна да отвоюва загубеното отдържавата

АЕЦ „Белене” е необходима на България

ДПС да кажат ясно, че искат да заемат мястото на Обединени патриоти във властта

Любомир Огнянов

 

- Преди да бъдете назначен за главен секретар на МВР бяхте в ДАНС и оглавявахте едни от най-интересните сектори, свързани с икономиката. Има ли страх в определени политически среди от промяната на давностния срок за приватизационните сделки, което АТАКА отдавна говори?

- Дали има страх е малко трудно да коментирам. Прави ми впечатление, че част от анализаторите и лица, които към онзи момент са били консултанти по придобиване на това имущество, започнаха да пишат статии в либералните медии и да защитават либералния модел. Явно има някакво напрежение. Сега е моментът да се върви в посока изкристализиране на процесите на щетата, която е нанесена върху нашето национално стопанство.

- Губят ли се парите в действителност? Може ли да бъдат проследени тези, които са буквално източени от предприятия, които са били ако не перли в икономиката, то поне доста сериозно печелещи предприятия? Може ли да се проследи до хората, които са се облагодетелствали и защо това не е правено до момента?

- Тръгваме в грешна посока. Това е следприватизационният контрол. Трябва да се работи по-усърдно върху механизмите на придобиване на това имущество на занижени цени. Т.е. какво загуби държавата като приходна част и в последващия етап за следприватизационния контрол, когато действително са източени предприятия. Това отново е в ущърб – от една страна се затварят работни места, от друга се лишават стопански субекти от участие в стопанския живот на страната. Проблемите са многопластови.

Но най-важното е да се установи защо държавно имущество беше подарено на лица и как са подбрани те, и защо беше дадено на занижени цени. Тогава вече може да се върви към следприватизационния контрол.

- Кои среди в България трябва да бъдат притеснени от евентуалната смяна на тези регламенти?

- Тези, които ни продъниха ушите в последните 15 години за либералния модел и са били консултанти на тези приватизационни сделки.

- Ще успеят ли ДПС да ви демонтират от властта?

- А защо?

- Защото националистите, както казва лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ са „шамар върху демократичното лице на България“. И това именно в светлината на предстоящото европредседателство.

- Доколкото разбирам, тук проблемът е по-скоро, че ДПС не участва във властта. И доколкото ми е ясно от това, което чувам и виждам, те всъщност искат да изместят Обединени патриоти, за да станат коалиционен партньор на ГЕРБ. Това анализирам, това разбирам от техните думи и действия.

В крайна сметка това е работата на опозицията. Нека да се опитват, но да бъдат по-конкретни – да станат и да кажат – ние искаме да махнем Обединени патриоти, за да влезем във властта на тяхно място.

- Как оценявате опасността от ескалация на напрежението по време на европредседателството? Тези излизания от залата да се повишат като средство за натиск.

- Опозицията има право да избира по какъв начин да води своята политическа дейност. Нашият народ е показал, че е мъдър, че чете знаците.

- Смятате ли, че има предпоставки за нова смяна на министри? Каква е оценката на АТАКА за представянето на министрите от патриотичната квота – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Нено Димов и Емил Караниколов, който е ваш?

- Вижда се, че не липсва желание да работят, влизат в проблеми, които са задълбочаващи се казуси от години. Ако погледнем проблемите и с рекета на зелените за ски-лифтовете, за проблемите в Банско и в Пирин, ако погледнем и към проблемите с оборудването и превъоръжаването на Българската армия. Проблемите с екшъните по Черноморието от години.

Караниколов нагази в дълбоки води – спря приватизацията. Започна да отвоюва това, което е загубено от държавата.

Не им липсва желание, просто трябва да им дадем време да се разгърнат.

- Ще обвържем и вашата визита в Италия със следващия ми въпрос. Елена Йончева е превърнала темата с оградата като основно средство за кампания срещу правителството и специално срещу Валери Симеонов. Виждате ли проблем с изграждането на тази ограда?

- Бях главен секретар на МВР и съм отстоявал позицията, че трябва да започне да се изгражда възпрепятстващо съоръжение. По мое време бяха започнати първите 30 км. Това стана по предложение на Сидеров. Аз го подкрепих и работих като главен секретар. Впоследствие Патриотичният фронт – ВМРО и НФСБ подкрепи тази идея, беше изградена ограда, ГЕРБ се включи и т.н. Т.е. има последователност – и АТАКА, и БСП, и ГЕРБ, и ПФ имаме една визия, стратегия за изграждане на надеждна инфраструктура. Струва ми се, че прекалено много се разделяме. Малко са хубавите неща, които ни обединяват, това е едно от добрите неща, направено за държавата.

Ще си позволя да дам съвет на Йончева – този разговор трябваше да започне по-държавнически. Той трябваше да започне с това, което чувам в последните дни – да се сигнализират компетентните институции, за да се вземат мерки там, където има данни за престъпление, пък било то включително и корупционно.

- Срещнахте се със зам.-председателя на Северната лига Паоло Гримолди. Постигнали сте договореност да работите за затварянето на границата на ЕС за нелегални мигранти. Възможно ли е това да се случи?

- Направихме среща с тях, защото те в момента подготвят коалиция с Берлускони, която ще участва в съставянето на следващото правителство на Италия. България ще бъде домакин на Европредседателството, Обединени патриоти, АТАКА, са част от правителството, така че е хубаво да имаме общи допирни точки.

Обединихме се около няколко неща. На първо място – нито ние, нито те одобряваме в момента механизма на управление на ЕС. Ние сме категорично ЗА решенията да се вземат от отделните държави, когато касаят техни казуси. Да има повече национален суверенитет. От друга страна –единен механизъм за управление на сигурността в ЕС, което включва и затваряне на границите. Третото нещо около което се обединихме – работа за сваляне на санкциите срещу Русия и изграждане на съвместни енергийни проекти с Москва.

- В този ред на мисли АТАКА има ли промяна в позицията си, че АЕЦ „Белене“ е необходима и какъв трябва да бъде плана – унгарския, който е изземане на държавен кредит или турския, където в АЕЦ „Акую“ Росатом влага средства, тя е съдружник на практика?

- АТАКА има последователна позиция, че тези проекти трябва да бъдат изградени и АЕЦ „Белене“ и „Южен поток”.

През 10 години удължаваме срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Имаме проблеми с въглеродните емисии, което буквално означава спиране на Източно-маришкия басейн. Като държава трябва да се преборим и да постигнем конкретни резултати, за да може да продължи „Марица Изток“ да функционира.

Ясно е, че е необходима АЕЦ „Белене“. Нека да видим първо какво ще покажат пазарните механизми –ще се появи ли стратегически инвеститор. Много важно е да бъде ясно финансирането какво ще бъде и да се започне да се работи на чисто.

- България готова ли е да посрещне предизвикателствата така, че да спре евентуално терористично нападение?

- Българската държава трябва да вземе всички необходими мерки, за да мине безпроблемно председателството. Трябва да подчертаем, че ще бъдем във фокуса, защото ясно е, че един от механизмите на тероризма е да има политически отзвук.

 

Участие на националния координатор на АТАКА Светлозар Лазаров в предаването „Офанзива“, излъчено по Канал 3 на 25 ноември 2017 г.