|

Черната чума – как мигрантите убиват Швеция

Броят на нападенията с ръчни гранати вече е сравним с онези райони на Мексико, където активно действат наркокартелите

Дмитрий Павленко

 

Залялата цяла Европа мигрантска вълна доведе до ръст на престъпността и социалното напрежение дори и в, на пръв поглед, спокойните и благоденстващи скандинавски страни, които са известни с толерантното си отношение към мигрантите и различните нетрадиционни малцинства. Ситуацията, обаче, стига до там, че дори най-радушните и търпими домакини вече не издържат нахалството от страна на гостите и са принудени да  вземат срещу тях определени мерки.

Сомалия в рамките на Стокхолм

Генералният прокурор на Швеция Лиза Там сравни населеното предимно с хора от Африка и Близкия Изток предградие на Стокхолм – Ринкебю с военна зона. По думите й полицейското патрулиране в  района прилича на военна спецоперация. Всъщност, Ринкебю ненапразно го наричат и „малкият Могадишо”, заради многото пришълци от прекрасната източноафриканска страна, чието име е станало нарицателно.

Лиза Там, която от новата година ще оглави департамента за борба с организираната престъпност, се замисля да използва опита на страни като Колумбия и Салвадор, за да противодейства на престъпните групировки. В частност, може да става дума за увеличаване на броя на социалните служители и правителствените служби. За отбелязване е, че през октомври т.г. от Умерената коалиционна партия, втората политическа сила в Швеция, предложиха да се изпратят армейски подразделения в проблемните райони. Представителят на „умерените” Микаел Седербрат заяви, че в някои населени с мигранти райони на страната, шведските закони не съществуват, а полицията е безсилна пред разпасалите се банди. Става дума за предградия на Стокхолм като Ринкебю, Халунда-Норсборг, Тенста и Хусбю, които на практика са имигрантски гета. Броят на живеещите там представители на коренното население е в пределите на статистическата грешка.

„Трябва незабавно да се направи нещо, защото тези банди са като тумори в нашата страна. Аз съм абсолютно убеден, че ние, шведската нация, трябва да обявим война на престъпните банди”, заяви Седербрат.

По данни на изданието Breitbart News, броят на опасните, заради мигрантска престъпност, райони на Швеция от  2015 г. до 2017 г. са нараснали от 15 на 23. Те са разположени главно в Стокхолм и други  големи градове на страната, като Малмьо и Гьотеборг. Спектърът от престъпления, извършвани от дошлите от Третия свят, е разнообразен: от грабежи, насилие и незаконна търговия с наркотици, до религиозен екстремизъм и масови безредици, съпроводени от погроми над полицейски участъци, помещения на държавни органи, магазини, а също и горене на коли. При това бандитите имат оръжие и ръчни гранати.

Правителството на Швеция дори предлага да се приеме закон за амнистия за всички мигранти, които доброволно предадат своите гранати и други взривни вещества. За отбелязване е, че органите на реда изцяло признават безсилието си и неспособността да се противопоставят на престъпниците, а някои полицаи дори се страхуват да отиват на дежурства.

Според експерти, броят на престрелките с летален изход в спокойната и неутрална Швеция е 4-5 пъти по-голям отколкото в Германия, която също страда от наплив на мигранти, а броят на нападенията с ръчни гранати вече е сравним с онези райони на Мексико, където активно действат наркокартелите.

Толерантността като причина за екстремизма

За 2 години броят на опасните, заради мигрантска престъпност, райони на Швеция са нараснали от 15 на 23. Те са разположени главно в Стокхолм, Малмьо и Гьотеборг

Същевременно не всички в Швеция смятат, че ситуацията представлява заплаха за страната и не всички са готови за нетолерантни мерки спрямо хората в мигрантските гета.

„При нас се случва да има стрелба, но аз не смятам за правилно сравнението с военна зона”, твърди офицерът от полицията в Ринкебю Никлъс Андерсон.

Breitbart News дава парадоксален пример за европейска толерантност, който просто би бил невъзможен в едно здраво консервативно общество, способно да се защити от такова агресивно външно въздействие и насилствени опити за разрушаване на идентичността. В споменатите проблемни зони на Стокхолм Тенста и Хусбю са изчезнали дори  феминистките, които се плашат от заплахите на местните ислямски радикали и заминават в други спокойни райони на шведската столица – за по-голяма сигурност. Това, очевидно засяга и лицата с нетрадиционна сексуална ориентация, която също се поощрява в Швеция, но изобщо не се толерира от чуждите гости, днес чувстващи се като стопани на Европа. Шокиращо престъпление, за което пишат много медии, се извършва през септември 2010 г. в шведския град Гьотеборг. Тогава 27-годишната шведка Елин Кранц е изнасилена и пребита до смърт с камъни от 23-годишния „гост” от Сомалия. Характерното е, че младата жена е била активистка на една от общностите, активно обявяващи се за правата на мигрантите и пропагандиращи смесването на различните култури. И такива случаи в Швеция отдавна вече не са единични.

Но все пак, къде по-голяма заплаха е радикалният ислямски фундаментализъм, изповядван от много мигранти. В същата тази Швеция сега активно се обсъжда проблемът със 7000 имигранти – „деца”, които са лъгали шведските власти, като се представят за непълнолетни, за да получат безпрепятствено статус на бежанци и помощи. След съответни медицински изследвания се разбира, че  всички тези хора са достигнали пълнолетие. А колко от тях, преди пристигането си в приютилата ги европейска страна, са могли да бъдат в терористични групировки и дори да вземат участие в бойни действия и извършване на атентати?

По тази причина по-нататъшната проява на толерантност към не толкова мирните жители на  „неблагополучните” райони може да доведе дотам – огнища на нови халифати да започнат да растат като гъби вече в центъра на Европа.  И тогава шведите и техните съседи в Евросъюза, които отдавна не знаят какво е война на тяхна територия, ще трябва да се сблъскат вече не с мними, а с реални заплахи. Само че тогава тези проблеми няма да могат да се разрешат.

Превод: Тихомир Тодоров