|

Явор Нотев: Западните Балкани да заемат заслуженото си място в обединена Европа

Проблемите пред региона са общи и решаването им е в интерес на всички държави, заяви зам.-председателят на НС пред председателя на хърватската външна комисия Миро Ковач

Делегация на Комисията по външни работи на парламента на Хърватия, водена от нейния председател Миро Ковач, беше на посещение в България. Визитата бе по покана на председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

На срещата си с хърватските парламентаристи зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев от АТАКА отбеляза близостта между двата народа и двете страни. Той изрази увереност, че с тази визита ще бъдат постигнати ясни и конкретни резултати в посока задълбочаване на сътрудничеството. „Между българите и хърватите има духовна близост. Наша отговорност е да принесем тази близост и в икономическите отношения, така както тя е налице в областта на туризма”, подчерта националистът.

Подготовката на България за предстоящото след месец първо Българско председателство на Съвета на ЕС и Западните Балкани като ключов негов външнополитически приоритет бяха сред темите на разговора. Нотев отбеляза, че Западните Балкани трябва да заемат заслуженото си място на картата на обединена Европа и най-заинтересовани от това са хората, които живеят тук. „Проблемите пред региона са общи и решаването им е в интерес на всички държави”, заяви той.