|

Александър Дугин пред АЛФА ТВ: Трябва да се пробуди българското самосъзнание

Руснаците искаме България да защитава собствената си идентичност

Не възстановяваме империята си. На нас ни трябват приятели, а не васали, заяви руският геополитик

Волен Сидеров

 

- Възможно ли е съвместно съществуване между системите на християнските ценности и западната – либералната? Виждате ли възможност за конфликт?

– Мисля че не става дума за две ценностни системи, те са много повече. Има една система, която претендира за универсалност – това е западната. Има други – руската, православната, ислямската, иранската, китайската, които Западът не ги признава.

– Западът казва, че православието е враг на западната цивилизация. Това са буквалните думи на Карл Билд, министър на външните работи на Швеция.

–Те смятат, че само тяхната ценностна система е правилна и отричат общата система на ценности. Задачата сега е да се осигури баланс на силите, които ще дадат възможност за мирно съществуване. Ние, руснаците, вече не сме в състояние да тръгнем сами да защитаваме ценностната ни система срещу Запада, и второ, нямаме вече такава комунистическа, експанзионистка идеология. Искаме да запазим нашата православна идентичност и поради това се нуждаем от съюзници.

– И това не им харесва?

– Да, това не им харесва. Нашата задача не е да наложим своите възгледи, а да намерим съюзници за един многополюсен свят.

– Това възможно ли е?

– Разбира се. Много е важна победата на Русия в Сирия. Вие не си представяте колко болезнено реагират на това на Запад. Именно на това, че ние се справихме с ИДИЛ, защитихме териториалната цялостност на Сирия и възстановихме реда там. Сега бежанците там се завръщат. Това е резултат от факта, че може без конфронтация, със съвместни усилия, но като се опираме на известен потенциал, може въпросите да се решат. Това невероятно издигна статуса на Русия в очите на арабския свят.

Много важно е да се разбере нашата мисия – руснаците не възстановяваме своята империя или доминиране. Искрено искаме свобода и независимост. На нас ни трябват приятели, а не васали, не марионетки. Ние на никого нищо не натрапваме. Руснаците искаме България да си възвърне и да защитава българската си идентичност. Не руска, а собствена, отделна, която е и много близка за нас, православна.

– И все пак това може ли да стане? Позволява ли го обстановката в световен мащаб?

– Разбира се. Сега, когато позициите на глобалистите рязко отслабнаха, това за нас е шанс да създадем многополюсен свят. Много е важно ние в страните си да разбираме, и народът в Русия, че ние не сме просто за руски национализъм, ние се обявяваме за евразийство. За това всички народи, които живеят на територията на Русия, да си намерят място в тази цивилизация. Също и в България е много важно да не се поставя въпросът – ние с руснаците или със Запада сме? Не, българите трябва да бъдат с България, с българската идентичност. Тя си е ваша, тя не е руска, не е западноевропейска. Тя е българска.

– Всичко това съвпада с моите идеи, но когато всичко опира до икономика, как ще бъде в многополюсния свят, когато за да си купиш петрол трябва да имаш долари? Как това ще се промени?

- Тази конференция е с насока да се намерят икономически решения на това, което днес наричаме Четвърта политическа теория. Искам да подчертая, че „Четвъртата политическа теория” е моя книга и тя е преведена на почти на всички европейски езици и на много източни, само в България я няма.

– Отправям ви покана за презентация в България. Аз се заемам с това да преведем книгата и да я издадем. Но да продължим за икономиката.

– И днес ние търсим икономическо решение чрез „Четвъртата политическа теория”, без либерализма, без комунизма и без фашизма. Има редица предложения как да се излезе от тази ситуация. Например връщане към системата на общинното производство, за което говори Крис Пол – как да се създаде система, за да не се задушава дребния производител, а напротив. Да не става жертва на глобалните капиталистически вериги и как да му се позволи да организира отношенията си с потребителите по други начини.

Вторият модел е въвеждане на регионални валути – валутна многополюсност. Когато не петролът, не доларът, нито американската машина са гаранти на общата валута. И тук има такъв пример като биткойна. Аз не съм голям негов привърженик, но това е пример, че валутата трябва да е средство.

При мен дойде един от създателите на биткойна, който е анархист. Той е създал това като алтернатива на капиталистическата система. Амир Тааки, много известен хакер, създател на блокчейна, един от неговите разработчици. И той казва: сега излиза така – ние създадохме биткойна за борба с долара, а капиталистите се опитват да го използват. Това е пример за диверсифициране на валутите.

– Възможно ли е това? Ще бъде ли позволено? Такива иновации предизвикват войни.

– Да, така е. Но проблемът е, че западната глобалистка система, тя се разпада. Тя е в много тежко състояние. И нейните привърженици го виждат това. Затова алтернативата е неизбежна. Те самите започват да го разбират.

Отделно стои въпросът, че още по-рисковано е да не се правят експерименти, да няма опити за създаването на някакви алтернативни системи. Вижте например хакерите. Малка група хора се хваща и на практика пускат биткойна, блокчейните и това започва да влияе върху икономиката. Преследват ги, арестуват ги, ограничават възможностите им за комуникация, но те го правят.

– Империята  отвръща на удара. Така се е получило и с приложението на идеите на Гезел в Австрия през 30-те години.

– Напълно вярно. Но въпреки това, ако ние искаме алтернативи, трябва да вървим по пътя на това противопоставяне. Но то не трябва да бъде противопоставяне като една система срещу друга. Ние трябва да казваме – вие можете да продължавате вашата линия, а на нас ни позволете да продължаваме нашата. Ние трябва да действаме по демократичен начин. И в определен смисъл Русия се опитва да покаже, че са възможни алтернативи, възможно е решение. Русия е пример, който влияе не само на нашата страна, но и на Америка.

Обърнете внимание какъв фактор беше Русия на изборите. Отрицателен, но Тръмп до голяма степен се вдъхновяваше от Путин като от суверенен политик, реалист. Затова в Америка имаме много привърженици, нещо повече, американският народ е на наша страна. Глобалистите сега виждат, че Америка ги предаде. Американският народ е на наша страна. Той е много по-близо до нас, отколкото ни се струва.

– Абсолютно съм съгласен, че моделът ще бъде одобрен, когато го видиш. Стигаме до темата за медийната пропаганда. За да разбереш нещо, че е по-хубаво, трябва да имаш информация за това, а днешният свят е медиен.

– Това е много важно. Защо забраняват РТ в Америка? Защото медията – това е оръжието на днешния ден. И затова в много страни, враждебни на Русия, забраняват руските канали, но не защото хората не ги искат. Истаблишмънтът, елитите, глобалисткият елит, те действат срещу собственото си население.

Дори и ако медията е на ниво, например блогове или някакви малки информационни потоци, ако там е истината, тя ще се разпространява в днешния свят от само себе си.

 – Аз съм убеден, че вашите думи ще обнадеждят много българи, които в момента са потиснати. Че има алтернатива и че си струва да се бориш.

– Най-важното е да се пробуди българското самосъзнание. Трябва да възстановим суверенната мисъл на България, а след това ще са и политиката, и икономиката. Затова аз желая да се формира именно интелектуално независим български елит. От това зависи всичко.