|

България дава 300 000 евро за ремонт на културния ни дом в Будапеща

Домът се е превърнал в най-важният духовен и културен център на общността

Правителството отпусна 300 000 евро за обновяване и разширяване на Българския културен дом в Будапеща, Унгария. Това стана ясно след последното правителствено заседание в сряда.

Средствата ще бъдат заделени от бюджета на Министерството на външните работи за 2018 г. в полза на Българското републиканско самоуправление в Будапеща, което, заедно с Дружеството на българите в Унгария, активно подпомагат отличните исторически и културни връзки между България и унгарската страна.

Българският културен дом в Будапеща е открит през 1957 г. и е построен с дарения на семействата на българските градинари в Унгария. Домът се е превърнал в най-важният духовен и културен център на общността. В него се отбелязват всички български национални и традиционни празници.

В сегашното си състояние той не отговаря на изискванията за многофункционално културно средище и има нужда от ремонт. По тази причина се планира неговото обновяване и разширяване, като вече са готови проучвателните и макетните проекти за реконструкцията.