|

Вицепремиерът на патриотите: Въвеждаме доброволна наборна служба

Според Каракачанов младите българи трябва да имат военна подготовка

Имам уверението на премиера и на парламента, че ще го подкрепят, информира Каракачанов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов има уверения от премиера и от парламента, че ще подкрепят предложението за въвеждане на доброволна военна служба. Това каза той пред журналисти в Смолян.

Вицепремиерът на патриотите отдавна настоява за връщането на казармата, а според него въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока. „Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия. 500 години хранихме чужда армия, стига толкова“, заяви той. По думите му „рисковете в света стават все повече и приближават към границите на България“.

Според Каракачанов младите българи трябва да имат военна подготовка. Прогнозният срок за службата на доброволците е 6-9 месеца в зависимост от специалността. Преминалите доброволната служба ще влизат след това в резерва. „Това би довело и до решаване на проблема с недокомплекта, защото една част от тях може да харесат и да останат на служба“, обясни патриотът. По данни незаетите места в системата на отбраната в национален мащаб са 5500. „За проблемите с недоокомплекта са отделени 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн. лв.”, каза още той.

„За да има държава, да се охранява животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия“, категоричен бе Каракачанов. Той предлага да се въведе швейцарската система по отношение на наборната служба. Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба. „Заплахите към тях са много по-малки, отколкото са заплахите към нас – държавите от Южна Европа или Балканския регион“, коментира той.

Въвеждане на военно обучение в училище и разширяване на възможностите за доброволна военна служба е заложено в Управленската програма на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ (2017- 2021).