|

Волен Сидеров пред НОВА ТВ: Туризмът е важен, но да се насочим към златните концесии

Трябва да се направят законодателни промени, защото КЕВР се оказа толкова независима комисия, че никой не може да й влияе.

Повишаването на цената на водата е прекалено, заяви лидерът на АТАКА

Мирослава Иванова

 

- Г-н Сидеров, започнахте новата година с атака към собствените си партньори в коалицията. Защо ви ядоса толкова Комисията за енергийно и водно регулиране та искате да я овладявате, мисля че беше точната дума, която използвахте в едно друго телевизионно студио?

- Овладявам не знам дали е точната дума. По-скоро моите критики са, че тя одобри повишението на цените и от 1 януари 2018 г. цената на водата се вдигна и то в някои градове доста сериозно. Например в моя избирателен район Ямбол скача с 20%. Това е прекалено много.

- Те го приеха, факт.

- Може да се направят законодателни промени, защото тази комисия се оказа толкова независима, че никой не може да й влияе. Не трябва да е толкова независима. Не знам дали трябва да е в такъв състав – 9 души, 5 от които са от партии, политически формации, които са ПРОТИВ сегашното управление, особено срещу патриотичната част.

- Вие искате да направите комисията зависима, това ли е идеята? Но щом казвате там да има представители на партии, които в момента са в парламента, значи искате да е зависима от силните на деня.

- Ами да, те са в състояние да саботират правителството и го правят, защото аз така го разбирам това повишение на водата. Подготвя се увеличение на тока за бизнеса от 1 февруари. Това означава скок на цените на хляб, мляко, месо и т.н.

Какво ще ни кажат след 3 месеца хората – вие затова ли дойдохте на власт – вдига се токът, вдига се млякото, вдига се водата. Трябва да реагираме по някакъв начин. Към моите колеги, които са в изпълнителната власт се обръщам специално и сме говорили за това.

- Те подкрепят ли ви за това?

- Разсъждаваме в момента какъв е най-добрият начин. Те също са загрижени и смятат, че такова повишение на вода и на ток не е желателно.

- Всички сме загрижени, защото това е свързано директно с личните бюджети на всеки един от нас. Въпросът е, защо искате вие от независимата комисия да направите комисия, която да е зависима от силните на деня, защо искате промени?

- Контролирана. Не зависима. Контролирана така, че да отговаря на обществения интерес.

- Тя сега не отговаря на обществения интерес, така ли?

- Ако трябва да бъде с представители на обществени организации. Сега не отговаря. По-скоро е изразител на монополите.

- Сложихте в едно изречение КЕВР и корупция. В какво ги обвинявате?

- Би могло да се предположи. Аз съм правил публични мероприятия, митинги пред тази Комисия, в която начело стоеше Светла Тодорова. Тя сега е член. Същата женица беше се изказала политически. Тя не е никакъв експерт, защото беше казала, че съжалява, че АТАКА е влязла в парламента с такъв резултат.

- Само затова ли не я харесвате или и заради експертната й работа в Комисията?

- Не е до харесване. Тя няма никакво право да се изказва политически, защото тогава АТАКА правеше под прозорците й митинги, когато вдигнаха цената 2013 г. Така, че тези хора са очевидно там с политически пристрастия и с политически виждания. Такива хора, като нея, като председателя Иван Иванов, като други, които са представители на Реформаторски блок, ДПС, БСП и пр. БДЦ, спомняте ли си, имаше такава формация – има представител сега там.

Моята идея е да помислим с колегите, с народните представители от ГЕРБ, какво може да се направи законодателно. Как може да се промени статута й, така че тази комисия да бъде под контрола на Народното събрание, да може да се отчита и да може да отговаря адекватно, когато има обществено недоволство.

Защо да не може да се отзовава всеки член при съмнение за нередности,  всичко е въпрос на консултации, въпрос на изготвяне на поправки в закона за енергетиката.

- Да не би с нещо друго да ви ядоса тази Комисия? Иван Иванов гласуваха да говори по доклада за „Белене“ на БАН.

Септември 2014 г. АТАКА тогава протестира срещу поскъпването на тока.

- Иван Иванов е с много отявлена политическа насока. Той беше депутат от партията на Иван Костов, продължава да е обвързан. Той също е с много ясни политически виждания и е противник на сегашното управление. Той го е казвал.

- Надявам се, че не само поддръжници на сегашното управление могат да оглавяват каквито и да е комисии в държавата.

- Говорим за независими наистина експерти, които да отговарят на обществения интерес. Общественият интерес в момента не е да се вдига 20% водата в Ямбол. Аз съм категорично против това и ще правя каквото мога това да се поправи.

- Защо толкова остро скочихте срещу своите партньори в коалицията? Напомнихте им, че вие сте във властта, за да се грижите за доходите на хората те да се повишават, а не „заради пързалки и шейнички“, не заради парите за самолетите. Защо се стигна до там?

- Това е припомняне, това не е нито атака или някакво остро нападение, припомняне.

- Припомняне е, ако го кажете на Коалиционен съвет, ако го кажете по телевизора си е атака.

- Казвам го там, длъжен съм да го кажа и медийно, тъй като това пак са въпроси, които хората ми задават – тези, които са ни подкрепили, които са ни дали възможност да сме трета политическа сила, да бъдем сега коалиционен партньор.

- Недоволни ли са те от вашето участие във властта?

- Има недоволни гласове, тъй като те се обръщат повече към мен, понеже ме приемат като човека, който идеологически е движил патриотичната тема през годините. Имам този контакт и има такива въпроси – това ли беше целта. Не е излишно да се припомня, че все пак имаме приоритети, които се отнасяха най-вече до доходите, стандарта на живот, сигурността на хората.

- Мислите, че вашите партньори в коалицията са забравили тези теми ли?

- Не казвам, че за забравени, но някак си се изместиха, може би медийно шумът беше прекалено голям.

- Не искахте ли обяснение защо? Казахте ли, Валери, защо е толкова важна тази тема за Банско точно в момента, като ние друго сме обещали?

- Да, говорим и по този въпрос.

- Какво ви каза той?

- Той е човек, който е много деен, енергичен. Той обича да хване нещо и да го завърши. Вероятно смята, че туризмът наистина е важен.

Но като че ли вторачването е прекалено голямо, значи има и други теми, има и други територии, които трябва да действаме. От гледна точка на хората, които ни подкрепят – в техните очи започва да изглежда, че патриотите сме застанали във властта, за да се грижим за летните, за зимните курорти. Масово за българина това не са най-важните въпроси, убеден съм.

Туризмът е важна част обаче да насочим поглед към нещо, което ще носи приходи на България много-много повече – златните концесии. От години говоря по този въпрос. Ето сега сме в управляващата коалиция.

- В програмата записахте ли го това за концесията?

- Като конкретен текст – не. Обаче поощряване на всички възможности за вдигане на брутния продукт, за раздвижване на българската икономика, това го има като текст.

- Волен Сидеров допусна много по-тежки компромиси със собствените си виждания, влизайки в коалиция с ГЕРБ. Два примера ще ви дам – отношението към Турция вашето и на ГЕРБ е различно.

- Къде е компромисът, само да попитам?

- Вие сте хора, които казвате – Турция няма място в ЕС, а политиката на Бойко Борисов е към стопляне на отношенията между Турция и ЕС.

- Да, и продължаваме да го казваме. Ние сме две различни партии, т.е. две формации – патриотите и ГЕРБ. Категорично, не можем да станем на една позиция. Ние имаме различни виждания, ние включително вътре трите партии по някои въпроси имаме различни виждания.

Коалицията е компромис, доколкото можем да движим нещо за страната ни напред. Това изисква компромис, но моят възглед за това, че Турция не трябва да бъде в Евросъюза си остава. Моят възглед за това, че Турция дължи за тракийските имоти на България големи суми остава. Това какво прави премиерът Борисов е съвсем друго. Ако аз бях премиер щях да водя друга политика, вероятно.

- Вие сте съгласен да работите като един механизъм с хората от ГЕРБ, въпреки тези различия?

- Съгласен съм да работя, въпреки тези различия, с такава партия като ГЕРБ, защото по този начин мога да свърша нещо полезно за определен кръг хора, дали ще е в моя избирателен район, където вече съм свършил, дали ще бъде в образованието, където един учебник да променя – не мога да го направя като опозиция. Знам какво е да те бият по канчето и да не ти  дават нищо да придвижиш в политиката. Затова, съгласието да бъда в коалиция с партия, с която имам различия по доста въпроси, е с цел да свърша нещо.

- Оптимист ли сте, че бидейки в тази коалиция ще успеете да направите нещо?

- Реалист съм, нека така да го кажа.

- Дайте да сравним с началото, преди 5-6 месеца, повече ли сте оптимист или по-малко днес?

- Няма голяма разлика, защото знаех предварително, че чудеса не можем да направим, но бях сигурен, че във властта, вече в коалиция с най-голямата партия, с управляващата партия ГЕРБ, ще можем все пак нещо да придвижим.

Ето, припомням. Хубаво, нали лифтовете, курортите, но дайте да видим и другото, дайте да видим как да раздвижим икономиката. Как тук да заработи технологично предприятие, как да привлечем инвестиции и държави, които са страшно бързо развиващи се – Китай, Япония, Южна Корея – това все още чака, това все още не го правим.

Имаме министър на икономиката, той направи немалко неща, облекчи малкия и среден бизнес, индустриални зони. Всичко това ще стане, ако се изкара мандата с успех.

- Групата ще бъде ли единна при гласуването на ветото на президента по антикорупционния закон? Вие самият имате съображения по тези текстове. Ще бъдете ли единни?

- Имах критики още при кръглата маса, когато обсъждахме. Между другото, главният прокурор изказа почти същите критики, които и аз. Ставаше дума за СРС-та, за начина за проследяване, агентура – неща, които малко смущават за една агенция за борба с корупцията.

- Може ли да застанете редом до президента, заради тези смущаващи критики?

- Не знам дали ще застана редом, но ще споделим тези критики, и ако има начин да се коригират тези текстове в закона, ще бъде по-добре за всички.

- Мнението ви по Истанбулската конвенция, която стигна до зала?

- Ще бъдем ПРОТИВ, отсега го казвам, макар, че аз я прочетох внимателно, за разлика от други, които коментират без да четат. Там аз не виждам чак такива страшни заплахи, каквито се чуха в медийното пространство, но виждам нещо друго, което дава вратичка за бъдещи действия, с които вече да започнат да се промъкват такива неща като трети пол или еднополови бракове. Тук пряко не е казано, но има нещо друго опасно за мен в тази конвенция – тя всъщност анулира брака като институция. Там, жената например, може да се оплаче от това, че е правила секс със законния си мъж, което е абсурдно. Изведнъж се оказва, че ако тя реши да се оплаче, защото не е била съгласна, той става обвиняем.

 

Участие на Волен Сидеров в предаването „Събуди се в неделя“, излъчено по Нова ТВ на 6 януари 2018 г.