|

Да се преориентираме към държава, която произвежда!

Предсрочни избори няма да доведат до по-добра подредба на политическата сцена

Управлението на ГЕРБ с Обединени патриоти води до стабилност и отговаря на тенденциите в Европа, коментира лидерът на АТАКА

Кузман Илиев

 

- Европредседателството ще е в полезрението на общественото и медийното внимание. От гледна точка на нескритият ви евроскептицизъм, който сме свикнали да виждаме във вашите идеи, промени ли се това към днешна дата?

- Евроскептицизмът не се е променил, защото има много неща, които трябва да се коригират и поправят в политиката на Евросюъза. Аз се надявам, че тези 6 месеца ще бъдат територията, и мястото, и времето през което ще се обсъди в каква Европа искаме да живеем. Европа, в която всеки може да дойде, да се засели, без оглед на това откъде идва, незаконен ли е, законен ли е и да променя идентичността на Европа. Говоря за миграционния проблем, който е огромен. Тези лидери от Европа, които бяхме свикнали да чуваме, че искат да заселваме повече мигранти, вече говорят с друг език.

- Ние ли ще подадем тона?

- Като домакини нямаме право да пледираме за неща, които са за България, но можем да даваме тон и да даваме насоки в теми, които са общоевропейски. Надявам се това да стане по време на българското председателство да стане дискусията каква Европа наистина искаме. Минаха изборите в доста основни държави в Европа. Видяхме, че в момента Германия, Меркел, която беше един от първите защитници да се заселват мигранти, сега говорят по-скоро с моя език.

Видяхме, че във властта в Австрия влязоха Партия на свободата, която доскоро беше заклеймявана като антиевропейска. Тя сега е в изпълнителната власт. Между другото, Австрия е следващият домакин на Европредседателството. В България също Обединените патриоти години наред бяхме заклеймявани.

- Наскоро имаше, така да се каже кампания от ДПС…

- ДПС продължава да пее тази песен. Те са длъжни да го правят, както се казва. Председателството ще докаже, че управлението в България, с участието на Обединени патриоти не се различава по никакъв начин от други европейски държави. То не е антиевропейско, нито пък довежда до някаква нестабилност, както ДПС се опитват да внушат. Напротив, нашите партньори от Европа ще се убедят, че управлението на десноцентристка партия като ГЕРБ с консервативна формация като Обединени патриоти, води до стабилност и отговаря на тенденциите в Европа.

- Има ли промяна в мнението ви, свързано с проевропейското развитие или не е имало колизия по тази линия?

- Не, не е имало. Нашите критики по отношение на ЕС като пирамидална структура, която да налага на държавите своите политики, продължаваме да критикуваме този вид конструкция. Ние казваме, че много неща трябва да се подобрят. Ние казваме, че трябва да има европейска система за сигурност. Виждате, сега това започва да се говори официално. Това е крачка към някакво еманципиране от тоталната зависимост на Европа от политиката на Вашингтон. Не казвам, че имаме антиамерикански или прочее настроения. Напротив, ние уважаваме всяка държава, но смятаме, че Европа трябва да има свой път на развитие и своя система, която да обхваща европейските държави. Защото политиката на Вашингтон не винаги съвпада с европейските интереси. И ако Европа е тръгнала вече да се еманципира, за което аз наистина говоря от много време, то това е добре. Политиката на патриотични формации, консервативни като нашата, като Партия на свободата в Австрия, като Фронт насионал във Франция и т.н., започват да заемат все повече пространство. Те вече изтласкват неолибералната доктрина, която беше доминираща допреди няколко години и която казваше – държавите, нациите нямат значение.

- Може да се каже, че именно тази обща политика по отбрана, говори се за общ фискален съюз, ще води до окрупняване, централизиране, по-скоро федерален тип, който малко или много е обратното на Европа на националните държави.

- И това може да се обмисли, защото Европа се състои от доста различни и наслоени във вековете култури и цивилизации, които не могат така лесно да се претопят. Това е трудно за Европа и с тази трудност обаче ние трябва да се справим по европейски. Не по американски, не по руски, не по индийски или китайски, а по европейски. Това е цел и мисия на европейските лидери, на политиците, които вече трябва да започнат да изграждат концепция. Мисля, че в момента Европа започва да излиза от тази зависимост. След Втората световна война тя беше разрушена, беше съсипана. Тя стана поле на сблъсъка на двете свръхсили – Съветския съюз и САЩ, а сега това вече си отива.

- Т.е. можем да кажем, че вие сте оптимист за стабилна Европа в бъдеще?

- Да, Европа търси себе си. Следващите години ще бъдат намирането на Европа на собствения й път. Включително и в системата на сигурност. Включително в икономическия суверенитет, защото тя сама по себе си с 500 млн. население може да бъде първа сила.

- Във вътрешнополитически план големият въпрос е свързан със стабилността на коалицията. Има ли нещо, което може да ви притеснява, че след европредседателството примерно Борисов ще хвърли оставка?

- Не, засега няма такива знаци и не виждам и обективни причини за това. А тези критики, за които говорите, идват главно от страна на ДПС. Това е формация, която е специфична. Няма да лепя етикети и да давам квалификации.

Те са част от либералния алианс, а той в Европа в момента търпи загуби и щети. Отстъпва в полза на консервативната идеология. На тази, която залага повече на традиции, на суверенитет, на национална идентичност и т.н. И от ДПС няма как да преглътнат факта, че за първи път в сегашния парламент те не са трета сила и не са балансьорът, който са свикнали да бъдат.

- Не ви ли изненада, когато Доган сякаш даде кредит на доверие на правителството?

- Доган казва това, което мислят повечето българи. По същото време, когато той направи това изявление, излязоха социологически проучвания, които показват, че българите в своите около 80% не искат нови избори. Т.е. не виждат алтернатива, която да промени сегашната конструкция.

Вотът на БСП няма да мине, но е повод да се замислим защо сме във властта и за нещата, които могат да се направят

- В този контекст, а и предстоящият вот на недоверие, главно иницииран от БСП, някои ще кажат тук – ДПС даже си подкрепят правителството, по-скоро БСП удрят по масите, образно казано като опозиция.

- Пак ще кажа – те са длъжни да го направят, защото иначе няма да са добре заявена опозиция. Длъжни са да внасят вотове. Вотът няма да мине – това е ясно.

- Анализът ще бъде, че едва ли БСП имат уговорка с управляващите. Има някаква игра.

- Не е нужна такава конспирация. Просто няма да мине, защото нямаме условия в момента, нито има нужда от промяна на това правителство, нито ще дойде по-добро, нито предсрочни избори ще доведат до по-добра подредба на политическата сцена. Обединени патриоти ще бъдем против този вот, но това е повод да се замислим и да започнем по-сериозен анализ защо сме във властта. Да ни накара да се замислим за нещата, които могат да се направят. Трябва да се придвижим към вдигане стандарта на живота, брутен продукт и икономически ръст. Това е да разполагаме със собствените си находища – златни находища, минерални води. В момента сме ги дали на чужди компании.

Има доста сериозни и хубави оферти, Министерството на икономиката в скоро време ще ги изложи публично. Има предложение от силно развити икономики, които не са в ЕС – Япония, Китай, Южна Корея, които предлагат производство на автомобили, високотехнологични производства. Ние трябва да започнем да впрягаме нашия интелектуален потенциал в тази посока, защото с краставици и домати няма да пробием.

- Има ли държавна стратегия?

- В момента се работи, и то точно Министерството на икономиката е инициатор, разбира се, целият Министерски съвет ще застане зад това. Ако ние правим продукт с принадена стойност, а не изнасяме суровини, както в момента. До този момент основният ни износ, за съжаление, е основно суровини.

Трябва да се преориентираме към държава, която да направи производства, с които да застанем пред света.

- Някои анализатори виждат във ваше лице един вид медиатор при търканията между Валери Симеонов, Бойко Борисов, Цветан Цветанов. Има ли нещо подобно?

- Наистина изпълнявам тази функция. Самият аз съм в парламента и съм председател на групата, която комбинира 3 партии – това все пак изисква дипломатичност и действителност. Има моменти, в които поемам ролята на медиатор, на човек, който да балансира нещата и си давам много добре сметката, че в изпълнителната власт е друго. И напрежението и оборотите са други, , и понякога изказът е друг. Медиите много често цитират Симеонов с някакви остри изказвания. Но той е такъв като характер. Обаче като се захване с нещо, иска да го свърши. Може би има полза и от такова поведение, защото пък тогава става остена, с който се придвижват по-бързо нещата. Видяхме в случая с Банско.

- Темата корупция. Определено се преекспонира, въпреки че е една много важна. Какво се случва към момента? От БСП са с яростна критика, свързана със закона, който се бори с корупцията – кой да го оглави, как ще функционира, че в крайна сметка нищо няма да се направи…

- Никой закон, дори и най-хубавият, не работи сам по себе си. Законът се изпълнява от живи хора, т.е. зависи от хората, които ще го изпълняват. Аз лично имах бележки към този закон, имаше едни текстове, които предвиждаха следене, агентура, СРС-та и т.н., което вече внася доста съмнения. Затова тази комисия какви точно функции ще изпълнява, при положение, че имаш ДАНС, имаш МВР.

- Бутилката ракия, която подарихте на Юнкер, разбрахте ли дали е корупция?

- Нямам твърд отговор засега. Надявам се да я оцени г-н Юнкер, защото тя наистина е хубава ракия. Но това беше шега, която прави мост точно към тези разсъждения в държава, в която имаш нисък стандарт на живот, много силно разслоение, имаш цели гилдии, които не са добре заплатени. Да, вдигнаха се заплати на учителите, но това не е достатъчно. В здравеопазването имаме изтичане на медицински сестри и лекари. Те отиват в по-добре платените страни. Обаче са се квалифицирали тук, т.е. ние ставаме донор на по-развити икономики. Хайде да започнем да мислим как това нещо да го спрем, така че добре квалифицираният човек да бъде добре платен.

- Когато се говори за корупция се насочва вниманието към самата структурна промяна, че не се говори за промяна на структурата на Прокуратурата.

- За българина най-дразнещото е липсата на справедливост в това, че един човек се е трудил, работил е цял живот, след това има ниско заплащане, ниска пенсия, а пък еди кой си, виждате ли, нали … Тук има даже едно такова наслоено омерзение към хора, които са бизнесмени, богати или пък нещо правят, което също не е правилно. Без български бизнес няма как да дръпнем. Не можем да очакваме всичко тук да бъде в ръцете на чужди компании.

- Какво представлява новият консервативен проект? Разбрах, че ще бъде официално учреден тази пролет.

- Имате предвид едно по-широко гражданско движение. Мисля, че е дошло времето, в което да излезем от партийните дадености. Вече имам чувството, че на българите не им се занимава с партии. Искат нещо, което хем да има идейна основа, хем да изразява това, което е по-присъщо за нас като българи, като православни.

- Това обединение кого ще включи, ще прехвърли ли трите партии от Обединените патриоти?

- Това обединение трябва да се закрепи и да се разшири. АТАКА е разглеждана като идеологическото ядро.

- Говорили ли сте със Симеонов и Каракачанов?

- Говорим си непрекъснато. Те са заети в правенето на оперативната политика. Смятам, че те са ЗА това, защото това е пътят към едно разширяване, в което всеки българин да се почувства приобщен, без да бъде с партийна книжка. Това вече не е привлекателно.

 

Участие на Волен Сидеров в предаването „Денят Он Еър“, излъчено на 15.01.2018 г.