|

Да си върнем златото, прекратете договора за концесията

В недрата на България има богатсвто, което може да вдигне доходите на българите, но то от години се изнася от чужди фирми извън България

Как да вдигнем стандарта на живот в България?

Бях гост в сутрешния блок на бТВ. Водещият се опитваше да ме прекъсва, тъй като в бТВ и Нова телевизия водещите имат една слушалка в ухото и в нея редакторите им казват, сега му задай този въпрос, прекъсни го, пресечи го. И те, милите водещи, просто стават луди, защото са раздвоени между това да чуят нещо интересно от госта, в случая мен, и редактора или съответно респективно шефа, който им казва в ухото какво да питат. В случая зададените въпроси не успяха да заглушат тезата, която аз изложих, че ние, патриотите,

не сме във властта заради лифтове, пързалки или плажове,

а заради доходите, стандарта на живота, заради това – как може да се повиши стандартът на живот на българите, брутният вътрешен продукт, икономически ръст да има, така че да можем да дръпнем и да получаваме по-добри доходи. Поне част от нашите сънародници да се върнат в България и да живеят тук, защото тук е тяхната родина, тук са техните близки, приятели, съученици, с които са израснали и те по принуда отиват да си изкарват някъде парите навън, работят за чужди икономики.

Начините, по които може България да стане по-богата са няколко, ще изброя някои  от тях, след това ще ви кажа как и по какъв начин ще се боря тези варианти да станат реалност, защото вече ние участваме във властта и можем да бъдем част от управлението. Ако това управление, което сега е факт, реши, че може да помогне на българите, то ще се вслуша в това, което им казвам. Ако не се вслуша, то ще падне от власт, много е просто, виждали сме го.

Започвам с една тема, която съм я разработвал поне 15 години – става дума за добива на злато у нас. Добивът на злато в България е даден на една чуждестранна фирма срещу 1,5% концесионна такса. Този добив на злато лишава нашата страна от стотици милиони всяка година.

Как точно да си върнем златото?

Досега бях в опозиция, в положение, в което не можех да го поставя като въпрос пред управляващите. Сега имам тази възможност, и още в първите заседания на Министерския съвет през Новата година, ще поставя въпроса – договорът за добив на злато на чуждестранната фирма да бъде оповестен, да знаем какво представлява, съответно да го атакуваме, ако трябва да го сменим, да го прекратим. Защото всеки договор може да бъде прекратяван. Този договор е лош за България, този договор беше направен по времето на Иван Костов, на Александър Божков, като вицепремиер и той трябва да бъде прекратен. Сега зависи от моите коалиционни партньори – двамата вицепремиери Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, дали ще прекратят този договор. Аз се надявам, че ще откликнат на моя призив. Ние сме една от държавите, която е в първата тройка в Европа по залежи на злато – дали този договор ще бъде прекратен и така вече пренаписан или пък изобщо не знам дали имаме нужда от чуждестранна фирма, която да добива нашето злато, да го изнася в Африка, където то се обогатява, и където всъщност се добива самото злато, тъй като ние тук нямаме технолози, нямаме технология, не сме изнасяли такива квалифицирани кадри в цял свят. И по тази причина

чуждестранната фирма се отнася към България като към държавата Аборигения.

Ние сме тези, които са давали цивилизация на половин Европа и можем да обработваме нашето злато тук в България, както е било при „лошия” социализъм.

Имаме и още природни залежи, което не е примерно европейски фондове, нещо, което днес го има, утре го няма, защото европейските фондове прекъсват през 2021 г., до тогава са и после няма. Златото на България е в земята ни. Ние обаче го даваме на една чужда фирма, тя го изнася и печели от това. Българите не печелим от това.

По минерални води сме на едно от първите места в Европа, само за сравнение, ще ви кажа, че у нас има 600 водоизточници, във Франция има 73. Обаче френската минерална вода е известна в цял свят, тя се изнася, тя се купува, тя е в най-добрите ресторанти и навсякъде се пласира, продава се и става все по-скъпа. Има такива пророчества, сигурно сте виждали в Интернет подобни, че в бъдеще войните ще бъдат за вода, не толкова за петрол, защото без вода нашият живот е свършил. Е, България разполага с вода. Ние имаме минерални води в количество и с качество. Но, знаете ли простия факт, че

българска минерална вода не се продава на чужд пазар.

Няма такава, има я само в България, тук сме потребители на нашата минерална вода, но тя всъщност навън не е позната. Тя е много по-добра от френската, италианската. България обаче не изнася минерални води. Не само, тя не използва това, което има като ресурс. В момента около 100-110 милиона литри на година се използват и продават. А всъщност потенциала е 157 милиарда литра на година. Направете вие сметка – къде са 110 милиона, къде са 157 милиарда литра. Това означава, че ние си пилеем богатствата, които имаме. Или пък ги даваме на някоя чужда фирма, нямам нищо против чужденците, те са добре дошли, нека да дойдат тук, да си оставят парите, но да помагат на българската икономика, а не да използват нашите ресурси и да печелят. А ние, българите, да живеем зле.

По залежи на волфрам ние сме една от първите държави в Европа. Волфрам е стратегическа суровина, която е много скъпа и която нашата военна промишленост сега купува от Китай – скъпо и прескъпо, при положение, че имаме тук. Както се казва, под краката ни лежи, но не я използваме, не я употребяваме, а купуваме отвън. Имаме в изобилие – германий, ванарий, волфрам, какво ли още не. Тези, които изнасят нашето злато, изнасят и тези суровини, защото обикновено в концентрата, който изнасят, ги има. Ние

дори не знаем какво изнасят от България.

Ние не знаем с какво обогатяваме фирмите, които са дошли тук по времето на Костов, който се гордее с приватизацията, този циник, нагъл, и им е дал тази концесия. Не е луд този, който яде баницата, луд е този, който я дава. Ние сме дали баницата, те я ядат някъде от 2000-2001 година и сметнете оттогава вече 17 години изнасят нашите стратегически суровини. И сега си говорим за лифтове, пързалки, плажове и дискотеки. Тук плажовете са месец и половина, максимум два, зависи от времето. Нека да насочим нашето внимание към стратегически суровини, на които България е богата, които може да използва и от които можем да станем всички ние по-богати. Тоест да живеем по-добре, пенсиите на пенсионерите да се повишат, доходите на всеки, също.

Ние, българите, трябва да се вземем в ръце и да започнем да печелим от това, което имаме. Нямаме петрол, не сме Кувейт, но имаме злато, волфрам, стратегически суровини, уран. Ако ние като държава печелим от това, което имаме, а ние имаме много богатства, животът на българина може да се подобри. Аз съм сигурен в това, и през 2018 година ще работя за това. Вие за какво ще работите, решете сами!

 

Коментар на Волен Сидеров по АЛФА ТВ от 2 януари 2018 г.