|

Евродепутатът на ОП: Няма ли я желязната църква в Истанбул, няма нужда от джамия в центъра на София

С реставрацията на църквата „Св. Стефан”, турският президент не показва благородство, а изпълнява международен договор, казва Джамбазки

Турция все повече се превръща в диктатура. Това заяви в ТВ Европа евродепутатът от Обединени патриоти Ангел Джамбазки. „Притеснява ни демонтирането на светската Кемалистска република от Ердогановия султанат. Това се случва от  години вече, откакто този диктатор е на власт. Намеренията и опитите на Ердоган са да отмени светския характер на Турция и да я превърне в Османска империя”, посочи националистът.

По повод откриването на ремонтираната желязна църква в Истанбул Джамбазки заяви, че Ердоган е извършил с църквата „Св. Стефан“ това, което трябва да направи по закон и споразумение от 1923 г. „За да има „Св. Стефан“ там, в София е джамията пред Банята. Това е споразумението. Ако не се пази това уникално, културно наследство, каквото е желязната църква в Цариград, то аз не виждам никаква причина да има джамия в центъра на българската столица”, категоричен бе той.

Той допълни, че опазването на „Св. Стефан“ не е жест на милост или благородство от страна на турския президент, а е спазване на договор.

„Имаме възможността сега, по време на председателството на Съвета на ЕС, да се опитаме да „отворим затворени врати“ и да „затворим проблемни теми“, посочи той. Като проблемна тема той посочи миграцията и намесата на Турция във вътрешните ни работи.