|

Икономическият министър от квотата на АТАКА Караниколов пред 24 часа: Към 800 млн. лв. ще влязат в бизнеса

Очакваме ръстът на икономиката да продължи своя тренд и да нарасне до над 4% през тази година, заяви Караниколов

  • Преговаряме с фирми за завод за електромобили
  • Чакаме производители на дронове и безпилотни самолети 

 

Марияна Бойкова, 24 часа

- Господин Караниколов, каква беше 2017 г. за икономиката?

- Българската икономика бележи положителна тенденция на развитие през 2017 г. България е в топ 5 по икономически растеж и по ръст на износа в ЕС, като е важно да се отбележи, че износът се увеличава не само към страните от ЕС, но и към трети страни, а стоките които изнасяме са с по-висока добавена стойност.

Все пак предизвикателствата, пред които сме изправени не са малко и са насочени към дигитализацията на икономиката ни, проблемът с работната сила, разработването и осигуряването на нови пазари в страни извън ЕС. Ще продължим активната дейност за редуцирането на административните тежести и бюрократичните спънки. На 15 януари всяко министерство трябва да представи анализ какво е направило за последните 6 месеца в тази насока.

- И какво очаквате, вие бяхте от инициаторите на тази административна реформа?

- Преди месец беше отчетено, че вече са променени около 70 закона, работи се усилено върху промяната на около 100 наредби и нормативни актове. Знаете, че ние съсредоточихме вниманието си към оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“, където се очаква да стартират две процедури, кандидатстването по които е максимално улеснено – само с два документа – заявление за участие и декларация, че не си в несъстоятелност и ликвидация.

- Кои са те?

- Разработили сме две ваучерни схеми, по които средствата ще могат да се ползват по много улеснена процедура и които вярваме, че също ще доведат до стимул за малките и средните предприятия в България. Едната от тях има за цел да се улесни достъпът на малките и средните предприятия до цифрови ноухау и технологии, като се предоставят стимули за свързване с доставчиците на услуги в областта на и информационните и комуникационните технологии. Предвижда се общият й бюджет да бъде близо 10 млн. лв., а ваучерите да са на стойност от 20 до 50 хиляди лева в зависимост от пакета дейности, които ще бъдат подкрепяни.

По другата малки и средни компании ще могат да се възползват от общо близо 4 млн. лв. финансиране, за да излязат на фондовата борса. По новата схема ще може да се покриват разходи за услуги по подготовката на компаниите за емитиране на ценни книжа и първичното им предлагане на борсата на стойност до 50 хил. лв. под формата на ваучер.

- Кога се отварят тези процедури?

- Надявам се в началото на февруари да бъдат обявени. През 2018 г. по оперативната програма сме предвидили процедури за около 500 млн. лв. Ще стартира за първи път и Процедура „Насърчаване на предприемачеството“ – тя с общ бюджет от 67.3 млн. лв и е насочена към стартиращи предприятия (регистрирани през 2017 и 2018 година). Към момента се предвижда грантовете да бъдат на стойност между 50 и 200 хиляди лева.

Други мерки, които предвиждаме към микро- малки и средни предприятия и стартиращи фирми е финансиране през Българската банка за развитие. Досега финансирането беше директно, сега поставяме акцент върху индиректното финансиране т.нар. он-лендинг програми. ББР ще работи основно с останалите търговски банки и ще ги подпомага, чрез осигуряване на гаранции и финансов ресурс, така че банковият сектор да може да подпомага малкия бизнес с по-добри лихвени условия. Акцент ще бъде и вече заявената он-лендинг програма по линия на плана „Юнкер“ и по която ББР вече избра десет банки за отпускането на тези средства на малки и средни предприятия при облекчени условия.

- Колко пари ще отидат – дали безвъзмездно, дали с кредитиране, в индустрията?

- 500  млн. лв. са по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“, по плана „Юнкер“, чрез ББР, са около 300 млн. лв. за кредитиране, така че към 800 млн. лв. ще влязат в бизнеса, като още веднъж искам да кажа, че ни остава доста работа в сферата на дигатилизацията, „Индустрия 4.0″, работната сила, административните тежести. Имаме известен напредък с намаляването на бюрократичните пречки и осигуряването на работна ръка.  Промените в Закона за МВР и Закона за миграцията дават възможност за облекчени процедури за кандидатстване за работни визи.

- Има ли ефект?

- И към настоящия момент в зимните ни курорти работят украинци, молдовци, т.е. има ефект, надявам се да е положителен. Преди месец и половина правителството одобри междуправителствените споразумения с Украйна, Молдова, Армения и с други страни. За нас е важно цели семейства да идват за определен период да работят в България.

- Как се справяме с привличането на инвестиции?

- Нека да видим окончателните резултати за 2017 г. От юни миналата година започнахме активни действия за привличане на инвестиции. За 2017 г. сме сертифицирали 31 проекта за над 300 млн. лв. и 6000 работни места. В момента проектите в процес на сертифициране, които се подготвят да стартират са за още 400 млн. лв., и се очаква да разкрият над 2000 нови работни места, което е свидетелство за засилващия се интерес в последните месеци. Кабинетът одобри и меморандум за създаване на работна група между правителството и „Биовет“ за инвестицията за над 290 млн. лв. Има заявен инвеститорски интерес за нов завод за автомобилни части в близост до Плевен.  За разлика от последните две години, когато вложенията бяха в логистични центрове, повечето от сертификатите през 2017 г. са във високотехнологичния сектор и за производство. Освен като привлекателна инвестиционна дестинация за производство на автомобилни части, България вече се очертава и като привлекателна в самолетостроенето. Вече има двама инвеститори в производство на части за самолети.  Тази година активно ще работим за разговори с потенциални инвеститори и за производство на електромобили.

- Най-после може би у нас ще се произвежда цял автомобил ли?

- Това е задача, което си поставя министерството на икономиката.

- Кой ще дойде?

- Ще имаме срещи с европейски инвеститор и с двама инвеститори извън Европейския съюз. Първите срещи ще бъдат още този месец. Другото ни намерение е да привлечем производители на дронове и безпилотни самолети. Можем да предложим да се започне производство в базите на „Авионамс“, или при летища, които не се ползват.

- Предлагано ли е на инвеститори?

- Предлагано е при идването на американската мисия преди месец и половина, те имат интерес, както и на инвеститори от Израел. Очаквам съвсем скоро разговорите в тази насока да продължат.  Насочваме се към тези неща, защото са от високотехнологичния сектор.

- Къде ще насочите производителите на електромобили?

- Най-вероятно ще е индустриална зона. Освен съществуващите, знаете, че говорим за нови – в Горна Оряховица, Търговище, в Ловеч има подходящи терени, около София.

- Защо изведнъж започнаха да се обявяват зона след зона?

- Разширяваме и създаваме нови зони в цялата страна, което ще привлече повече инвеститори и ще помогне за преодоляването на регионалните дисбаланси.

- Щеше да има квалификационна карта на България?

- Подготвяме я, включително и мобилно приложение за инвеститорите. Разработва се по области каква е заетостта, какъв бизнес има, каква е работната сила. Синхронизираме информацията с базите данни на образованието – какви средни и висши учебни заведения има, с тези на МТСП. Разработваме и виртуален офис на Българската агенция за инвестиции. Той е място, в което инвеститорът може да влезе онлайн и да се запознае със законодателство, индустриални зони, приоритети.

- По време на европредседателството ще председателствате икономическите формати. Каква ще е ролята ви?

- Да, ще председателствам Съвета по  външни отношения – търговия и Съвета по конкурентоспособност  – вътрешен пазар, промишленост и космическо пространство. По време на председателството ще имаме редкия шанс да представляваме региона и е възможност за родните предприятия да участват активно в конференции, неформални съвети и различни събития, за да се представят пред европейските партньори в най-добра светлина.

- Какви са прогнозите за развитието на икономиката през 2018 г.?

- Очакванията ни за ръста на икономиката на страната са да продължи своя тренд и да нарасне до над 4% през следващата година. Бизнес климатът в страната също е благоприятен.

- За да се отрази на хората, ръстът на икономиката трябва да е 5-6%, казват експерти.

- Нека да сме балансирани. В началото на годината спомняхте ли си какво се говореше – 3% ръст, но ще работим да е повече. За тази година казваме – прогнозата е за 4%, но ще работим да е повече.

- Тоест да е 5%.

- Българската икономика зависи и от външните фактори и конюктурно няма как да не се влияе от въшноикономическите трендове. Ниските данъци, евтината работна ръка, индустриалните зони – положителни неща са и привличат инвеститори.