|

Нахлуването на Ердоган в Сирия заплашва с огромни загуби Турция

Първите въздушни удари бяха нанесени по позиции на кюрдската партия „Демократически съюз”

Турският президент твърди, че е сигурен в резултата и е готов да настъпва и срещу други сирийски градове

Турската авиация започна въздушни удари в сирийския град Африн срещу кюрдски формирования. За началото на операцията „Маслинена клонка” миналата събота обяви президентът на Турция Реджеп Ердоган. Той твърди, че е сигурен в резултата и е готов да настъпва и срещу други сирийски градове. Но да се говори за успех в настъплението е преждевременно. Кюрдите, въоръжени от американците, могат да вземат инициативата и да преминат в контранастъпление.

Първите въздушни удари бяха нанесени по позиции на кюрдската партия „Демократически съюз”. Самолетите се появиха над граничната със Сирия турска провинция Хатай, в районите Рейханлъ и Къръкхан. Турските медии съобщават, че от Африн се чуват взривове от снаряди.

Ердоган заяви за решимостта си „да отстрани терористичната заплаха” по цялата турско-сирийска граница чак до Ирак. Армията е хвърлена срещу отрядите за народна самоотбрана на партията „Демократически съюз” (PYD). Повод за нахлуването става информация на Пентагона за подготовка на база на Сирийските демократични сили, чийто гръбнак са PYD, на въоръжени формирования за охрана на границата и вътрешния ред (по замисли на американците тези сили трябва да поемат патрулиране на границите на Сирия). Анкара нарича PYD продължение на Работническата партия на Кюрдистан (РПК), която е във война с Турция и причислява кюрдските опълченци към терористите. Това, че интервенцията ще започне в най-близко време се разбра през миналата седмица след думите на Ердоган за начало на операция за поетапно освобождаване на райони на Сирия от терористите, на което няма „да могат да попречат страни, които обявяват, че подкрепят Анкара и същевременно й нанасят удар в гърба”. С тези си думи Ердоган очевидно намеква за американците.

От руското външно министерство съобщават, че Москва приема със загриженост информацията за начало на военната операция на Турция и следи развоя на събитията.

От генералния щаб на турските въоръжени сили обясняват действията си с правото на страната за самоотбрана.  Според наблюдатели, в настъплението си към Африн, турците залагат на авиацията, тъй като артилерията и бронираната техника не могат да бъдат ефективни срещу 15 хил. добре обучени бойци. Зам.-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Микдат заплаши, че

ще бъде даден отпор на „всяко агресивно действие от страна на Турция

или на нейно военно нахлуване”. По думите му сирийските ПВО са готови да унищожат всяка турска цел в небето на арабската република.

Успехът на операцията „Маслинова клонка” би позволил на Ердоган да се избави от загубата на имидж след съмнителните резултати от операцията „Ефратски щит”, чийто резултати бяха двойно по-малки от планираните. Сега Ердоган отново е сигурен във военния си успех. Следваща цел на турските сили ще бъде сирийският регион Манбидж, който е на главния път от Турция за Рака.

Същевременно турският лидер разкритикува САЩ за подкрепата им за сирийските кюрди и призова Запада да осъзнае, че „Турция е съюзник, с когото трябва да се съобразяват и да сътрудничат в този регион”.

Директорът на изследователския център „Близък Изток–Кавказ” Станислав Тарасов е убеден, че

Ердоган започва опасна игра.

Танкове на Турция навлязоха в сирийския град Африн

Той предупреждава, че кюрдите могат да окажат достойна съпротива и да вземат инициативата в свои ръце.

„Ситуацията е абсолютно неясна, идват много противоречиви сведения. Американците са подготвили сирийските кюрди за това настъпление. Сега те са въоръжени до зъби и ще се сражават. Турската армия ще понесе големи загуби”, казва Тарасов пред в. „Взгляд”.

Експертът смята, че след нахлуването Сирия има право да пренесе бойните действия на територията на страната-агресор. Създава се впечатление, че американците тласкат Ердоган към съдбоносна линия, за да го вкарат във война. „Това няма да бъде еднодневна операция. Ще има кошмарни загуби. Страхувам се от военен преврат в самата Турция”, предвижда Тарасов.

„Ердоган играе много сериозна игра, започвайки конфронтация със САЩ, НАТО и Европа. Той не се споразумя достатъчно нито с Иран, нито с Русия. Неговите амбициозни тактически маневри могат да се разпаднат при първия сблъсък с кюрдските бойни отряди, които, както отбелязват руските военни, са много боеспособни”, отбелязва политологът. Той подчертава, че е рано да се правят изводи. Но е факт, че Турция, която до скоро развяваше знамената на неоосманизма, сега има конфликти не само по границите си, но е и пред заплаха да загуби териториалната си цялост”, уверен е Тарасов.

Експертът смята началото на операция „Маслинова клонка” за политическа грешка на Ердоган и че говори за недостатъчен опит в държавническото мислене. „Непонятно е защо американците така предават партньора си от НАТО. Вашингтон продължава сценария с арабската пролет като се решава на открито разделяне на Турция, както преди американците постъпиха с Ирак и Либия. Нещо повече, чрез кюрдите американците могат да проникнат в Иран. Може различно да се възприемат действията на американците в региона, но не може да им се отрече последователност в действията”, обобщава експертът.

Операцията на Турция може да създаде трудности за Конгреса на сирийския национален диалог, който ще се състои в Сочи на 29–30 януари. „Това ще донесе определени трудности за началото на вътрешно-сирийския диалог в Сочи”, казва пред ТАСС председателят на комисията за отбрана към Държавната дума на Русия Владимир Шаманов, като определя  случващото се като „болезнена тема”.

Депутатът подчертава, че Москва е „предприела възможните политико-дипломатически стъпки”, казва той.

На форума в Сочи ще се дискутира изработването на нова сирийска конституция и провеждането на избори под егидата на ООН.

 

Превод: Тихомир Тодоров