|

След Сидеров и прокуратурата погна КЕВР за скъпата вода

Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира 16 решения на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за скандално високите цени на водата и иска тяхната отмяна.

След като в края на декември държавното обвинение протестира поскъпването на ВиК услугите в Бургас, Ямбол и Враца, сега дойде редът и на други водни дружества.

Оспорват се новите цени в София, Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол и Враца, както и цените на „Напоителни системи“ и „ВиК – Златни пясъци“, съобщи Прокуратурата. Според ВАП регулаторът е допуснал съществени нарушения.

Обвинението има претенции към процедурата за обществено обсъждане и към закритото заседание на комисията, на което не е предоставена възможност за излагане на възражения на други лица, както и към данните за инфлацията, които КЕВР е ползвала.

„Комисията на практика се съгласява да не спази закона, за да осигури спокойното повишаване на съответните цени“, категорични са от Прокуратурата.

От ВАП не е подминато и т. нар. „социална поносимост на цената на ВиК услугите“. Определената база минимално месечно потребление на вода за питейно-битови нужди е от 2.8 куб. м. на едно лице и да не надхвърля 2,5 % от средния месечен доход на домакинство в съответния регион.

При тази дейност от КЕВР са отречени данните от изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“ и са приети данните от изследването „Статистика на доходите и условията на живот“. Второто изследване не е публично достъпно.

Факсимиле от сайта на Прокуратурата

Критерият за социална поносимост е отреден за отчитане на ефекта върху потребителите, а не само върху ВиК операторите на фона на нормативната регламентация, че водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност по смисъла на Закона за социалното подпомагане.

В ползваното от КЕВР изследване „Статистика на доходите и условията на живот“ данните за доходите са по-високи с около 50% спрямо доходите от изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“. Според НСИ по-голяма е и максималната грешка при тези данни.

Цените за Силистра, Монтана, Шумен, Сливен, Кърджали, Враца, Бургас надхвърлят прага на социалната поносимост или са близо до него, е установила проверката на прокуратурата. Така от КЕВР с подмяната на смисъла на въпросната информация се утежнява положението на потребителите.

„Показателна е нагласата на административния орган непременно да увеличава цените на ВиК услугите“, допълва Прокуратурата.

От държавното обвинение са установили и неспазване на правилата за документално оформяне на произнасянето на комисията. Според тях начинът на гласуване на всеки гласувал и мотивите на всеки гласувал против се отразяват в протокол към решението.

Припомняме, че след като в средата на декември м.г. КЕВР прие на драго сърце поисканото от ВиК дружествата рязко увеличение на водата, Сидеров направи редица предавания по темата и поиска отмяна на решението на комисията. Той заподозря в това тенденциозен опит от страна на регулатора да свали правителството. Причината е, че голяма част от членовете на комисията са партийни назначения от вече отпаднали от парламента, жадни за власт политически формации. Лидерът на АТАКА настоя за промени в правилата за избиране на членове на КЕВР и възможността те да бъдат контролирани, за да не се създават предпоставки за злоупотреби, които пряко рефлектират върху целия български народ. Дни след това Прокуратурата се самосезира и атакува решението на КЕВР като незаконосъобразно и поиска отмяната му.