|

Фалшивите новини – наше ежедневие

Кой носи отговорност за това, че една фалшива новина може да промени целия политически пейзаж?

Уважаеми зрители на АЛФА, днес ще ви говоря за фалшивите новини. Напоследък ви надуха главата с това как се правят фалшиви новини или как те властват в света.

Днес, моите колеги от АЛФА и ПР специалистите цял ден се занимават с едно сайтче, наречено „Нюз БГ”, където излезе заглавието, че патриотите се врътнали, обърнали, променили си мнението по отношение на Истанбулската конвенция. Вече ви говорих няколко пъти и моето мнение е категорично против нея.

Как се манипулира общественото мнение от сайта „Нюз БГ”? Заглавието е „Патриотите се извъртяха за Истанбулската конвенция” . На снимка виждате Борис Ячев (виж снимката), който се е изказал, както установихме, без да съгласува с мен мнението си. Но виждате и моя милост в профил, който отива и си сяда на мястото. Какво говори тази снимка? С нея Елена Коцева, редакторката на „Нюз БГ”, показва, че очевидно не ме обича.

Опитахме се във фейсбук да намерим нейни снимки – с мъж, с дете, но само с котка има там снимка. Тя е сама или с котка. Т.е. може би е някаква феминистка, не знам.

Елена Коцева е редакторката на „Нюз БГ”, на която днес пиарката на АТАКА се обажда поне 3-4 пъти. Обажда й се също юрист от кантората, с която работим. Това заглавие, което е публикувала не Диляна Панайотова, журналистката, взела интервюто от Борис Ячев, а Елена Коцева. Тя е човекът, който слага заглавията. Цял ден й задаваме въпросът „Защо поддържаш на сайта заглавие лъжа? Защо поддържаш една лъжа”.

Патриотите не са се извъртели

по отношение на Истанбулската конвенция.

Борис Ячев, който е член на НФСБ, не изразява мнението на парламентарната група. Не е съгласувал изказването си с мен като председател. Мнението му обаче е представено като мнение на патриотите. Борис Ячев ще си носи отговорност за това.

Аз направих съобщение до медиите, в което обяснявам, че съм заявил позицията си категорично против Истанбулската конвенция, обяснил съм защо съм против.

Очевидно има натиск и в момента някакви редакторки, журналистки, които или са феминистки, или са членове на ЛГТБ, или са някакви лобисти,

прокарват третия пол и исканията на София прайд

Казах ви, че гейпарада е издигнал за едно от своите основни искания постановките на Истанбулската конвенция да станат законодателни нормативи в българското НС. Виждаме сега как определени медии, чрез свои журналистки, натискат и всяват интрига.

Обединени патриоти не сме казали обръщаме си мнението, вече ще гласуваме „за“ конвенцията. Не, ще бъдем против нея.

Колежката ми Анелия Дулева се свърза в ефир по телефона с Елена Коцева, която затвори вместо да се обясни. Защо бягате от обяснение, г-жо Коцева, или г-ца ли сте, не знам каква сте и от кой пол сте? Интересува ме защо слагате заглавия лъжа.

Адвокатите ни ще заведат дело

и ще го борят. Но не е това въпросът. Въпросът е защо вие, уважаеми зрители, сте жертва на фалшиви новини. Това беше типичен пример на фалшива новина.

Излиза заглавие „Патриотите се извъртяха за Истанбулската конвенция”, което още стои на сайта на „Нюз БГ”. Сайт, който трябва да бъде разследван за търговия с влияние. Прокуратурата ще се заеме и ще видим какво точно прави този сайт, какви поръчки изпълнява, чия собственост е.

В България много лесно можеш да отвориш сайт, в него да напишеш каквото си искаш и след това да кажеш на пиара на съответната политическа сила или парламентарна група, избрана от народа, „вие що ми се месите, аз тук си пиша каквото си искам”. Ами месим ти се, защото говориш лъжи. Защото вие, г-жо Коцева, която затворихте телефона и не искате да разговаряте с колегите си от АЛФА, сложихте една лъжа и я държите цял ден на своя сайт. Кой носи отговорност за това, че една фалшива новина може да отблъсне избиратели, да промени целия политически пейзаж?

Не мога да преброя колко човека са изругали и са си казали „тия патриоти щом са за Истанбулската конвенция аз не искам да ги видя повече”. Иди да им обясниш, че това не е вярно. Трудна работа.

Виждате ли как

с една фалшива новина можеш да обърнеш политическото мислене

на цели групи от хора. И това го правеха през годините не само този сайт, много други сайтове, телевизии, бТВ, Нова, БНТ…

Аз съм жертва на фалшивите новини от 2005. От първия ден, в който АТАКА влезе в парламента и в който едно зализано гейче от БНР ме пита дали съм ходил на психиатър. Това беше първият въпрос на журналистите в изборната нощ на 2005 г., когато АТАКА влезе в парламента. Т.е. фалшивите новини и тази тенденция аз да бъда представен като този, който трябва да ходи на психиатър, а в същото време всички други политици и държавници, които ограбваха България, да бъдат представяни като нормални, като безалтернативни. Тази тенденция вървеше през всички години. Тя върви до ден-днешен.

Не съм се отказал да се боря

за достойнството си, за честта си и за името си. Влязъл съм в политиката, в обществения живот, за да отстоявам кауза и позиция. Няма да позволя на някоя си дама с котка или някой друг гей, който работи в една или друга медия и който ме мрази, няма да позволя той да преиначава моите тези, виждания, идеи.

Не мога да го позволя, защото толкова много години съм в обществения живот, че тези, които сега се опитват да ми преиначават думите, не са били родени. Когато аз съм писал своите виждания, статии, мнения за това как трябва да се развива България.

Със сигурност в България не трябва да има трети, четвърти, шести пол. Това ще го отстояваме.

Който от Обединените патриоти не е съгласен с това да го заяви ясно и да престане да бъде част от патриотите. Може да отиде в ЛГТБ, в ДПС, в Либералния алианс, но няма да бъде част от патриотите. Казвам го отговорно по отношение на всичките колеги, които в момента се изказват доста фриволно. Като председател на групата на патриотите не съм наложил казармена дисциплина. Смятам че животът е постоянна школа, в която се учиш и трябва да израстваш. Който не го може, да не се занимава с политика или обществена дейност.

Ако ГЕРБ се подлъжат да подкрепят тази конвенция, ще направят такова политическо самоубийство, за което техните най-големи опоненти не са мечтали. Казвам им го съвсем колегиално, като опитен човек.

Аз и моите колеги от АТАКА ще гласуваме категорично против тази конвенция.

Колегите от НФСБ и ВМРО нека да решат какво да направят – дали остават в отбора или отиват в либералната част на политическото пространство.

 

Студио АТАКА с Волен Сидеров, излъчено на 18.01.2018 г. по ТВ АЛФА