|

Американската империя отстъпва

Дори след Тръмп на власт да се върнат неговите опоненти, вече ще е късно да се спасява хегемонията им

Юрий Подоляка

 

Преди една година Доналд Тръмп влезе в Белия дом. През това време той и опонентите му толкова се увлякоха в борбата си един срещу друг, че направиха и невъзможното. Те оставиха Америка без повечето й съюзници, а авторитетът на САЩ в света стремително пада към долна мъртва точка.

Тези дни социологическата агенция Gallup обобщи резултатите от изследвания на тема „Съгласен ли е светът с глобалното лидерство на Америка”. Резултатите са обезкуражаващи. През 2017 г. глобалното лидерство на САЩ се подкрепя само от 30% от жителите на планетата. При това година по-рано тази цифра е била 48%. Какво се е случило, защо светът толкова рязко разлюби Америка?

Американски междуособици

Случи се следното. Президент на САЩ стана Доналд Тръмп и американските  елити влязоха в сурова борба помежду си. Ние добре помним как неочаквано загубилите президентските избори „демократи” решиха занапред просто да пречат на 45-ия президент на Съединените щати да изпълнява предизборната си програма въпреки вредите, които нанасят на страната си. Бяхме свидетели как цяла година те се сражаваха един с друг, как обливаха опонентите си с качествени помии и дори привличаха за тази работа чуждестранни „партньори”. Как мислите, дали от това ще расте уважението към тях? Разбира се, че не.

На последната среща в Давос финансовият спекулант и главен спонсор на цветни революции по света Джордж Сорос нарече днешния стопанин на Белия дом „недоразумение”. Кой  би могъл да предположи  нещо подобно само преди две години? Американските политици днес са като отвързани и унищожават последните табута в междуособната си борба. Трябва ли да се учудваме, че изгубиха уважението си към президента на САЩ и лидерите на доста влиятелни държави. Например, канцлерът на Германия Ангела Меркел реши да игнорира Доналд Тръмп и напусна форума веднага след изказването си.

Земята се изплъзва изпод краката им

Вече само слепият не вижда, че във външната политика на Вашингтон не всичко е както трябва. Почти е изгубен Близкият Изток, в Европа има огромни проблеми. А и в Азия вследствие на непоследователните действия на старата и новата администрация започнаха недоразумения в отношенията с традиционните съюзници Япония и Южна Корея. Те с все по-големи опасения гледат на Вашингтон и започват да градят нови варианти за осигуряване на собствената си безопасност и защита на интересите си в региона и света.

И всичко това е следствие от това, че Доналд Тръмп, встъпвайки в длъжност, веднага започна да руши външнополитическите схеми на Обама, а да построи нови не му позволяват пречките от страна на американските конгресмени. И какво става, когато глобалният лидер затъва в своите си вътрешни проблеми и спира да се занимава с външния свят? Правилно, на негово място идват нови лидери.

Днес ние все по ясно виждаме това в Близкия Изток, в Европа и Азия. Русия, Китай и дори Иран и Турция започнаха да избутват Вашингтон от местата, които е усвоил и да градят политиката си, без да обръщат внимание на позицията на САЩ. Катар, който съвсем доскоро беше просто инструмент в ръцете на Вашингтон, днес плътно върви в килватера на новия близкоизточен триумвират – Русия, Иран и Турция. Дори Саудитска Арабия, опора на американското влияние в региона, започна с интерес да поглежда в посока Москва и дори да се споразумява с нея. Немислимите само преди няколко години събития днес станаха реалност.

Самоизолацията на САЩ

А и самата администрация на Тръмп прави всичко, за да учи света да се оправя без американците. Вашингтон излезе от Тихоокеанската зона за свободна търговия и прекъсна преговорите за аналогично образувание с Европа. А и всичките му публични изявления могат да се интерпретират като нежелание на САЩ занапред да носят върху себе си бремето на хегемонията.

Именно срещу това се обявяват американските опоненти на Тръмп и именно това кара чужденците да променят отношението си към Америка. Нищо лично, те просто се приспособяват към новия световен ред, преходът към който, ако се съди по всичко, вече не може да бъде спрян.

Няма път назад

Дори, ако след Доналд Тръмп на власт се върнат неговите опоненти, вече ще бъде късно да се спасява стария световен ред. Дотогава, в общи линии, ще бъде обозначен новият модел на глобалния свят, който за повечето страни ще бъде по-удобен, по-изгоден и по-сигурен. А на САЩ просто няма да им стигнат сили да го разбият.

И всичко това се случи само през първата година от мандата на Тръмп. Какво ще стане през следващите три години при подобен хаос, аз дори не искам и да си представя. Само от едно се страхувам, да не се увлече американският елит в междуособиците си и да унищожи САЩ, както това се случи със СССР преди 26 години.

Превод: Тихомир Тодоров