|

Битка на АТАКА – Прекратяваме договорите с американските тецове

Още преди няколко години лидерът на АТАКА Волен Сидеров заяви, че по отношение на „Марица 1“ и „Марица 3“ държавата е задължена да изкупува 10 пъти по-скъпа енергия, отколкото се произвежда от АЕЦ „Козлодуй“

Стартират сериозни промени в сектор „Енергетика”. Една от мерките е ускоряване на преговорите за предсрочно прекратяване на договорите с Американските централи – ТЕЦ „Марица изток“ 1 и 3, които бяха сключени по време на правителството на Иван Костов и изтичат през 2023 година. Те са за изкупуване на произвежданата електроенергия на преференциални цени.

Решенията бяха взети на среща между премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова, председателя на ресорната комисия в парламента Делян Добрев и представители на работодателските организации.

Още преди няколко години лидерът на АТАКА Волен Сидеров заяви, че по отношение на „Марица 1“ и „Марица 3“ държавата е задължена да изкупува 10 пъти по-скъпа енергия, отколкото се произвежда от АЕЦ „Козлодуй“. По този повод той припомняше и предателството на кабинета Костов и външния министър Надежда Михайлова довели до затварянето на Първи и Втори блок на АЕЦ „Козлодуй”.