|

ГЕРБ и Патриотите улесняват процедурата за строеж и ремонт на лифтове

Няма да е необходима смяна на статута на земята, което гарантира, че няма да се строи нищо друго

Ски писти и лифтове и прилежащите им съоръжения ще могат да бъдат изграждани по улеснена процедура. Такива промени предлагат в Закона за горите от ГЕРБ и Обединени патриоти. Предложението те внесоха в деловодството на парламента в края на миналата седмица.

Поправките разрешават строителство и реконструкция на „ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива” без задължителната процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи.

В мотивите се посочва, че са необходими спешни мерки за създаване на адекватни и равни условия за развитие на ски и планински туризъм в зимните курорти на страната, предвид нарастващата роля на зимния туризъм, както и налагането на България като лидер в този вид спорт на Балканите. Промените не се отнасят за хотели и ресторанти.

Според вносителите изискването за процедура по изключване на съответните земи от горския фонд и придобиването на статут на урбанизирани територии създава вътрешни противоречия.

Промените, ако бъдат приети, трябва да доведат и до ремонт на съоръженията на Витоша.