|

Депутат от АТАКА: Приемането на еврото е лесно, но ако се срине?

Във финансовата система има две ситуации, от които има много трудно измъкване – валутен борд и влизането в еврозоната, коментира Николай Александров

Партията на Сидеров е категорично против смяната на лева, тъй като е ненужно и опасно

Към момента бихме имали позитиви от влизането в еврозоната, но големият въпрос е каква е дългосрочната ни перспектива. Приемането на еврото е лесният момент. Другият е, че нямаме изход, ако нещо се случи. Това коментира в Bulgaria On Air народният представител от АТАКА Николай Александров по темата за или против европейската валута.

„От друга страна влизането в еврозоната сваля рисковата премия, която банките влагат в кредитите си. 20 години видяхме какво е във валутния борд, виждаме как ни възпитава и ограничава“, каза още депутатът на Сидеров.

В световен мащаб има две ситуации във финансовата система, от които има много трудно измъкване – валутен борд, особено крайно рестриктивен какъвто е нашият и влизането в еврозоната. От двете ситуации връщане назад няма.

„Близо 20 години нямаме типична централна банка, която да управлява монетарна политика каквато бихме имали”, припомни Александров.

По думите му, ако имаме валутен борд, при който, грубо казано, не можем да наливаме пари в икономиката и в банките, в еврозоната Марио Драги прави точно обратното. Юнкер и Марио Драги правят и плана „Юнкер” и свалянето на лихвите… Това е коренно различна политика, към която ние отиваме.

Припомняме, че партия АТАКА е категорично против смяната на паричната ни единица и приемането на европейската валута. Обобщено, съображенията на националистите са, че това ще доведе до катаклизъм в икономиката ни, финансовите пазари и ще удари директно по джоба на българските граждани. Отделно, приемането на еврото не е задължително за страните-членки на Европейския съюз.