|

Десислав Чуколов: Трябва референдум за въвеждане на вероучение в училищата, не за джендъри

Тепърва започва натиск върху България за приемане на трети пол, хомосексуални бракове и осиновяване на деца от еднополови двойки

Любо Огнянов

 

- Подкрепяте ли инициативата народът да се пита за това дали иска да се въвежда джендър обучение в детски градини и училища? Кой от референдумите трябва да се случи на ВМРО или на БСП?

- Последните седмици доста социологически агенции направиха изследвания и волята на народа е ясна: 2/3, даже по-голяма част от българите, подкрепят да се запази брака между мъж и жена, да не се въвеждат трети полове, джендъри и т.н. БСП използваха чисто политически тази тема – да кажат колко държат на традиционните български ценности, което е чудесно, но начинът, по който го направиха, показа, че всъщност е несъстоятелен. ВМРО се опитаха да коригират това, предлагайки други въпроси за референдум. А всъщност в българската конституция е записано, че бракът е между мъж и жена.

Що се отнася до Истанбулската конвенция, трябва да кажем, че думата джендър, която се споменава в нея, се използва за първи път през 1955 г. от някакъв сексолог Джон Мъни, който изследвал интерсексуалността и транссексуалността. Така че всеки документ, който съдържа тази дума по един или по друг начин натъртва нещата в тази посока.

Ние от АТАКА няма как да приемем такъв документ, който съдържа подобни понятия, прикрити зад ненасилието над жени и деца, нещо благородно, което трябва да се подкрепя.

- Подкрепяте ли идеята на ВМРО да се проведе референдум по темата?

- Ако се прави референдум, защо да не попитаме народа дали иска нещо в обратната посока – дали да има вероучение в училищата. Нека за това да питаме българския народ.

Тепърва започва този натиск върху България за приемане на трети пол, за разрешаване на хомосексуални бракове, за осиновяване на деца от хомосексуални двойки. Тепърва ще бъде упражняван този натиск у нас и естествено, че трябва да се противопоставим. Този въпрос, който в момента Обединени патриоти, от АТАКА повдигаме в българското общество, е точно навреме. Защото показваме ясно тези чужди фактори, че няма да мине това въобще в България.

- Виждаме последните седмици лидерите на Обединени патриоти да си разменят остри реплики в медиите. Има ли напрежение в коалицията?

- Ние сме различни политически сили. Ако бяхме за всичко на едно мнение, щяхме да бъдем една партия. Всяка от тези партии в коалицията ни има виждане как да решава определени въпроси. Това, че не съвпадат всеки път вижданията как даден въпрос да се разреши, не означава, че има напрежение или че има нещо, което би трябвало да бъде разчепкано по националните медии.

Винаги диалог между политическите лидери е по-добър, отколкото през медиите да започнат да се коментират. Хубаво е да седнат тримата лидери и да се разберат на 6 очи.

- Смятате ли, че зелената евродепутатка Ска Скелер трябва да бъде експулсирана от България?

- Първо трябва да е ясно, че появяването й в родината ни, е чисто политическа акция. Тя е от Зелената партия и идва тук да подкрепи съмишлениците си. След година има избори за европейски парламент и тя се надява от България да влязат зелени депутати да попълнят тяхната група, защото представителството им не е добро.

Начинът, по който беше посрещната в България, би трябвало да я е навел на мисълта, че не е добре дошла. Друг е въпросът как тя ще използва това в европарламента и в родината си спрямо България.

- Вие сте бил и в Брюксел – обичайно ли е европейски депутати да ходят и да се включват в антиправителствени протести в някоя друга държава?

-  Не. Аз съм присъствал на протест за признаване на арменския геноцид в Брюксел и в други държави. Да, случва се да вземаш позиция по въпрос, който те интересува, за който избирателите са те пратили там. Не съм искал оставки на други правителства, защото не засяга нито мен, нито избирателите. Това е логиката и тя трябва да се следва. Що се отнася до  протеста на зелените, те се опитват политически да яхнат този процес. За задръстванията и за неразборията, която се случва в столицата ни, самите софиянци имат доста отчетливо мнение по този въпрос.

- Каква е причина полицията да не се намесва, когато се блокира Орлов мост, където няма държавни институции? Идеята е да се пречи на трафика на обикновените хора, като че ли.

- Едва ли има друга политическа сила с повече обществени прояви от партия АТАКА. От 2005 г. сме правили стотици, смея да твърдя, митинги, но улица да затворим, се е случвало 1-2 пъти. Просто полицията не го допуска.

Сега виждаме, че това се допуска и всъщност този зелен рекет, който се упражнява, явно до известна степен минава този номер, защото виждаме и бездействието на полицията.

Ще ви дам пример – подготвя се ново трасе  Велико Търново–Бяла–Русе, което да изчисти проблема със сегашния много опасен участък. Какво се случва? Зелените обжалват този процес. И сега 6 месеца ще се забави това трасе. През тези 6 месеца колко хора ще загинат на това трасе? Тази бройка след това ще тежи на съвестта точно на подобни, които протестират и които рекетират българската държава. Нещо, с което няма как да бъдем съгласни.

- Как се отнасяте към идеята на Ска Келер за пренасяне на ислямски села от зони на конфликт в страни от Източна Европа? Това ли ни очаква, ако продължаваме да се вслушваме в гласа на зелените, защото тя е съпредседател на цялата група там?

- Прикрити зад благородната идея да запазим природата, се прокарват крайно либерални, крайно антиевропейски, послания. Нали Европа е всъщност нещо, в което трябва да бъдем заедно – свободно движение на стоки, хора и капитали, европейските ценности – какво стана с тях? Европейска ценност ли е да правим села, може би оградени концлагери, в България? Това ли иска тази госпожа? Пълен абсурд е това. По никакъв начин няма да се случи.

- АТАКА не пести критиките си към правителството. Докъде стигна казусът с яз. „Бели Искър”, отпуснати ли са вече средства?

- Има движение по този въпрос, защото опасността за язовирната стена, за гражданите в района наистина не е малка. Затова Сидеров и Илиан Тодоров реагираха малко по-остро. Вече са взети мерки. Има срещи приоритетно с министър Нанков, и с икономическия министър, и с областния управител и в най-кратки срокове е този въпрос да бъде разрешен.

- Пари вече планирани ли са?

- Доколкото знам нужните средства ще бъдат заделени, така че няма никаква опасност.

- От БСП не крият амбициите си да свалят правителството. Смятат, че ще има предсрочни избори след европредседателството. Сега искат временна анкетна комисия за интегрираната система в митниците. Вие бихте ли подкрепили подобно тяхно искане?

- БСП много неща може да смятат и да искат. Дали това правителство ще остане на власт или не, г-н Сидеров го беше казал в една публична проява. Това зависи от ГЕРБ и от Обединени патриоти. Само от нас зависи това. Що се отнася до митниците шеф е Георги Костов. Аз имам доста резервирано мнение за този господин. Не знам дали става за шеф на митниците, по-скоро за някакви други неща е подходящ.

За митниците, естествено, че трябва да се повиши работата, трябва да бъдат спрени всички пробойни и трябва да бъде направено така, че в българския бюджет да влизат максимално много средства. Митниците е един от инструментите това да става.

 

Интервю с Десислав Чуколов в предаването „Офанзива”, излъчено на 10.02.2018 г.