|

Лидерът на АТАКА: Може да помислим за президентска република

Волен Сидеров даде пример с Франция и Русия, където тази форма на управление работи добре, защото там държавният глава назначава правителството

При нас парадоксът е  – гласуваш за президент пряко, а той няма законодателна функция, а премиер става някой, за когото е гласувано партийно, посочи Волен Сидеров

Обявих 1000 евро награда на този, който ми докаже, че някога някъде български владетел е бил титулован хан. Това е монголоидно-тюркска титла. Това коментира пред агенция „ПИК” лидерът на АТАКА Волен Сидеров в началото на седмицата. Въпросът бе във връзка с новата формация на професорите „Кан Кубрат”, на историка Божидар Димитров, който се обяви за президентска република.

„Имаме историческо доказателство, че Тервел го наричат кесар и цар. Не мога да разбера този мазохизъм да се наричат ханове. Когато тръгнеш с грешна стъпка, не можеш да успееш. С този фалстарт няма как да бъде успешен опитът ти за нищо”, смята лидерът на АТАКА.

На въпрос към Сидеров затова дали е поддръжник или противник на идеята за президентска република, той заяви : „Донякъде съм поддръжник на идеята за президентска република”.

Националистът даде и пример, където държавата работи добре в този политически формат. „Президентската република особено във Франция и Русия работи добре, защото там президентът назначава правителството. При нас какъв е парадоксът – гласуваш за президент пряко, а той всъщност няма законодателна функция. В същото време министър-председател става някой, за когото не са гласували пряко. Гласува се за партии, но пък те какви коалиции ще направят и кого ще излъчат, хората не знаят. По-честното е да гласуваш за този, който ще направи правителството”, подчерта Сидеров.

„Смятам, че има тема за разсъждение по въпроса за президентска република. Нека разсъждаваме дали това не е добре за нас”, заяви в заключение лидерът на АТАКА.