|

Патриотите на власт – Рекорден брой работни места за 2017 г.

200 000 души са започнали работа през последното тримесечие на м.г., информира зам.-икономическият министър Лъчезар Борисов

Управлението на човешките ресурси, което вече прераства в управление на човешкия капитал, се утвърди в самостоятелна и бързо развиваща се индустрия. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който участва в официалното откриването на „HR Industry 2018“.

Той подчерта, че в условия на ограничени икономически ресурси, иновациите включително и при управлението на човешкия капитал могат да гарантират създаването на по-високи нива на добавена стойност в икономиката. „Икономическият растеж за 2017 г. е около 4%, а пазарът на труда създаде рекорден брой нови работни места. Някои прогнози предвиждат ускоряване на икономически растеж през 2018 г. дори до 4,4%“, заяви зам.-министърът.

Борисов изтъкна, че коефициентът на заетост по последни данни достигна 68.5% през третото тримесечие на 2017 г. Той добави, че заетите са се увеличили с около 200 хиляди души през третото тримесечие на 2017 г. на годишна база. „Коефициентът на безработица в страната спадна до 5.8%, което е по-ниско от средното ниво за ЕС и в пъти по-ниско от някои страни членки на съюза“, подчерта той.

По думите му задълбочаването на връзката между бизнеса и образователната система на национално ниво би могло да реши проблемите в заетостта на младите хора в България. „Министерството на икономиката работи в тази посока, като акцентира и върху задържането на младите кадри чрез грантови схеми за млади предприемачи“, подчерта Борисов.

 

 

За първите 9 месеца на 2017 г. инвестициите са в размер на 15 млн. евро, обяви икономическият министър

АТАКА в икономиката – 30 млн. лв. стокообмен с Малта за 9 месеца

За последните 20 години чуждестранните инвестиции от Малта са в размер на 285.6 млн. евро, с което страната се нарежда на 22-ро място по размер на преките инвестиции в България. За първите 9 месеца на 2017 г. инвестициите са в размер на 15 млн. евро. Това заяви министърът на икономиката от квотата на АТАКА Емил Караниколов по време на българо–малтийски бизнес форум, на който присъстваха представители на над 200 компании.

В рамките на събитието бе подписан Меморандум за разбирателство между Българска агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Trade Malta, както и между двете търговско-промишлени палати.

Министър Караниколов посочи, че двустранните отношения между България и Малта се развиват добре, но трябва да се работи още по-усилено за увеличаване на стокообмена, който през 2016 г. е в размер на 58.6 млн. евро, а за първите девет месеца на 2017 г. възлиза на 22.2 млн. евро.

По думите на министъра освен в търговията, съществуват възможности за сътрудничество в сферата на туризма, развитие и реализиране на двустранни проекти и инициативи в сфери като енергетиката, инфраструктурата, транспорта, околната среда, телекомуникациите и други.

 

 

Министерството на икономиката ще продължи да бъде ангажирано с подобряване на бизнес средата и няма да спре агресивната политика за намаляване на административната тежест, посочи зам.-министърът

Зам.-министър Борисов: 90% от шведските компании виждат потенциал у нас

Проучване на шведски компании показва, че 90% от тях виждат потенциал за развитие на бизнес в България. Откриването на нов цех „Покритие на метални части чрез електрофореза”на територията на „AК Електрик” АД е един от днешните успешни примери. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на официална церемония при откриването на новото съоръжение.

Той увери, че Министерството                                                на икономиката ще продължи да бъде ангажирано с подобряване на бизнес средата и няма да спре агресивната политика за намаляване на административната тежест. „Ние ще работим усилено и за насърчаване на инвестициите и иновациите и подобряване на достъпа до финансиране”, каза още Борисов.

 

 

Има все по-засилен инвеститорски интерес към индустриалните зони в цялата страна, отчете Емил Караниколов във Враца

Търсим инвеститори за Враца

Има все по-засилен инвеститорски интерес към индустриалните зони в цялата страна. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който  присъства  на подписването на Меморандум за сътрудничество между Община Враца и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД                 /НКИЗ/. Общината и Националната компания ще работят съвместно за привличане на инвестиции във Враца и за обособяване на икономическа зона в града при конкретен интерес от инвеститори.

Министърът на АТАКА посочи, че Враца получава възможност нейният терен да се популяризира и предлага на инвеститори. По думите му целта е съвместната работа между НКИЗ и българските общини да доведе до  развитие на регионите чрез нови инвестиционни проекти. Икономическият министър изтъкна, че досегашният модел на развитието на индустриални зони не е бил сполучлив, затова е разработена нова концепция, свързана с това първо да бъде изградена инфраструктурата в зоната и едва след това да се канят инвеститорите.

Караниколов бе категоричен, че през последните години има все по-сериозна необходимост от разширяване на портфолиото на НКИЗ ЕАД с нови локации с възможности за индустриални терени, които да се предлагат на потенциалните инвеститори. „През последните години все по-често отчитаме конкретни искания от инвеститори да им се предложат терени в региони, където няма да имат сериозна конкуренция при търсенето на работна сила. Все повече чуждестранни и български компании осъзнават проблема с кадрите, изникващ в регионите със съсредоточена индустрия”, каза още той.

 

 

Има все по-засилен инвеститорски интерес към индустриалните зони в цялата страна, отчете Емил Караниколов във Враца

Караниколов ще търси автомобилен производител, който да работи у нас

Автомобилният сектор у нас нараства повече от 4 пъти

Делът на автомобилния сектор в брутната добавена стойност е 3.6% и нараства през последните 10 години повече от 4 пъти.  Фирмите в брашна са над 130 и създават заетост на над 30 хил. души.  Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на конференция на тема „Проучването на автомобилната индустрия 2017 г.”.

По думите на министъра на АТАКА износът в бранша също така се увеличава, като рекорден ръст от 60% е отчетен през 2010 г., а данните за 2014 г. и 2015 г. показват, че тенденцията за нарастване се запазва, съответно със 17% и 16%.

Караниколов подчерта, че от голямо значение за ефективната работа на автомобилния сектор е кадровото му осигуряване. В тази връзка в страната функционират 17 висши училища, 103 професионални гимназии, 1 частен колеж и 5 средни общообразователни училища с професионални паралелки. Той поясни още, че за периода 2005 – януари 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са издадени 20 сертификата в автомобилната промишленост, като общият размер на инвестициите по проектите е 797.543 млн. лв., генерираната заетост – 12 664 нови работни места.

По време на дискусията стана ясно, че през тази година делегация с участието на министър Караниколов ще започне обиколка в различни европейски и извъневропейски пазари в търсенето на световен автомобилен производител, който да изнесе цялостното си производство в България.