|

Патриотите спряха 2 млн. гласа на ДПС

На последните парламентарни избори през 2017 г. активисти на Обединени патриоти блокираха границата с Турция и спряха изборния туризъм

Eтническата партия  искаше да се даде гражданство на изселници в турция

 

Предложените от ДПС промени в Закона за българското гражданство скараха депутатите. Промените бяха отхвърлени с 25 гласа „за“, 46 „против“ и 86 „въздържал се“. В скандалните мотиви към законопроекта е посочено, че повече от 10 години след ратифицирането на Европейската конвенция за гражданство, която е в сила от 2006 г., Законът за българското гражданство съдържа дискриминационни разпоредби, обявени за недопустими от конвенцията.

От парламентарната група на „Обединени патриоти“ припомниха на ДПС, че и в момента турци с родители с българско гражданство могат да получат български паспорти. Изключение правят изселниците в Турция, които въз основа на спогодба между София и Анкара са загубили правото да възстановят гражданството си.

Според националиста Павел Шопов с този законопроект ДПС прекрачва „червената граница на търпимост на българите“

От парламентарната трибуна народният представител от АТАКА проф. Станислав Станилов заяви, че законопроектът няма нищо общо с „правата и свободите“. „Целта е в Турция да има още над два милиона български граждани, които да осигурят правителство на ДПС, с което да приключим българската държава”, възмути се проф. Станилов.

Целта е в Турция да има още над един милион български граждани, които да осигурят правителство на ДПС, с което да приключим българската държава, възмути се проф. Станилов

Според  националиста Павел Шопов с този законопроект ДПС прекрачва „червената граница на търпимост на българите“.  „Въпросът е дълбоко политически, той е фундаментален и екзистенциален за нас българите. Ясно е за всички, че това, което се прави, е продължение на турската политика на Балканите за възстановяване на Османската империя”, допълни  Шопов от АТАКА.

Още стотици автобуси от Турция щяха да се отправят към България, ако националистите не бяха спрели ДПС

„Няма как да сме „за“ да дадем българско гражданство на 2 млн. души, които са имали български корени и повече от едно поколение живеят в Турция. Има международен договор между България и Турция, в който тези неща са уредени”, подкрепи колегите си от студиото на Bulgaria ON AIR депутатът Николай Александров. Патриотът подчерта, че има установен ред, който е записан в Конституцията на България и всеки може да подаде документи и да кандидатства за българско гражданство.