|

Сидеров за коалицията с ГЕРБ: С диалог всички проблеми може да решим!

Имаме нужда от по-чести и по-конкретни обсъждания на кадрови назначения и на тенденции в политиката

Вотът на недоверие беше излишен, дебатите преминаха неубедително, а БСП загуби от този вот, смята лидерът на АТАКА

Явор Стаматов

 

- Г-н Сидеров, предполагам не беше изненада за вас, че вотът на недоверие не мина в НС?

- Не, не беше изненада. Само ще добавя, че беше излишен. Неубедително преминаха и дебатите. Получи се така, че тези, които се явиха като основни разобличители на корупцията, имам предвид лично Корнелия Нинова и Елена Йончева, трябваше да отговарят на въпроси за самите себе си. В крайна сметка у хората остана със сигурност убеждението, че всички са маскари. БСП според мен загубиха от този вот.

- Смятате ли за нормално премиерът да го няма в залата на парламента, когато там се обсъжда вот на недоверие към неговия кабинет?

- От БСП не само знаеха, те така прецениха и го нагласиха вота, че да съвпадне с началото и кулминацията на домакинството ни. Знаеха много добре, че по време на това домакинство премиерът и голяма част от министрите ще бъдат допълнително заети със срещи и пътувания, така че възмущението от липсата на премиера беше също пресилено, програмата му е предварително ясна.

- Подкрепата от страна на „Воля“ и г-н Марешки как я приемате?

-  Това е въпрос към тях самите, те би трябвало да отговорят защо и как заемат тази позиция. Но вероятно са видели неубедителността на този вот и са решили да гласуват срещу него.

- Предполагам, че не си правите илюзията, че корупция няма.

- Не, не казваме, че няма корупция, а че за тази тема се пресоли манджата. Поначало в самите мотиви на вота голяма част от мотивите бяха сглобени върху публикации. В същото време, оказа се един много интересен парадокс. Левите и част от десните партии, които не влязоха в парламента, НПО-та покрай тях, Център за изследване на демокрацията и т.н., техните активисти на тези центрове дават интервюта пред чуждестранни медии. Те са под шапката на Сорос, след което ние цитираме чуждестранните медии. Става един порочен кръг, от който внушението е, че България е най-корумпираната държава в Европа. Това беше преекспонирано. Не е най-корумпираната държава. Да, корупция има, но ще кажа в заключение, че корупцията е свързвана със стандарта на живот. Да се борим за по-добър стандарт на живот, за икономическо развитие. Тогава така да се каже, изкушението за корупция ще бъде по-малко, ако хората живеят по-добре.

- Големи надежди се възлагат на огромния антикорупционен орган.  Вашата парламентарна група гласува в подкрепа на създаването му. Питах г-жа Десислава Атанасова от ГЕРБ за номинация за шеф на тази нова мегаструктура, която ще може и да подслушва?

- Аз имах критични бележки именно към тези текстове в закона, които позволяват проследяване или подслушване. Някои от тях се коригираха, а всъщност предложенията на БСП бяха доста по-неприемливи и паднаха. Беше направена една публична офанзива с очакването да бъде приет, защото иначе някак си ще се случи нещо нередно. Аз го разглеждам този закон като компромис, също под натиска отвън да бъде приет, да се формира една такава агенция и доколко тя ефективно ще се справя с корупцията зависи от изпълнителите, от хората – не законът, а хората правят нещата.

- Т.е. не възлагате големи надежди да се получат резултати?

- Среден оптимист съм.

- И в този смисъл председател на комисията ще предложите ли, ще подкрепите ли предложение евентуално от вашите коалиционни партньори – Пламен Георгиев, който сега ръководи комисията за конфискация на незаконно придобито имущество. Добра кандидатура ли ви се струва?

- За него се говори, но не сме обсъждали с колегите от ГЕРБ реално конкретно имена. Смятам, че тази седмица ще се случи в една атмосфера на малко по-плътни контакти и обсъждане с ГЕРБ, това е необходимо. Има нужда от по-чести и по-конкретни обсъждания на кадрови назначения и  тенденции в политиката. Смятам, че това ще го искаме ние патриотите и трябва да започне да работи по този начин.

- Казахте, че има скърцания между ГЕРБ и Обединените патриоти. Какви са тези скърцания, г-н Сидеров?

- Не знам дали скърцания да го наречем. По-скоро понякога се губи връзката. Това е и поради така технически обстоятелства, заетост и пътувания, но в крайна сметка трябва да се убедим и двете формации, че с разговори, с обсъждане се решават нещата. Когато се загуби връзката, започват внушенията, започва филмирането и тогава се получават разминавания. Няма въпрос, който да не може да бъде обсъден и решен. Ние имаме доброто желание и ГЕРБ също. Въпросът е в регулярност, в пълноценност на коалиционното общуване.

- Много спокойни изглеждате, г-н Сидеров. Много обрани и много компромисни и готови за диалог. Къде отиде остротата на Обединените патриоти от преди изборите?

- В опозиционна роля ти си логично по-остър, по-радикален, а когато имаш отговорността на управлението, търсиш да станат неща, които да се случат практически. И тогава тази енергия в остротата я насочваш в една не толкова шумна посока, но градивна. Да се свършат неща, които иначе в опозиционното ти битие не си стигал до тях. Когато си в самото време – виждаш колко много неща има за вършене. Виждаш колко е сложно и понякога са много преплетени въпросите и факторите. Аз сега се занимавах с темата за язовирите, само че има много добър резултат от това, което поставих като въпрос, защото ще се направи работна група от няколко министри и оказа се, че в България има 6000 язовира, някои от които са чисти водоеми, не са язовири, но така или иначе едно много сериозно наследство от социализма, където действаше друга система – селскостопанска, напоителна и прочие. Всичко това сега ще бъде разгледано от една работна група с участието на вицепремиера Симеонов и ще бъдат класифицирани и взети мерки за най-спешните, не искам в никакъв случай да плаша хората, но има язовири, които се нуждаят от ремонт – може би 100-тина от тях. И всичко това сега ще се прави централизирано и много по-ударно, отколкото е било досега. Досега в някои язовири са се преплитали по 4-5 министерства. Как да стане?! Ето сега ще се изчистят нещата. Законодателни промени ако са нужни ще направим. Когато се захванеш с такива проблеми, виждаш, че остротата трябва да се пренасочи в градивна енергия.

- Похвалихте ГЕРБ, че са показали коалиционна култура с оттеглянето на Истанбулската конвенция от НС. Аз се чудя дали вие показахте такава култура, като гласувахте срещу тях, т.е. вие от Обединените патриоти срещу тях в няколко парламентарни комисии?

- Нашата позиция против беше ясна и ние няма как да я променим. В самото коалиционно споразумение имаме отбелязан специален текст, че в определени въпроси ние имаме различия, затова сме различни формации – биологически, политически, имаме различия. Но сме се събрали да свършим нещо, защото избирателят така е казал. Аз благодаря на премиера, защото той се вслуша в съветите ни,  тази тема да отиде на обществено обсъждане, да не е сега, защото наистина се получи много силен обществен отзвук, много силни реакции – от църквата, както знаете. И той и ръководството на ГЕРБ взеха това решение, което наистина е разумно.

*Интервюто е от „Неделя 150“ по БНР, излъчено на 28.01.2018 г.