|

Сидеров относно Истанбулската конвенция: Гласът на народа беше чут!

Борисов се вслуша в съвета ми да я изтегли

Премиерът Бойко Борисов отново показа, че е разумен и изтегли Истанбулската конвенция от Народното събрание. Радвам се, че се вслуша в съвета ми, да не я внася за гласуване в парламента. Хората ясно показаха, че са против нея. Ако бяха продължили усилията за нейното приемане, това щеше да разклати стабилността в държавата.

Тази постъпка на Борисов показа, че в коалицията Обединени патриоти и ГЕРБ има бъдеще. Въпреки различията в мненията на двете парламентарни групи, най-важното бе постигнато – гласът на народа беше чут!

Това написа в личния си фейсбук председателят на парламентарната група на Обединени патриоти и лидер на АТАКА Волен Сидеров след вчерашното изказване на премиера Борисов, че Истанбулската конвенция няма да влиза в парламента за гласуване.

 

 

Щом хората са уплашени – махаме я, категоричен бе мин.-председателят

Премиерът Борисов: Конвенцията няма да влиза в НС

Сидеров заплаши, че сваля правителството, ако документът не бъде изтеглен

Патриотите никога не са казали, че ще подкрепят такава конвенция, нито в предизборните ни срещи, нито по време на сключването на споразумението. Тази конвенция няма да влиза в НС. Винаги съм се съобразявал с всеки един глас, с всяко едно настроение, като има и църква още повече. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред бТВ в сряда. Думите му са по повод искането на Волен Сидеров и Обединени патриоти ГЕРБ да изтеглят от Народното събрание скандалната Истанбулска конвенция и тя да не бъде подлагана на дебат и гласуване в пленарната зала.

„Но за да бъдем кратки и ясни, казал съм го на патриотите, казвам го и сега: Истанбулската конвенция ще я приемаме само ако има абсолютен консенсус от българското общество”, категоричен беше премиерът.

На въпрос дали според него трябва да бъде проведен референдум по темата дали трябва да бъдат узаконени еднополовите бракове в България, Борисов посочи: „Българинът е консервативен – отговорът ще бъде „не“. Защо да ги похарчим тези пари?”. Той допълни, че Конституцията е категорична на тази тема. „Българската конституция казва: мъж и жена се женят. Въобще тази тема не стои”, успокои министър-председателят.

„Щом хората са уплашени – махаме я. Връщаме дебата отначало. Като лидер на ГЕРБ това ще разпоредя и на своите депутати. Няма да се занимавате с конвенцията”, заяви в заключение премиерът Борисов.

 

 

Реакцията на Бойко Борисов за Истанбулската конвенция показва, че той има здрав политически инстинкт, че се вслушва в съветите на своите коалиционни партньори, подчерта пред медиите депутатът от АТАКА

Проф. Станилов, АТАКА: И друг път премиерът се  е съобразявал с гласа на обществото

Реакцията на Бойко Борисов за Истанбулската конвенция показва, че той има здрав политически инстинкт, че се вслушва в съветите на своите коалиционни партньори и реагира по най-добрия начин. Това каза от името на парламентарната група на Обединени патриоти народният представител проф. Станислав Станилов по повод изказването на премиера Борисов за скандалния документ.

„Беше крайно непопулярно, българското общество не е подготвено да гласува такава конвенция. То има други нагласи и едва ли някога тя ще бъде прокарана в НС и едва ли ще бъде приета от обществото ни”, коментира пред журналисти в НС депутатът от АТАКА.

Проф. Станилов подчерта, че не е изненадан от позицията на министър-председателя. „Той много пъти е реагирал по този начин – тръгва с някаква идея, като види, че обществото е против, което му прави чест, той дава обратен ход и е прав”, уточни атакистът и допълни, че точно това се случи в момента – обществото е против Истанбулската конвенция.

На въпрос дали документът може да се гласува избирателно, народният представител припомни, че „няма процедура да се гласува текст по текст, конвенцията се гласува като цяло”. „Ние не можем да гласуваме тази конвенция. Самата философия на нашето поведение, създаването на такива организации – като трите партии на Обединени патриоти подсказва, че ние просто няма как да се отречем от себе си и от философията си”, подчерта депутатът от АТАКА.

„Трус в коалицията Обединени патриоти – ГЕРБ няма. Има определени противоречия вътре, но във всички коалиции има противоречия, които се изглаждат вътре, навън политиката остава една и съща”, категоричен бе проф. Станилов.

 

 

Едва 19% от анкетираните са съгласни да се приеме скандалният документ който ще отвори вратата за узаконяване на гей бракове и прочее

Социология – 58% от българите против Истанбулската конвенция

Само 1/4 от обществото е склонно скандалният документ да бъде ратифициран

Дебатът за Истанбулската конвенция е доста сериозен и 86% от хората са чули за нея. Това на практика означава всички.

58% обаче НЕ одобряват България да ратифицира документа срещу само 19%, които го подкрепят. Съотношението е приблизително три към едно, сочи изследване на „Галъп интернешънъл”, проведено между 2 и 9 февруари.

Останалите 23 на сто от анкетираните се колебаят дали Конвенцията трябва да стане факт или не.

Във всички социални групи обаче преобладава отрицанието, обобщават анализаторите като уточняват, че известно изключение правят привържениците на ГЕРБ, където близо 1/3 приемат конвенцията, а 2/5 я отхвърлят.

Според социолизите едва ли хората са много запознати в детайли с Истанбулската конвенция, но в такива обществени дискусии е важно да се провери най-вече какъв образ се е създал. Изводът от проучването е, че общият имидж на конвенцията очевидно е негативен за българите.

От темите от последните дни явно сериозно се подкрепят най-вече различните типове проверки на съответните контролни органи – проверки на имущество, проверки на кметове, проверките в железниците и т.н.

Така например 78% споделят мнението, че никога не е късно да се проверява нечие богатство. 20% обаче смятат, че вече е много късно.