|

Сидеров пред БЛИЦ: Възможни са промени в кабинета

Полагам всички усилия да не се стигне до разпад, но всичко зависи от здравия разум на двамата ми колеги, които са в изпълнителната власт, категоричен е лидерът на АТАКА

Ивайло Крачунов

 

-Г-н Сидеров, в опасност ли е стабилността на кабинета в контекста на разногласията между Обединени патриоти?

- Тези разминавания, които някои определят като скърцания, гледам да ги регулирам и успокоявам, защото имаме двама вицепремиери, всеки от които кипи в своята област. Аз като парламентарен човек непрекъснато се опитвам да насочвам погледа към важните теми – тези, заради които ние направихме коалиция с ГЕРБ. А тази коалиция за всички нас беше ясно, че е компромис, който ще носи негативи. Това ни беше ясно.

Затова в програмните точки, които си поставихме като план за управление, бяха важните неща свързани на първо място с повишаване на доходите. Направихме и специална клауза в споразумението за непрекъсната работа за увеличаване доходите на хората. Целта е да се гони средна заплата от 1500 – 1600 лв., да се повишават минималните пенсии. Да, направихме стъпка, но не е достатъчна. Искаме да изравним линията на бедността, която е 321 лв. за т.г., и минималната пенсия почти да я изравни. Това са задачи, по които трябва да се работи усилено и погледът ни да не се отклонява от тях.

Имаме също точки в споразумението за управление, които са чисто наши, на патриотите. Една от тях е за повишаване на сигурността в населените места. Да има полицаи във всяко населено място, да се създадат и доброволни отряди за защита на населението от набезите на т.нар. битова престъпност.

Друга наша задача е да подпомогнем малкия и средния бизнес, който много често е затиснат от чужди компании и не може да диша.

- На фона на тези важни задачи, как си обяснявате ревността, която прояви Валери Симеонов по отношение на медийната активност на ВМРО?

- Аз съм против тези разправии през медиите. Това са въпроси, които се поставят на политическия съвет на коалицията и се обсъждат. Освен това като човек, работещ с медии, се ангажирах да балансирам тази политика, така че да няма недоволни. Идеален баланс трудно може да има, но аз се ангажирах и го казах на Каракачанов и Симеонов, че мога да постигна баланс, без да нарочваме, очерняме или слагаме печат на пиара, който е нает да върши тази работа. Ревността през медиите не е нормална и допустима. По тази причина работя, за да престанат диалозите на колегите през медиите.

- Има ли конфликт между Симеонов и Каракачанов, които на няколко пъти сблъскаха гледните си точки?

- Виждаме някои знаци на разминаване, да кажем референдума. Каракачанов подхвърли една тема, която според мен беше реплика на БСП, да се направи референдум за еднополовите бракове. Симеонов реагира остро. Каза, че това е харчене на пари и не трябва да се прави. По този въпрос може да се дискутира.

Ако ще се правят референдуми, аз мога да прибавя една точка – „за“ или „против“ са хората да се дават военни бази на чужда държава безплатно. От 2006 г. сме дали 4 военни бази на САЩ, а не на НАТО. В същото време САЩ иска да купуваме техни самолети и да дадем 1.5 – 2 млрд. лв. По тези теми аз бих могъл да съм техен съветник, защото съм с по-голям парламентарен стаж от НФСБ и ВМРО взети заедно. Хубаво ще бъде, ако Симеонов и Каракачанов се вслушат повече в това, което им казвам, защото съм най-патилият от тях в политиката.

- Как гледате на изказването на Валери Симеонов, че на следващите парламентарни избори Обединени патриоти могат да се явят с отделни листи за народни представители?

- По принцип всичко е възможно, но тогава си задавам въпроса – защо бяха положени толкова усилия, за да се направи това обединение? Аз лично положих най-много усилия и направих най-много компромиси. Като най-опитен измежду тях бях сигурен, че това обединение ще доведе до много по-голямо разширяване на електоралната ни база. Така и стана. На президентските избори ние получихме хубав трети резултат. За първи път патриотична формация се нареди на трето място на такъв вид избори. На парламентарните избори изпреварихме ДПС макар и с мъничко. Ето го резултатът от обединението. Ако няма предсрочни избори, следващите поред са изборите за евродепутати през пролетта на 2019 г. Това са много трудни избори. Ако на тях отидем разединени, съм сигурен, че Обединените патриоти няма да имаме нито един свой представител в Европарламента. Ако на тези избори не отидем обединени, то резултатът ще е нулев за трите партии.

- Споменахте предсрочни избори. Смятате ли ги за възможни?

- Всичко е възможно. Ако продължава да се говори и спори през медиите, колегите ми да издребняват за това какво правила пиарката и кой ходил по телевизиите и изнервянето продължи, аз не знам докъде може да стигне. Полагам всички усилия да не се стигне до разпад, но всичко зависи от здравия разум на двамата ми колеги, които са в изпълнителната власт. Ако някои от тях не може да се справи с изпълнителната власт, нека да го каже ясно – не ми се утдава, не съм на мястото си, дай да видим за друг представител на патриотите. И това е възможно, ако трябва да освежим и обновим нашето присъствие в изпълнителната власт.

- Т.е. допускате промени в правителството?

- Защо не? Това е напълно нормално. За мен е важно да не се разпадне патриотичната коалиция на първо място и второ да не се разпадне голямата коалиция, защото това би могло да доведе до лоши резултати и за трите ни партии – АТАКА, ВМРО и НФСБ. Хайде, АТАКА ще се справи. Ние сме били погребвани неведнъж и неведнъж сме оживявали, но няма да можем да постигнем такъв силен резултат, какъвто постигаме с третата си позиция в парламента.

- Остри реплики прехвърчат не само между патриотите, но между президента и премиера. Във война ли са двете най-важни институции в държавата?

- Аз имах възможност да кажа за едногодишното управление на президента Радев, че той все още не е изграден като политик. Има качества, но той не е бил в оперативната политика, а е бил военен човек. Това е съвсем друго като нагласа и манталитет. На Радев му липсва тази политическа зрялост, с която той, а не чрез неговите съветници, да стигне до извода, че битката между институциите в една страна като България само й вреди. Вреди не на политическата сила ГЕРБ или Обединени патриоти, а на България като цяло. Да се разправят помежду си премиер и президент в момент, в който България е сочена като поле на стабилност, като фактор, който започва да играе геополитическа роля въпреки опитите на някои анализатори да го иронизират.

Ние имаме уникален шанс да работим за създаване на една икономическа зона. Само си представете православни държави като България, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Черна гора, плюс държавите от бивша Югославия и от Вишеградската четворка да работят заедно. Очертава се почти трета от Европа. Ако тази икономическа зона стане благоприятно място за инвестиции въобще няма да ни пука, че някой ще каже, че сме на две или три скорости. Ние ще сме в първите скорости, защото ще сме много интересни за инвестиции от страна на Китай, Индия, Близкия Изток и от Турция, която е много мощна икономически държава. Аз виждам това обединение в една свободна зона. Има съответните юридически подробности в ЕС, но има хора, които биха могли да реализират тази идея, това е въпрос на дипломация. Парадокс е, че с най-близките си съседи не работим рационално, а гледаме към далечни страни като САЩ, Русия и Великобритания. Интересуваме се много повече от Брекзит, отколкото от това какво става в Сърбия, Македония, Гърция или Румъния. Ние не си познаваме съседите, а какво ще стане, ако започнем да работим заедно? Ще бъдем един мини икономически тигър, защото интересът ще бъде много голям и ще бъде нова фаза в развитието на Балканите. Имаме този шанс сега и Борисов е този, който може да го реализира, защото направи успешни стъпки в тази посока.

- Възможно ли е Радев да преодолее егото си, да протегне ръка към Борисов и двамата заедно да постигнат по-големи успехи във външната политика в името на България?

- Това е задължително.  Вредно е за страната президентът да напада премиера, а той да му отговаря в момент, в който можем да направим големи стъпки в геополитиката. Тези заяждания са толкова дребнави, че не отива на един президент да го прави. И аз смятам, че трябва да си направи ясен самокритичен анализ и да не се подвежда по съветниците си да заема остра позиция. Моят съвет към Радев е, че не трябва да се подлъгва по тази първосигнална реакция.

Това, към което искам да насоча погледа на моите двама колеги от Патриотите, е да мислим непрекъснато затова, че голяма част от българския народ все още не живее добре, а много бедно и оскъдно, с много мъка. Това трябва да ни е в мисълта по цял ден, а не теми, които не са темите на народа.

20 февруари 2018 г.