|

Волен Сидеров към Корнелия Нинова: Къде беше БСП, когато АТАКА искаше да си върнем ЕРП-тата?

През 2013 г. само 2 от 48 депутати от левицата бяха в парламента, когато АТАКА искахме национализация на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, припомни партийният лидер

От 2005 г. аз и АТАКА внасяме искания в Народното събрание да бъдат отнети лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про. На 6 март 2013 г. отново внесох искане за прекратяване на договорите им и връщане на имуществото им в активите на държавата. Уважаеми колеги от БСП, последните седмици чувам, че вие искате да ги върнете в активите на държавата. Само че как сте гласували тогава на 6 март – от 48 човека в групата ви, 46 не сте присъствали. Ако бяхте присъствали, заедно с нашите гласове на АТАКА, може би щяхме да обърнем нещата. Защо ви нямаше 46 от 48 души? Г-жо Нинова, питайте вашите колеги – защо тогава отсъстваха от залата, когато можехме да върнем в активите на държавата тези електроразпределителни дружества! Защо тогава не присъствахте и не подкрепихте АТАКА да си върнем електроразпределителните дружества в патримониума на държавата? Къде беше тогава БСП? Това заяви лидерът на АТАКА и председател на парламентарната група на Обединени патриоти Волен Сидеров по време на съвместното заседание между комисиите по енергетика и контрол над службите за сигурност по казуса с продажбата на ЧЕЗ.

Припомняме, че на 13 февруари 2013 г. АТАКА внесе законопроект, с който „възлага в едномесечен срок Правителството на Република България да осъществи необходимите действия за отнемане лицензите на електроразпределителните дружества – ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО, прекратяване на приватизационните договори с тях и връщане на имуществото им в активите на държавата”. Предложението им влезе за разглеждане в зала на 6 март същата година като беше отхвърлен от мнозинството, а само двама от 48 депутати на БСП присъстваха в зала.

В мотивите към законопроекта им се казва, че „През 2004 г. правителството на Симеон Сакскобургготски извърши престъпната приватизация, за жълти стотинки (на цената на кабелите), по отношение на собствеността на трите електроразпределителни дружества в България. За две от тях – ЧЕЗ и ЕВН не се касаеше дори за приватизация, тъй като приобритателите им бяха Чехословакия и общината на град Виена”.

От партията на Сидеров допълват, че новите собственици не спазиха основните и най-важни параметри от приватизационните договори – договорените работни места за работници и служители в тях не бяха запазени; не се вложиха уговорените инвестиции в комуникации, кабелна мрежа и съоръжения, влошено беше, в нарушение на приватизационните договори, и качеството на услугата. Вместо договорите да бъдат прекратени и лицензионните договори отнети, тъй като бяха налице всички условия за това, сегашното правителство, въпреки липсата на съгласие между основните политически сили, прехвърли на трите дружества и миноритарните пакети от собствеността върху тях в размер по на 33%.

През всичките години от дейността им в България електроразпределителните дружества системно нарушаваха българските закони, надписваха сметките на потребителите, подаваха ток с влошени параметри, опитваха се да манипулират българските граждани, прикриваха реализираната печалба с ловки счетоводни и финансови манипулации, скриваха и неплащаха данъци, непрекъснато претендираха за увеличаване цената на електроенергията без реални причини за това, като КЕВР примирително и услужливо се съгласяваше, отказваха да изплатят в срок и в пълния му размер полагаемия се на държавата дивидент от собствеността й върху миноритарните пакети.

„Затова настояваме българското правителство да осъществи всички законови и конституционни действия за прекратяването на договорите и отнемането на лицензите по отношение на всяко едно от трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО”, заключват през 2013 г. в мотивите си от АТАКА.

 

Лидерът на АТАКА: Държавата да участва в ЕРП-тата, българският потребител да е защитен!

Поддържам тезата, че държавата трябва да присъства в ЕРП-тата, не само в ЧЕЗ и в другите, трябва да има блокираща квота. Не 33%, с които не можеш да направиш нищо, а 34% – така наречената златна акция, за да може да контролира реално ЕРП-тата и да имаме гаранция реално, че българският потребител ще бъде защитен.  Това заяви председателят на парламентарната група на Обединени патриоти и лидер на АТАКА Волен Сидеров пред журналисти в кулоарите на парламента.

На въпрос дали подкрепя идеята държавата да си върне ЧЕЗ изцяло, Сидеров заяви: „Ако е възможно това, защото чух някакви дискусии колко ще струва. Трябва да си каже думата и финансовото министерство, Министерският съвет също. Но ако Борисов е стигнал до тази идея, аз мога само да го поздравя“.

Патриотът заяви още, че  БСП ги е нямало, когато той е водил тази битка за отвоюване на ЕРП-тата. „По време на тяхното управление 2005-2009, с премиер Станишев, те не си мръднаха пръста да направят нещо. Държавата да се върне в ЕРП-тата. Сега просто използват една сделка да атакуват премиера и правителството. Според мен не е коректно това“, допълни Сидеров.

По думите съвсем логично е Борисов и Бабиш да се видят, да поговорят за тази сделка, защото наистина се вдигна голям шум и трябва да се изчисти всякакво съмнение.

 

Правителството иска да участва в сделката за ЧЕЗ

Ако това ще успокои крайните потребители, склонна съм държавата да има участие в сделката. Склонна съм и да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен. Това каза Гинка Върбакова, собственик на фирмата купувач на ЧЕЗ, след среща с Бойко Борисов в Министерския съвет в четвъртък сутринта.

„Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и компанията, която ще придобием”, допълни още Върбакова.

Тя обяви, че заминава за Чехия като представител на нейните компании, за да обсъди и с продавача на ЕРП-то обстоятелствата около сделката.

„Заявихме ясно желанието си да участваме в тази сделка по един или друг начин. Ако продавачът се съгласи, държавата има възможността през средства от бюджета или частно придобиване – чрез някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка”, каза финансовият министър Владислав Горанов.

Той подчерта, че ако държавата придобие дял от дружеството, този дял трябва да бъде „най-малко контролен“. На извънредния брифинг Горанов уточни, че разговорите са на твърде предварителен етап, но са заявили ясна воля, че държавата иска да участва в тази сделка по един или друг начин. По думите му обществото ще бъде уведомено веднага, след като чешката страна излезе с позиция.