|

Волен Сидеров: Патриотите трябва да се явим заедно на евроизборите

За мен решението е държавата да се върне в ЕРП-тата и то с повече от 34%, ако може с над 50%, както е във Франция, която има 84% дял

Любо Огнянов

 

- Трябва ли правителството да купи контролните пакети от всички електроразпределителни дружества, да стане съдружник на Гинка Върбакова при купуването на ЧЕЗ, г-н Сидеров? Здравейте и Честит национален празник!

- Честит празник! Ако мен ме питате, аз по тази тема съм не само участник, коментатор от 2005 г., всъщност 2004 г. стана сделката, когато българското Енерго беше дадено на чуждестранни компании, които бяха държавни – ЧЕЗ – чешка държавна, ЕВН – австрийска общинска и имаше една германска ЕОН. Тя се изнесе и остана пак чешка държавна. Тоест, българското държавно Енерго беше дадено на Чешко държавно Енерго. Това се наричаше приватизация. Аз тогава го нарекох колонизация, защото това е по-точният термин – една чужда държава взима твоето енерго и започва да прибира парите от печалбата, от плащането на тока. Аз тази сделка я атакувах още тогава. Т.е. коментирал съм я като неправилна, недобра за България. Бях представил при кабинета „Борисов 1” – 2010 г., доклада на ДКЕВР тогава беше, огромен доклад със страшно много нарушения на ЧЕЗ, Енерго-про, ЕВН – още тогава 2010 г., беше установено, че тези компании не спазват договора, който са подписали. Десетки бяха нарушенията. Писал съм и съм говорил много пъти по това.

Тоест, имаше достатъчно основание правителствата, които се сменяха да преразгледат участието на чужда компания в българското Енерго. Евентуално да отнемат лицензите и да прекратят договорите.

Ако си спомняте 2013 г., когато премиер беше Борисов, той беше тръгнал да работи нещо по въпроса, но се случиха събития, подаде преждевременно оставка. Но тогава се говореше, преди неговата оставка, че започва разглеждане на лицензите, евентуално отнемането им. Тогава той го постави този въпрос и аз казах – най-после една добра стъпка, макар че бях опозиция тогава на правителството. Не знам дали това не изигра роля, той да падне от власт.

- Да, спомняме си всички.

- Тези събития на улицата кой ги предизвика, не мога да кажа. Но имаше тогава някакъв заговор ли да го кажем, сценарий ли, за това сваляне.

- А това повтаря ли се сега, според вас?

- Не знам дали се повтаря, нищо в историята не се повтаря в същия вид, в който е било. Но в момента има една атака, която не е аргументирана. Аз бях в парламента в петък на тази седянка, как да я нарека, която няколко часа по ред – изложиха вижданията си Комисията за защита на конкуренцията, за финансов надзор, КЕВР, Финансово разузнаване, ДАНС. Те не казаха, че въпросната фирма, която се обсъжда, е престъпна или нещо лошо има в нея.

- Г-н Сидеров, само да направим един паралел. Чухме и речта на президента Румен Радев. Не знам дали сте проследили, но в социалните мрежи едни определени лобита много се възмутиха от факта, че Румен Радев е на 3 март на Шипка, а не на церемониала по вдигането на знамената на обяд. Чуха се – как така той може би отива да се поклони пред руския патриарх. И тъй като и вие сте ангажиран по един или по друг начин с Русия, имате по-различно отношение от наслояваните от години отношения към Русия, как гледате вие на тези критики?

- Ами аз не в социалните мрежи, а в Българската национална телевизия снощи (бел. ред. 2 март) чух нещо, което просто ме потресе. Не знам как да го нарека – бивш председател на Народното събрание участва в публицистично предаване снощи в БНТ.

- Александър Йорданов, да си го кажем, така.

- И каза буквално думите: „Слава Богу, че дойде Берлинският конгрес”. Преди малко президентът Радев каза, че надеждите за българския идеал са били погребани на Берлинския конгрес, което е факт и го знаем всички. И чуваш бивш председател на Народното събрание, който казва „Слава богу, че дойде Берлинският конгрес”, който всъщност разкъса България на 5 части. Аз не знам какъв трябва да си, за да кажеш такива думи. Така, че явно има хора, които са патологично просто сбъркани, и които тръгват да търсят сметка. Президентът първо решава сам къде да бъде, къде да посрещне празника, дали да бъде с руския патриарх.

- Това щях да попитам. Дали не е време да сменим малко държавния церемониал, да бъде там, където всъщност българската свобода е изкована. Това е на връх Шипка. Малко ще им е неудобно на посланиците да ходят до Шипка, ама да свикнат, да видят как 1400 опълченци и мисля, че 5000 руски бойци спират 30-хилядна армия, поне да видят как се прави.

- Точно така, макар че там, ако точно трябва да сме исторически коректни, това е връх Свети Никола всъщност, на който е издигнат сегашният паметник, а Шипка е малко по-надолу. И на двата върха е имало важни боеве. Между другото, тъй като президентът има правото да преименува, не е лошо да върне името на върха Свети Никола, а Шипка да си е Шипка, така както и Мусала трябва да стане Свети Иван Рилски, както сме го предложили, но това е друга тема.

Въпросът е в това, че винаги се намират хора, които тръгват да оспорват, четох някакви коментари – стига сме се занимавали с това Освобождение, с това турско робство, присъствие, османско иго и т.н.

- Това са безумни нихилистични коментари.

- Те са подхранвани. Този човек, за който говоря, той беше не само председател на Народното събрание, той беше посланик.

- Добре, да се върнем сега към темата, която разисквахме. Как да се излезе сега от ситуацията с ЧЕЗ – да се изкупи целия бизнес на ЧЕЗ в България, ако разбира се, сделката с „Инерком” пропадне, да се встъпи в сделката с контролен пакет от 34% или какво?

- Доколкото разбрах от хора, които се занимават и с право, насилствено не може да влезе държавата. Обаче, ние чухме на срещата в парламента купувача, в лицето на г-жа Върбакова, че тя предлага това, държавата да влезе с 34%. Това е теза, която аз също защитавам и смятам, че е хубаво държавата да има присъствие, 34% е блокираща квота, преди това държавата беше с 33% останала, което не дава възможност за намеса. Ако сега купувачът се съгласи държавата да е с 34%, това е добър вариант, тъй като оттам нататък ще имаме много добро основание за намеса, за контрол и т.н. Чухме го това, за мен изненадата беше, че колегите от БСП, които бяха много активни и задаваха въпроси, някак си не го приеха, не се зарадваха на това предложение на Върбакова.

- Чешката държава не казва, че ще отстъпи 34%.

- Ако сделката стане и купувачът „Инерком”  каже, че дава възможност на държавата да реши да влезе в ЧЕЗ, значи БСП би трябвало да поздравят това. Аз също казвам – да, това е добре.

- Смятате ли, между другото, че тази процедура трябва да се приложи и в другите ЕРП-та?

- Тук виждам непоследователност в поведението на БСП. Затова и взех думата, да им кажа, че през тези години съм водил битка – държавата да се върне във всички, не само ЧЕЗ, и Енерго-про и в другите оператори, но тях ги нямаше. А сега явно виждат шанс да атакуват правителството. Хубаво, всяка опозиция има това право, но все пак трябва да си аргументиран. Ясни аргументи не чух. Чух едни такива милиционерски въпросчета, някакви заяждания. Това не беше по същество, нямаше добър анализ, дори трябва да ви кажа, че това да кажеш за някой еди коя си била Гинка от Пазарджик, за мен звучи просташки. Защото ти не можеш на базата на това, че един човек носи българско име и е родом от някъде, всеки е родом от някъде и това да го представяш като нещо унизяващо или принизяващо. Добре, как трябва да се казва шеф на фирма в България, може би Елизабет или Долорес, или как трябва да се казва, за да не се отнасяш така присмехулно? Ако се казва Ротшилд, добре, имаше и един случай в една голяма телевизия, появи се купувач, който се казва Келнер, също от Чехия. Между другото, аз не чух такива подмятания и подигравки, защото това е едно име, с което човек също може да се упражнява, ако иска. И изведнъж – коя е тази Гинка, защо тя. Това не е аргумент, значи да се хванеш за името на човек и родното му място не е аргумент. Нито я познавам жената, нито й знам бизнеса, но тези, които се произнесоха там като комисии, казаха, че не намират нищо нередно. Но за мен разрешението е държавата да се върне дори с повече от 34%, ако може с над 50% да бъде притежател на нашето енергоразпространение, защото така е примерно във Франция – Електрисите дьо Франс има 84% държавно присъствие.

- Откъде да дойдат парите, г-н Сидеров?

- Това е въпрос на тези, които са в изпълнителната власт – финансовия министър, министър-председателя.

- Ако все пак с „Инерком” сделката се провали и чехите решат да подпишат нов договор. В крайна сметка от бюджета ли трябва да излязат парите или някоя българска банка трябва да го финансира?

- Аз мисля, че могат да се извадят тези доклади, в които се намираха десетки на брой нарушения на тези оператори през годините и тези нарушения да се използват за, така да се каже, определяне цената.

- Да не забравяме арбитража.

- Сигурно ще се мине през такъв съд, но нарушенията са налице и това би трябвало да се използва при една добра юридическа намеса, аз мисля, че българската държава може да си отвоюва по-ниска цена от това, което се върти в момента.

- Тази сделка смятате ли, че може да събори правителството?

- Не виждам причини тази сделка да събори правителството, напротив. Ако правителството действа разумно, мъдро, в случая видяхме някакви знаци от страна на премиера, ако правителството действа умно точно в този случай, даже може да затвърди позицията си, а не да падне.

- Малко да прескочим във времето и да погледнем европейските избори. Вие смятате ли да се включите в битката за Европейския парламент? Спомняме си, че когато се създаваше коалицията Обединени патриоти, вие се отказахте от Софийската листа, вие сте депутат от Ямбол. Смятате ли, че ще бъде добре за вас, вашата партия, вие лично да оглавите листата за европейски депутат?

- Това е въпрос на консултиране, на съгласуване, между нас тримата. Аз съм на мнение, категорично, че трябва да се явим заедно на тези избори, тъй като европейските избори са, знам го от опит – с много ниска активност, хората просто отказват да участват. Ако там не сме обединени и не сме заедно трите партии, предвиждам лош резултат. Ако участваме поотделно и разпокъсано, няма да имаме нито един човек. А това вече ще се тълкува като някакъв спад, психологически ще влияе за това, че Обединени патриоти вече нещо се сриват и т.н. Тоест, за мен най-добрият вариант е да се явим заедно. При добра работа и при хубава организация, можем двама човека да вкараме в Европарламента, ако сме обединени.

- Според вас, трябва ли АТАКА да има първото място в тази листа?

- АТАКА е имала моменти, когато имахме трима евродепутати само на АТАКА. Със сигурност АТАКА ще предложи човек, в това няма спор.

- Вие смятате ли, че имате бъдеще в европейската политика?

- Аз се надявам на компромисно отношение, добро разбиране от страна на колегите. И се надявам разумът да надделее така, че да не тръгнат някои самостоятелни действия. Някоя от партиите да реши, че може сама. На тези избори не би трябвало да се явяваме поотделно.

- Валери Симеонов беше казал, че обмислят да не се явяват заедно с ВМРО.

- Видях такова изявление. Не знам дали е крайно, дали е обмислено докрай, дали е някакво моментно настроение. Според мен, аз също смятам да говоря с него по този въпрос, говорил съм вече и с двамата и съм им казал, че държа да сме заедно, защото това е добрият начин, успешният. Ще го убеждавам, ако нещо е бил в някакво моментно настроение, смятам, че трябва да го преодолее и да отидем към едно разумно решение заедно.

- Не ми казахте в крайна сметка дали предлагате вие да сте първи.

- Дали аз себе си ще предложа за водач? Не мисля, нямам такава идея, не ми е минавала.

- Какво да пожелаем на българите в днешния ден, в който трябва да бъдем обединени?

- Аз ще отбележа с удовлетворение, че виждам премиер и президент един до друг, защото в последните седмици имаше пререкания между тях. Това е добре, че са застанали заедно, че показват на обществото, че в един такъв ден, какъвто е днешния празничен ден могат да преодолеят искрите, които прехвърчаха между тях и да застанат заедно. Дано, това да бъде продължителна политика, да не е само за днешния ден.

 

Участие на Волен Сидеров в предаването „Офанзива”, излъчено по Канал 3 на 3 март 2018 г.