|

Волен Сидеров пред Нова ТВ: Обединените патриотите трябва да се явим заедно на следващите избори, за да имаме добър резултат

Ръководството на ГЕРБ разграничава ли се от думите на незаконния депутат Делян Добрев, пита лидерът на АТАКА

Аделина Радева

 

- Поискахте оставката на Делян Добрев като председател на енергийната комисия след изказването му в нашето предаване, че е възможно да ви заменят с ВОЛЯ. Нека чуем какво каза той тогава и ще продължим с вашия коментар.

- Аз не знам защо, не знам дали вие бяхте водеща, защо не беше запитан като какъв се изказва Делян Добрев, защото той е най-уникалният случай в българския парламентаризъм. Депутат в оставка. Той си подаде оставката. Конституционният съд каза ясно, че тази оставка трябва да бъде приета, тъй като волеизявлението на депутата е основно, след което се вкопчи в парламента и сега стои там такъв – незаконен депутат.

- Искате да кажете че той е със спорен статут и няма право от името на ГЕРБ да взима отношение за управляващата коалиция?

- От името на ГЕРБ – значи ръководството на ГЕРБ трябва да потвърди неговите думи. А ако се изказва самостоятелно, то тогава да даде оставката. Просто трябва да напусне парламента. Той няма право да се изказва върху нещо, което е сключено като коалиционно споразумение. Той размества партии, размества не знам какво го движи този млад човек, но това не е коректно, не е добре и ръководството на ГЕРБ, повтарям, трябва да вземе отношение.

- Вие имали ли сте разговори с ръководството на ГЕРБ на тази тема, те казаха ли депутатът е полудепутат, защото му беше искана оставката, не го слушай?

- Ще имаме разговор с ръководството на ПГ на ГЕРБ, те имат Изпълнително бюро, председател на партията.

Може би изразява лично отношение, защото преди години, когато беше министър на енергетиката, ние сме правили протести, АТАКА, даже и ВМРО участваше тогава. Пред КЕВР точно този орган, който позволява вдигането на тока. Това беше 13-а година, преди оставката на предишния кабинет на Борисов. Добрев тогава беше министър на енергетиката, даже си спомням, че някакво такова негово чучело бяха донесли хората, като някакъв виновник за това нещо.

- В смисъл, че отдавна не го харесвате него лично?

- Не, може би, той някакво лично отношение изразява, само че нямаш право на такова нещо, когато си в политиката.

- Ако не е лично отношение, то показва и едно друго самочувствие на управляващите обаче това изявление. Че и да се отцепите вие, а и да ви сменят с Марешки, които горе-долу наброяват същата група, то няма да ви последват останалите ви коалиционни партньори от ОП. Ще ви оставят да си отидете. Вие прочетохте ли го това?

- Въобще не ме интересува това, какво смята Делян Добрев. Той за мен не е фактор, а защо го говори – пак казвам, ще бъде изяснено. Има един момент, който е интересен и важен – Истанбулската конвенция. Аз заех категорична позиция „Против”, направихме специална пресконференция.

- За Валери Симеонов говорите – по-разтеглив или?

- Един от неговите хора беше казал, че може със съпътстваща декларация да се приеме. Аз тогава бях категоричен, защото по този въпрос съм категоричен и какво се получи тогава. Започнаха да лансират Марешки, който излизаше по медиите и обяснява как ще я приеме, т.е. ръководството на ПГ на ГЕРБ си беше подготвило гласуване без нашите гласове тази конвенция да мине. Само че слава Богу мисля, че все пак лидерът на партията осъзна, че това не е добре за тях. Оттеглиха я. Но бяха се подготвили

- Отворихте няколко фронта напоследък. Излязохте от спокойния тон, в който бяхме свикнали в последните месеци да ви виждаме. От една страна Цветанов с коментара „Много обичам бивши комунисти от МВР да разсъждават за комунизъм”, от друга страна, Симеонов с подхвърлянията за лифтовете, Каракачанов за самолетите, че е вторачен в тях. Случва ли се нещо?

- Това е дружеска критика. Аз съм длъжен като най-опитен от тях политик, с най-много парламентарен опит от моите коалиционни партньори. Защото и НФСБ, и ВМРО, взети заедно, нямат 1/3 от моя парламентарен опит. Патил и препатил съм в политиката. Не само имам правото, аз съм длъжен да им посочвам накъде да гледат, да не се разконцентрират, защото когато си в изпълнителната власт, това е една въртележка и има опасност да се разфокусираш.

Аз играя ролята на този, който им казва да насочим поглед към важните неща. Това са доходи, стандарт на живот, пенсии, сигурност на хората. Затова сме влезли в политиката.

- Има разделителни линии, които вие сте декларирали, че не искате да прекрачвате. Пример за това е Истанбулската конвенция. Кои са другите теми, с които компромис няма да има?

- Да се вършат правилните неща, които са полезни за хората. Да мислим как да направим така, че да изравним минималната пенсия с линията на бедност, която е 321 лв.

- Тези разговори във вашата коалиция Обединени патриоти, които доведоха и до изреченията, че на следващи избори няма да се явите най-вероятно заедно – вас притесняват ли ви?

- Мен не ме притеснява, защото аз от трите партии в ОП, съм лидер на единствената партия, която няколко пъти подред е влизала самостоятелно в парламента. Смятам, че мога пак да го направя, ако ние се разтурим като коалиция. Но не трябва. Това, което цитирате, не са мои думи – те са на Валери Симеонов. Нека той да ги обяснява. Достатъчно присъства медийно, да си ги обясни. А аз съм на друго мнение – че не трябва да се цепим. На следващите избори, които по ред се падат евроизборите, това са много сложни и трудни избори, българите не обичат да гласуват на тях, там ако не сме обединени, просто ще постигнем нулев резултат. При нулев резултат съответно психологически се казва: „значи тези се сриват”. Така че ние не трябва да мислим как поотделно, а напротив, как трябва при всички обстоятелства, въпреки така различие в характери и някакви други особености, да бъдем заедно. Аз положих много усилия и хората това го приеха добре.

- Има скандали, които излизат извън коалицията и такъв е този със сделката за ЧЕЗ. Някои предвиждат в нея дори възможност да се разклати кабинета. От проблем джудже с частни компании влезе в политиката и се превърна в толкова чувствителен, че в рамките на часове министърът на енергетиката трябваше да подаде оставка. А всички бяха изненадани. Вие също ли сте изненадан?

- Как може да съм изненадан от тема, която аз от 2004 г. я коментирам, преди да направя партия АТАКА. Не мога да разбера защо тогава не излизаха примерно от БСП? Имаше такъв въпрос от трибуната на Корнелия Нинова: къде е сега Сидеров. Сидеров си е на мястото и с позиция, която не е променял. Къде беше Нинова, когато продадоха българското Енерго на чуждестранни компании, и то държавни?

- Въпросът към вас е – вие също ли сте сред изненаданите? Защо не си говорите с коалиционните партньори, преди да почнат да падат глави на министри?

- Това започнах да ви обяснявам, че не съм изненадан, тъй като поначало продажбата на българското Енерго на чужди компании, които, забележете, повтарям го, бяха държавни, беше наречено приватизация. За мен това беше колонизация. Още тогава го нарекох така. Това стана по време на управлението 2005-2009 на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.

Това, което аз мога да предложа – ще подготвя една промяна в закона. Това мога да направя в този момент, с която промяна държавата да придобие блокираща квота от 34%.

БСП предлага нещо, което не е направило, когато управляваше, а повтаря мои тези. Само че ги повтаря по един лош начин. Айде да видим БСП как ще реагира на това. Да приемем отблокираща квота от 34%. Ако има съгласие – нека да станат 100 %. Само че това изисква съгласие на всички парламентарни групи, включително на ГЕРБ. ГЕРБ казват: ние сме дясноцентристка партия, пазарна икономика, и т.н. Аз обаче ще предложа това.

- Чудя се това предложение, което вие предлагате, как ще сработи.

- Ще видим. Сега го подготвяме с колеги от АТАКА. Ще го внеса в деловодството и ще видя как ще реагират БСП и ГЕРБ. Какво друго можем да направим, освен законови промени да предложим и по този начин да коригираме.

- Добре ли беше, че Теменужка Петкова подаде оставка преди да са готови резултатите от проверката, свързани с тази сделка?

- Това е въпрос към нея. Тя трябва да си отговори защо е подала. Не съм разговарял с нея за тази оставка. Най-добре да излезе по медиите и да каже защо е подала оставка, какво точно, какви са й аргументите. Вероятно има своите мотиви. Няма как да отговоря.

- Питам, защото много анализатори твърдят, че с този ход се извършва пренареждане в енергийната сфера. Вчера например премиерът на форум в Лондон за Западните Балкани изказа идея, която не бяхме чували досега. АЕЦ „Белене” да се строи с общо европейско финансиране, с акционери, казва той, всички нас, можем да го преговорим. Не бяхме чували такова нещо. Питаме се – този рестарт по нов начин на АЕЦ „Белене”, оставката на министър Петкова и други знаци, дали не се четат по посока пренареждане?

- Аз не мисля, че има нещо фатално един министър в правителството да подаде оставка или да бъде сменен с друг. Смяната на един министър не трябва да става драма. Първо, за АЕЦ „Белене” мога само да кажа, че аз съм бил сред тези политици, които са поддържали проекта „Белене”, участвахме и в референдум.

- Ама някои казват защото обичате Русия и взимате страна по този начин.

- Защото обичам България. Искам България да има атомна енергетика – това е полезно за страната ни. Само че тогава се намесиха външнополитически фактори от САЩ, дойдоха едни другари и другарки и казаха: не, няма да правите „Белене”, защото сега ние си играем една игра с Русия. България както винаги страда от игрите на големите сили, на великите сили и сега се радвам, че явно положението в света малко се е поразместило така, че можем да правим малко по-самостоятелни ходове. И това, което премиерът сега предлага, и е започнал – е добре. Атомна енергетика е добре да има в България.

- Т.е. вие не виждате надделяване на едното лоби над другото? Виждате пренареждане в посока самостоятелна игра.

- Виждам разместване, геополитическо, в което България добива шанса да играе малко по-самостоятелно. Това е добре.

- Има едно общо недоволство – най-вече Валери Симеонов го изразява, че Обединени патриоти като цяло коалицията, сте изолирани от темите, свързани с енергетиката. Трябва ли да бъде компенсирано сега това ваше недоволство – да речем през кандидатурата на новия министър на енергетиката или ваша експертиза по темата, свързана с това?

- Министърът на енергетиката ще бъде предложен от премиера. Това е негово право. Колкото до самата енергетика като сектор, мисля че Симеонов има всички възможности да се запознае с това какво става там. Той е на един етаж с премиера, той е част от МС, участва в заседанията. Има цялата информация за това какво има в енергетиката. И аз не виждам основание да се оплакваме, че нещо нямаме достъп някъде. Не е задължително, не е нужно да назначаваш хора някъде, за да имаш поглед. Всичко, свързано с енергетиката, е достъпно за един вицепремиер. Така че няма основание за недоволство.

- За недоволство. Само за недоволство към шефа на Комисията по енергетиката?

- Не като шеф на Комисията по енергетика. По-скоро като човек, който си позволява недопустими неща, защото тези изказвания – ще се повторя, но са недопустими, не може, няма право на това нещо, така че като шеф на комисията също не знам дали се справя добре, но общо взето виждам тенденциозност.

- Извинение ли ще искате или просто повече разговори? Защото обикновено вашите срещи с коалиционните партньори винаги завършват с изречението, че сте осъзнали нуждата от повече диалог помежду си.

- Диалог е наистина нещо, което има нужда. Трябва често да си говорим. Аз мисля, че когато направим една такава забележка, защото това също е една критика, която правя, има резултат. Не ми се ще винаги да е така, но какво да правиш, в България, за съжаление, джентълменството се разбира като слабост все още.

 

Интервю на Волен Сидеров за „Здравей България” по Нова ТВ, 27 февруари 2018 г.